Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο: Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί και το Μαρμάρι – Διασωληνώσεις, εισαγωγές σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα – Ηλεία: Πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία – Αττική: Νέα αναζωπύρωση στα Βίλια

Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο: Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί και το Μαρμάρι

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας στον οικισμό Φηγιά στην Κάρυστο της Εύβοιας.

Η πυρκαγιά έχει πάρει μεγάλη έκταση και γι’ αυτό εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των οικισμών ΚοκκίνηΟικοδομικός Συνεταιρισμός Ιατρών καθώς και το Μαρμαρί.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, η φωτιά είναι δύσκολη, ενώ στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι που φτάνουν τα 8-10 μποφόρ κάτι που δυσχεραίνει τις προσπάθειες των εναέριων μέσων.

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2021/08/23/278759/photos/snapshot/fotia-2.webp

Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 46 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος συνδράμουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και 6 ελικόπτερα.

Παράλληλα, συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε ετοιμότητα σκάφη και επιβατηγά πλοία στο Μαρμάρι

Την ίδια ώρα, σε άμεση ετοιμότητα, βρίσκονται σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού, ένα ιδιωτικό σκάφος και δύο επιβατηγά πλοία στην περιοχή Μαρμάρι Ευβοίας, για παροχή συνδρομής εάν απαιτηθεί, λόγω της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για πέντε Περιφέρειες

Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα, Δευτέρα σε πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Κρήτης

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της «έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199».

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr».

Διασωληνώσεις και εισαγωγές σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα

Μια διαρκώς αυξανόμενη πίεση αισθάνεται το δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς η νόσος Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται ακάθεκτη, βοηθούμενη από το άνοιγμα του τουρισμού και την επικράτηση του στελέχους «Δ» που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως –σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει ο ΕΟΔΥ– ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έχει φτάσει ήδη στους 318 και εξακολουθεί να ανεβαίνει, χωρίς να διαφαίνεται ποιο θα είναι το ταβάνι.

Σημειώνεται ότι στις 28 Ιουλίου ο αριθμός των διασωληνώσεων ήταν 144, ενώ μία μέρα μετά (29/7) έφτασε στους 157. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε χρονικό διάστημα λιγότερο από έναν μήνα, ο αριθμός των διαδωληνωμένων ασθενών έχει υπερδιπλασιαστεί. Μάλιστα, πριν από έναν μήνα (22 Ιουλίου) ο αριθμός των διασωληνώσεων ήταν 126.

Παράλληλα, αυξημένος και με περαιτέρω ανοδικές τάσεις είναι και ο αριθμός τωνεισαγωγών νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας. Σημειώνεται ότι πριν από έναν μήνα (22 Ιουλίου) ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 138ασθενείς, ενώ πλέον (22 Αυγούστου) ανέρχεται σε 255 ασθενείς.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θυμάτων 24ωρου κινείται επίσης ανοδικά με τους 33 θανάτους που ανακοινώθηκαν σήμερα να αποτελεί υψηλό για τους τελευταίους δύο μήνες. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο ο αριθμός των θανάτων ήταν συχνά μονοψήφιος, όμως προς το τέλος του μήνα άρχισε να κινείται σε διψήφια επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις πριν έναν μήνα (22 Ιουλίου) ο αριθμός των θανάτων ήταν 5.

Ανησυχία αρχών και λήψη μέτρων

Μέσα σε παραπάνω πλαίσιο, έκδηλος είναι ο προβληματισμός των υγειονομικών αρχών και της κυβέρνησης για το τι πρόκειται να συμβεί τον Σεπτέμβριο. Ο φόβος τους έγκειται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, καθώς η εξάπλωση του ιού δεν είναι το μόνο στοιχείο που εξετάζουν.

Συγκεκριμένα, το στοίχημα (και οι εξαγγελίες) της κυβέρνησης για τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού έχει οριστικά χαθεί, με τον ρυθμό εμβολιαστικής κάλυψης να καταγράφει κάμψη εν μέσω καλοκαιριού. Σημειώνεται ότι στόχος ήταν να εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού.

Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές σε νησιά ή άλλα μέρη της χώρας, σε ορισμένα από τα οποία –σύμφωνα με τους ειδικούς– καταγράφεται χαλάρωση των μέτρων προστασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συνεπώς, η αναμενόμενη επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές μπορεί να ευνοήσει τη μετάδοση του ιού στα σπίτια (ενδο-οικογενειακή διασπορά), και κυρίως στα άτομα που βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία, τα οποία είναι τα πιο ευπαθή να νοσήσουν.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει ξανά σε γενικευμένο lockdown, καθώς η πορεία της οικονομίας δεν το επιτρέπει. Από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, ανοίγουν πλήθος δραστηριοτήτων, με σημαντικότερο ίσως αυτό της εκπαίδευσης.

Επομένως, ο φόβος των αρχών για το φθινόπωρο έγκειται στον παραπάνω συνδυασμό:

  • Η πανδημία θα βρίσκεται σε φάση εξάπλωσης
  • Το τείχος ανοσίας του πληθυσμού δεν θα έχει επιτευχθεί
  • Οι διακοπές τελειώνουν, ο κόσμος θα επιστρέφει και θα διασπείρει τον ιό
  • Η οικονομία δεν θα κλείσει, ενώ θα ανοίξουν σχολεία, πανεπιστήμια κ.ά.

Μπροστά στα δεδομένα αυτά, κυβέρνηση και αρχές υπογραμμίζουν, εκτός από τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας (μάσκα, αποστάσεις) τη σημασία του εμβολιασμού, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τα περιστατικά βαριάς νοσηλείας.

Επίσης, την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για τους ανεμβολίαστους, καθώς μέχρι τώρα το κεντρικό αφήγημα δεν έχει πείσει αρκετούς πολίτες να εμβολιαστούν. Υπενθυμίζονται τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν:

  • Καφετέριες και εστιατόρια: Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς χώρους.
  • Μπαρ και κέντρα διασκέδασης: Αντίστοιχες απαγορεύσεις θα υπάρχουν και στη συγκεκριμένου τύπου διασκέδαση.
  • Θέατρα-Σινεμά: Περιορισμός θα υπάρχει και στα κλειστά θέατρα και τους κινηματογράφους.
  • Αθλητικοί χώροι: Οι αγώνες (και) στα κλειστά γήπεδα θα διεξάγονται μπροστά σε εμβολιασμένο κοινό κάτι που ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε ανοικτές εγκαταστάσεις.

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται στην Ηλεία, καθώς νέα φωτιά με διπλό μέτωπο ξέσπασε το μεσημέρι στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εικόνα σοβαρότερο δείχνει να είναι το μέτωπο που ξέσπασε στην Ηράκλεια (σ.σ. Μπρούμα), όπου έχει ζητηθεί η άμεση συνδρομή πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και οι εναέριες ρίψεις από ελικόπτερο.

Η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες κατακαίει σε δασική έκταση, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συγκεντρώνονται προκειμένου να τη σταματήσουν εν τη γενέσει της.

Στο σημείο βρίσκονται ήδη 5 οχήματα με περίπου 10 άνδρες.

Το δεύτερο μέτωπο εντοπίστηκε νωρίτερα στην περιοχή του φράγματος Αλφειού, όπου άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία έστειλε 7 οχήματα με 14 άνδρες για να την κατασβέσουν και να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Αττική: Νέα αναζωπύρωση στα ΒίλιαΦωτιά τώρα στην Αττική: Νέα αναζωπύρωση στα Βίλια

Το σημείο είναι δύσβατο και δεν μπορούν να επιχειρήσουν επίγειες δυνάμεις, όμως τα εναέρια φαίνεται να την ελέγχουν για την ώρα.

Νέα αναζωπύρωση είχαμε πριν από λίγη ώρα στα στη φωτιά που είχε τεθεί υπό έλεγχο στα Βίλια Αττικής.

Άμεσα σηκώθηκαν εναέρια μέσα και έπεσαν πάνω στην εστία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο επιχειρούν από αέρος 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Το σημείο είναι δύσβατο και δεν μπορούν να επιχειρήσουν επίγειες δυνάμεις, όμως τα εναέρια φαίνεται να την ελέγχουν για την ώρα.

Θυμίζουμε πως τόσο η Αττική, τόσο και η Εύβοια σήμερα είναι στην κατηγορία 5 «κόκκινο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*