Μεγάλος περίπατος! – Αυτό είναι το παρακράτος – Φίλης: Προσβλητικό να μιλά η Δεξιά για παρακράτος

Μεγάλος περίπατος!

Το ’πε και τo ’κανε το καμάρι της Αθήνας και των Μητσοτάκηδων, ο Κώστας Μπακογιάννης, της Ντόρας γιος, του Κυριάκου ανιψιός, της Αθήνας δήμαρχος!

Εβαλε τους Αθηναίους να περπατάνε στα τσιμέντα, μες στον ντάλα ήλιο, έβαλε και κάτασπρες πλάκες στην Ομόνοια να στέλνουν την αντηλιά κατευθείαν πάνω μας, πάει και η Πανεπιστημίου, πάει και το Σύνταγμα, δέντρο πουθενά – μονάχα εκείνο το κομμένο των Χριστουγέννων.

Κατεβάζω πρόταση: αφού τα ’χει που τα ’χει έτοιμα τα συνεργεία, να κάνει υπόγειες στοές, ώστε εκεί να κάνουν τις απεργίες τους όσοι δεν κατανοούν το θεάρεστο έργο του θειού του. Πάνω οι Αθηναίοι να περπατάνε στα τσιμέντα, δίπλα στην κίνηση και τις κόρνες κι από κάτω οι άλλοι, να διαδηλώνουν με ταμπούρλα και με σημαίες!

Αυτό είναι το παρακράτος

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ διάστημα η πολιτική ζωή του τόπου δηλητηριάζεται από ένα φαινόμενο που έχει εμφανιστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές και μαφιόζικες πρακτικές, με τη συνεπικουρία μέσων μαζικής ενημέρωσης, εισβάλλουν στον πολιτικό διάλογο αξιώνοντας να καθορίσουν την πολιτική αντιπαράθεση, τον τρόπο σκέψης των πολιτών, την πολιτική συμπεριφορά τους.

ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΑΜΕ στην πολιτική της κασέτας, όταν πριν από καμιά τριανταριά χρόνια τις αγόραζε κανείς με το κιλό στην Ομόνοια. Και υπήρχαν για όλα τα γούστα. Από παρακολουθήσεις πολιτικών, ακόμη και πρωθυπουργών, έως και καταγραφές… κλειδαρότρυπας.

ΑΥΤΗ τη φορά έχουμε μια ποιοτική διαφορά. Μαζί με τις παράνομες καταγραφές πολιτικών δημοσιεύεται και υλικό της ΕΥΠ που αφορά παρακολουθήσεις ανθρώπων του οργανωμένου εγκλήματος και επίορκων κρατικών υπαλλήλων. Ολα αυτά για να καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η χώρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα ατέλειωτο εκκολαπτήριο παραβατικών και εγκληματικών συμπεριφορών σε όλα τα επίπεδα.

«ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ περίοδο τέτοιο παρακράτος σε τέτοια έκταση δεν υπήρξε», δήλωσε ο δήθεν συγκλονισμένος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Τι λέτε, κύριε; Καταλαβαίνετε τι λέτε; Εχετε συναίσθηση του πολιτικού και πολιτειακού ρόλου σας; Τόσο ανεύθυνος και τόσο επικίνδυνος είστε;

ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ αμφιβολία πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια άθλια επιχείρηση σπίλωσης και αμαύρωσης των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου εμμέσως πλην σαφώς, επιχειρείται να συσχετιστεί ένας πολιτικός χώρος με το κοινό έγκλημα. Πρωταγωνιστής της επιχείρησης, ο υπουργός των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους…

ΑΥΤΟ είναι το παρακράτος. Γιατί το παρακράτος δεν ήταν ποτέ τίποτε περισσότερο από τη σκοτεινή δράση κρατικών μηχανισμών, με αρωγό και κάποια μέσα ενημέρωσης όποτε χρειαζόταν και με σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

ΑΠΟ τέτοιες πρακτικές η χώρα ουδέποτε κέρδισε. Αντίθετα έχασε πολλά. Και στο επίπεδο της πολιτικής και στο επίπεδο της ενημέρωσης και στο επίπεδο της δημοκρατίας.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ επομένως; Τα παρακμιακά φαινόμενα πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Οπως και οι φορείς τους. Το ζήτημα είναι αν θα τα αφήσουμε να κυριαρχήσουν. Και σε αυτό δεν υπάρχουν Πόντιοι Πιλάτοι. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

 

Φίλης: Προσβλητικό να μιλά η Δεξιά για παρακράτος

Φίλης: Προσβλητικό να μιλά η Δεξιά για παρακράτος
«Είναι χυδαίο και προσβλητικό να μιλά η Δεξιά για παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Παιδείας

Για τους ισχυρισμούς περί «παρακράτους» του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο βουλευτής Α’ Αθηνών, Νίκος Φίλης«Είναι χυδαίο και προσβλητικό να μιλά η Δεξιά για παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενος στην δημοσιοποίηση των διαλόγων του Νίκου Παππά με τον Σάμπυ Μιωνή, λέει χαρακτηριστικά ότι «η Αριστερά δεν συμψηφίζει και μάλιστα ανόμοια πράγματα. Για πρώτη φορά ένα πολιτικό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχεται δημόσια την ευθύνη για μία συνομιλία που πράγματι σοκάρει, και δίνει στη ΝΔ και στο μιντιακό σύστημα την ευκαιρία να δημιουργήσει εντυπώσεις. Η συντροφική αλληλεγγύη πρέπει να στηρίζεται στην βάση των δημοκρατικών αρχών της Αριστεράς, καθώς και στην αναγνώριση των όποιων λαθών, διότι διαφορετικά οι αντίπαλοι καιροφυλακτούν για να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα, το οποίο όμως πρέπει να επιβεβαιώνεται καθημερινά».

Για την διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ λέει: «Η ριζοσπαστική Αριστερά θα είναι ο νους και η καρδιά μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που θα αναμετρηθεί νικηφόρα με τον νεοφιλελευθερισμό και την Δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από το έδαφος της Αριστεράς, συνομιλώντας με ρεύματα, πολιτικές κινήσεις και πολίτες, μπορεί να συγκροτήσει τον αριστερό πόλο του πολιτικού μας συστήματος και επανέλθει στην εξουσία».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών υποστηρίζει ότι «ακόμη κι αν δεν είμαστε έτοιμοι -που θα είμαστε- τη μάχη θα την δώσει η ίδια η κοινωνία και θα την κερδίσει. Ο Μητσοτάκης κρύφτηκε λίγο μετά την πανδημία, παίζοντας ρόλους από την Παλαιά Διαθήκη, αλλά ήδη εφαρμόζει σκληρό μνημόνιο. Κι αν εκλεγεί ξανά τότε είναι που θα “ξεσαλώσει”. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξελίσσεται σε καθεστώς, με ό,τι αυταρχισμούς υποδηλώνει αυτό».

Για τις πρόσφατες εξελίξεις περί το σκανδάλου Novartis λέει: «Ήλθε στη κατάλληλη ώρα ο συμβιβασμός της Novartis με το αμερικανικό δημόσιο, όπου ρητά αναφέρεται, ότι στη χώρα μας μέσω πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων και ενός μεγάλου κυκλώματος από τον ιατρικό κόσμο, προωθούσε με δωροδοκίες τα προϊόντα της…Για την έκταση του σκανδάλου είναι ενδεικτικό ένα στοιχείο: ότι το ελληνικό της τμήμα υποχρεώθηκε να καταβάλλει 310 εκατ. ευρώ, ενώ για το Βιετνάμ και τη Ν. Κορέα, χώρες με συνολικό πληθυσμό 15 και 35 φορές πάνω από την Ελλάδα, μόνο 35 εκατ. δολάρια».

Σε ερώτηση για «ενδεχόμενο μαγείρεμα της λίστας Πέτσα» ο Νίκος Φίλης απαντά: «Η κυβέρνηση, μετά το σκάνδαλο των voucher, θέλει να κρύψει άλλο ένα σκάνδαλο που αποσκοπεί στη εξαγορά μιντιακής υποστήριξης με διασπάθιση δημοσίων πόρων χωρίς κανόνες και κριτήρια…Έχει κανείς αμφιβολία ότι θα επιχειρηθεί μαγείρεμα; Να δώσουν τώρα τις εντολές καταχώρησης που υπέγραψαν προ διμήνου, τα περί οριστικοποίησης είναι φούμαρα για τους αδαείς».

Για το επίμαχο τηλεοπτικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «…Θα προτιμούσα μία διαφορετική προσέγγιση, να έδειχνε ας πούμε έναν ιδιοκτήτη και όχι έναν δημοσιογράφο και σίγουρα όχι γυναίκα. Αλλά ότι τσουβαλιάζει, δεν το είδα έτσι και πράγματι στο κείμενο που ακολουθεί, μετά τις πρώτες εικόνες, ξεκαθαρίζει ο στόχος».

Αναφέρεται ακόμη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας ότι «για να απαντήσουμε στην τουρκική προκλητικότητα πρέπει να αναλάβουμε πολιτικές-διπλωματικές πρωτοβουλίες, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».