Μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών – Τι συμβαίνει με τις ΜΕΘ: Με 67 διασωληνωμένους έχει καλυφθεί το 60% των δυνατοτήτων του ΕΣΥ – Τρομάζει τους ειδικούς η εικόνα συνωστισμού σε μετρό και λεωφορεία- Γώγος: Τα ΜΜΜ είναι εστίες υπερμετάδοσης

H Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού έσωσε δεκάδες ασθενείς με  εγκαύματα από τη φωτιά στο Μάτι | LiFO

«Οι μαθητές που κάνουν κατάληψη είναι θύματα εκμετάλλευσης κάποιων που προσπαθούν να περάσουν παρανοϊκές απόψεις, η επιδημία παραπληροφόρησης παίρνει διαστάσεις». Αυτό επεσήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας στην ΕΡΤ. Παράλληλα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση.

Ο Νίκος Σύψας πρόσθεσε ότι «η κοινωνία πρέπει να προστατέψει και τα σχολεία και τα παιδιά, να χρησιμοποιήσουμε κυρίως την πειθώ και τη σωστή ενημέρωση του κοινού».

Για το πιθανό κρούσμα στο σχολείο ο κ. Σύψας είπε ότι αν υπάρχει πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος σε σχολείο, οι μαθητές να είναι σίγουροι πως θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει από επιστήμονες και ειδικούς.

Όπως υπογράμμισε, η αύξηση των κρουσμάτων δεν σχετίζεται μόνο με τη χρήση της μάσκας, αυτό είναι συμπληρωματικό μέτρο, καθώς κύριο μέτρο είναι οι αποστάσεις.

«Τα πράγματα στην Αττική είναι αρκετά δύσκολα» είπε ο λοιμωξιολόγος τονίζοντας ότι «έχουμε μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας».

«Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ να καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό και τα περισσότερα κρούσματα να αφορούν την ηλικιακή ομάδα 35-55 ετών. Το 60% των ΜΕΘ στην Αττική -των κλινών που ήδη υπάρχουν- έχει καλυφθεί, όμως τα κρεβάτια ΜΕΘ για COVID-19 μπορούν να αυξηθούν αμέσως σε όλη την επικράτεια» είπε.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Την ίδια ώρα τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Οι ειδικοί επεσήμαναν, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα, θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.

«Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα» ανέφερε ο κ. Λαζανάς.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα και αυτό ήταν που οδήγησε στα νέα μέτρα. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο» ενώ επεσήμανε πως αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά.

Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως τα επόμενα μέτρα θα μπορούσαν να είναι το lockdown, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι.

Όπως ο ίδιος ανέφερε υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μπορεί να πει κάποιος ότι η επιδημία χειροτερεύει και αυτά είναι η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ανάγκες εντατικές θεραπείας ενώ τόνισε πως αυτή την στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται». «Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες…»«Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο…«Διασωλήνονται και άτομα νεαρής ηλικίας».

Παράλληλα ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.
«Με βάση τους υπολογίσμους από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες πχ ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κλπ μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο» προσθέτοντας πως «αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων».

Ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε και τα 1000 κρούσματα ημερησίως ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι πιθανό αλλά εκτιμά πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει την σημαντικότητα των μέτρων.

Ο κ. Λαζανάς επίσης σημείωσε πως τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν οπωσδήποτε. «Θα υπάρχουν κρούσματα το θέμα έιναι σε τι ποσοστό θα έχουμε κρούσματα» ενώ υπογράμμισε πως είναι χειρότερο αυτό το κύμα από το πρώτο γιατί τότε βγαίναμε από το χειμώνα ενώ τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα. «Ο κορονοϊός ήρθε για να εγκατασταθεί» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το εμβόλιο ο ίδιος ανέφερε πως «δεν νομίζω ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου».

Παράλληλα και οι δύο επεσήμαναν πως πρέπει να εφαρμόζεται τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

 

Τι συμβαίνει με τις ΜΕΘ: Με 67 διασωληνωμένους έχει καλυφθεί το 60% των δυνατοτήτων του ΕΣΥ, λένε οι ειδικοί…

 Τι συμβαίνει με τις ΜΕΘ: Με 67 διασωληνωμένους έχει καλυφθεί το 60% των δυνατοτήτων του ΕΣΥ, λένε οι ειδικοί…

Δύο αντιφατικές πληροφορίες- αναφορές σχετικά με τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήρθαν να εντείνουν την σύγχυση σχετικά με τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας την ώρα που η πανδημία εξαπλώνεται και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκαν νέα μέτρα.

Το μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Νίκος Σύψας δήλωσε προχθές στον Σκάϊ πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς το 60% των ΜΕΘ έχουν ήδη καλυφθεί από ασθενείς Covid.

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί σύμφωνα με τον κ. Σύψα το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες. «Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών. Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Στην χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Υγείας Βασ. Κοντοζαμάνης ρωτήθηκε για τις κλίνες ΜΕΘ που έχουν καλυφθεί και άφησε σαφώς να εννοηθεί πως σε ΜΕΘ νοσηλεύονται οι 67 -συμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία- διασωληνωμένοι ασθενείς. Εάν, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες της επιτροπής έχει ήδη καλυφθεί το 60% των ΜΕΘ με 67 διασωληνωμένους ασθενείς, πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι διαθέσιμες κλίνες Covid στο ΕΣΥ στην Αττική είναι λίγο περισσότερες από 100 και όχι 1000 πανελλαδικά, όπως καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης όταν ακούει αυτόν τον αριθμό από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ είναι φυσικά μεγαλύτερος αλλά αναφέρεται σε κλίνες που διατίθενται για όλα τα περιστατικά και τις ανάγκες του ΕΣΥ σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν και πότε θα επιταχθούν οι κλίνες των ιδιωτικών κέντρων.

Υπό την έννοια αυτή, με 67 διασωληνωμένους, εάν έχει καλυφθεί το 40% των ΜΕΘ, δικαιολογείται απολύτως η ανησυχία των ειδικών σχετικά με τις πραγματικές αντοχές του ΕΣΥ εάν έχουμε εντονότερη έξαρση της πανδημίας τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, όπως αναμένεται.

Οι αριθμοί

Σταθερή αύξηση καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στον αριθμό των διασωληνωμένων με CoViD-19.

Στα μέσα Αυγούστου, νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 23 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αριθμός που ανέρχεται σε 67 με τα χθεσινά στοιχεία.

Το ερώτημα που απασχολεί και την επιστημονική κοινότητα είναι πόσο η κατάσταση θα επιδεινωθεί τους ερχόμενους μήνες και εάν θα υπάρξει “κοκτέιλ” γρίπης – κορωνοϊού, το οποίο θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα.

Θα μπορέσει το σύστημα να αντεπεξέλθει; Πρόσφατη αποτύπωση της Ομοσπονδίας εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), αλλά και οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας δίνουν την εικόνα.

Εφιαλτική πρόβλεψη του καθηγητή Εξαδάκτυλου: “Όχι μόνο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων αλλά και ασθενών στις ΜΕΘ”

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

Με βάση τον συνολικό αριθμό των νοσοκομειακών κρεβατιών, θα έπρεπε να λειτουργούν στη χώρα μας 3.500 κλίνες ΜΕΘ.
Πέρυσι τον Ιούνιο, λειτουργούσαν 557 ΜΕΘ.
Σήμερα, λειτουργούν 893 ΜΕΘ και ΜΑΦ: 607 ΜΕΘ, 169 ΜΕΘ CoViD-19 και 117 ΜΑΦ.
Μπορούν να αναπτυχθούν επιπλέον 94 κλίνες, με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.
Από το υπουργείο Υγείας, γίνεται λόγος για 903 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες οι 203 διατίθενται για νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Στον αριθμό δεν υπολογίζονται 32 κλίνες από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο για 1000 κλίνες ΜΕΘ!

Σε εξέλιξη είναι, επίσης. η ανέγερση κτιρίου στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, όπου θα λειτουργήσουν 50 ακόμη ΜΕΘ, δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.

Το υπουργείο Υγείας στοχεύει σε 1.200 θέσεις ΜΕΘ έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες.

Η εικόνα πανελλαδικά

Ενδεικτική της εικόνας που επικρατεί σήμερα είναι η στελέχωση των νοσοκομείων αναφοράς για Covid-19 (στοιχεία ΠΟΕΔΗΝ):

Σωτηρία: Γενική ΜΕΘ 12 κλινών, γενική ΜΑΦ 9 κλινών.

Ευαγγελισμός: Γενική ΜΕΘ 25 κλινών και ΜΑΦ 20 κλινών (12 ενεργές).

Αττικόν: Γενική ΜΕΘ 16 κλινών και ΜΕΘ Covid-19 11 κλινών.

Θριάσιο: Γενική ΜΕΘ 8 κλινών και ΜΕΘ Covid-19 8 κλινών.

ΑΧΕΠΑ: Γενική ΜΕΘ 11 κλινών, γενική ΜΑΦ 4 κλινών, ΜΕΘ Covid-19 με 25 κλίνες (χρησιμοποιούνται 15).

Παπανικολάου: 2 γενικές ΜΕΘ 12 και 18 κλινών, ΜΕΘ Covid-19 με 15 κλίνες και Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (ΜΑΑ) 7 κλινών.

Αλεξανδρούπολης: Γενική ΜΕΘ 8 κλινών και Καρδιολογική ΜΕΘ, η οποία έχει μετατραπεί σε ΜΕΘ Covid-19 με 10 κλίνες.

Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας: Γενική ΜΕΘ 6 κλινών, ΜΕΘ Covid-19 με 4 κρεβάτια (αναμένεται η λειτουργία ακόμη 2).

Πανεπιστημιακό Λάρισας: Γενική ΜΕΘ 20 κλινών (λειτουργούν οι 12) και ΜΕΘ Covid-19 με 7 κλίνες.

Λαμίας: Γενική ΜΕΘ 8 κλινών και γενική ΜΑΦ, η οποία έχει μετατραπεί τώρα για τις ανάγκες του κορωνοϊού με 6 κλίνες.

Πανεπιστημιακό Πάτρας: Γενική ΜΕΘ 10 κλινών, ΜΕΘ Covid-19 με 6 κλίνες (δυνατότητα για άλλες 5) και ΜΑΦ 3 κλινών.

Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: Γενική ΜΕΘ 14 κλινών, ΜΕΘ Covid-19 με 8 κλίνες (μπορεί να αναβαθμιστεί).

Πανεπιστημιακό Ηρακλείου: Γενική ΜΕΘ, 12 – 13 κλινών, ΜΕΘ Covid-19 με 4 κλίνες, με την προοπτική για 40.

Άγιος Γεώργιος Χανίων: Γενική ΜΕΘ 7 – 8 κλινών, με δωρεά έγινε ΜΕΘ Covid-19 με 6 κλίνες και Γενική ΜΑΦ 2 κλινών.

Με στοιχεία από το iatronet.gr

 

Τρομάζει τους ειδικούς η εικόνα συνωστισμού σε μετρό και λεωφορεία- Γώγος: Τα ΜΜΜ είναι εστίες υπερμετάδοσης

Ιδιαίτερα επικίνδυνες εστίες υπερμετάδοσης του Covid δημιουργούνται καθημερινά με τις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων Αθηναίων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς παρά την εκτεταμένη χρήση μάσκας οι αποστάσεις είναι πρακτικώς αδύνατο να τηρηθούν επαρκώς.

Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής έχει δεσμευτεί από το καλοκαίρι σε αύξηση των δρομολογίων, προμήθεια (με leasing) περισσοτέρων λεωφορείων, ενώ αναγκάστηκε να αναστείλει καθυστερημένα ακόμα και άδειες του προσωπικού.

Όμως η εικόνα καθημερινά στο μετρό και τα λεωφορεία δημιουργεί εύλογα ανησυχίες στους ειδικούς αφού παρατηρείται έντονος συνωστισμός ακόμα και εκτός των ωρών αιχμής, ενώ το κυλιόμενο ωράριο στις δημόσιες υπηρεσίες δεν διευκολύνει επαρκώς.

«Η επιτροπή συνέστησε τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός», σημείωσε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Τα ΜΜΜ είναι μια από τις εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Πάντα υπάρχει σύσταση αραίωσης του κόσμου όχι μόνο στις στάσεις αλλά και στο εσωτερικό. Αυτό πρέπει να λήξει», υπογράμμισε.

Τέλος, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «είναι κρίσιμη η κατάσταση τώρα, θέλει τεράστια προσοχή. Το έχουμε πει όλοι. Παλεύουμε να κατεβάσουμε το Rt».
Μέχρις ώρα πάντως δεν έχουν ανακοινωθεί ειδικά μέτρα για τα ΜΜΜ από τον αρμόδιο υπουργό.

*Στη φωτό εικόνα από τον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα λίγο πριν τις 3 χθες το μεσημέρι- Εικόνες συνωστισμού παρότι δεν έχει αρχίσει η έντονη κίνηση με το κλείσιμο των καταστημάτων και των υπηρεσιών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*