Μείωση μισθών μέσω… τηλεργασίας – Ποιες δωρεές και γονικές παροχές είναι πλέον αφορολόγητες

Επικίνδυνα παιχνίδια Μητσοτάκη, που προσπαθεί να εξυπηρετήσει 400 μεγάλες επιχειρήσεις με εργασία εξ αποστάσεως

Ένα εφιαλτικό σενάριο μείωσης αποδοχών αντιμετωπίζει περίπου το 40% των μισθωτών σύμφωνα με όσα προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με πρόσχημα την πανδημία. Πρόκειται για ολοκληρωτική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των μισθωτών, που εφόσον εφαρμοστεί θα φέρει κατακλυσμιαίες αλλαγές στην αγοραστική τους δύναμη με άμεση αντανάκλαση στην πραγματική οικονομία.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση «εργάζεται» για περίπου 400 επιχειρήσεις της χώρας (σε σύνολο 700.000 περίπου) και προωθεί την επέκταση της τηλεργασίας δίνοντας στον εργοδότη το δικαίωμα να μετατρέπει τη σύμβαση εργασίας με παράλληλη μείωση των αποδοχών και με το πρόσχημα της επίκλησης σπουδαίου λόγου.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φτάσει επισήμως οι προθέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων (απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους και δεν ξεπερνούν τις 400 στο σύνολο της χώρας) να βγάλουν σε καθεστώς τηλεργασίας (από τις αρχές του 2021) τη συντριπτική πλειονότητα των μεσαίων και ανώτερων στελεχών τους.

Οι προθέσεις αυτές βέβαια, όπως έχουν διαμηνύσει, θα φέρουν και μειώσεις μισθών, οι οποίες αρχικά θα αφορούν τις παροχές σε είδος (εταιρικό αυτοκίνητο, κάρτες αγορών και σίτισης, έξοδα μετακίνησης κ.λπ.). Στόχευση είναι να μειωθούν κατά πολύ οι μισθολογικές απολαβές στα μεσαία και ανώτερα στελέχη.

Όπως προκύπτει, αυτοί οι μισθωτοί λαμβάνουν κατά μέσο όρο περίπου 1.500 ευρώ μηνιαίως και η στόχευση είναι οι αποδοχές τους να βρεθούν κάτω από τα 1.000 ευρώ!

Από τη Γερμανία η πίεση

Όλα αυτά ήδη έχουν μπει σε καθεστώς επεξεργασίας και μέτρησης στοιχείων. Οπως αναφέρουν συνδικαλιστικές πηγές, δεν είναι τυχαία η έρευνα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Εργασίας (ΙΖΑ) και αναδημοσιεύτηκε στο σάιτ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, τα καθήκοντα 869.000-922.000 μισθωτών μπορούν να διεκπεραιωθούν κι εκτός γραφείου! Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ακρίβεια στα νούμερα των μισθωτών που μπορούν να εργαστούν από απόσταση.

Από την άλλη, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών της Εργασίας να ασχοληθεί έτσι επισταμένα με την Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με δεδομένο ότι ο κόσμος της μισθωτής εργασίας αριθμεί περί τα 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους, προκύπτει ότι σε καθεστώς τηλεργασίας μπορεί να εισέλθει (εφόσον αλλάξει το νομικό καθεστώς και δοθεί εργοδοτικό δικαίωμα στην αλλαγή) το 35% έως 39% των μισθωτών!

Γιατί θα την πληρώσει η πραγματική οικονομία

Μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει νέα κατακρήμνιση της αγοραστικής δύναμης του κόσμου της μισθωτής εργασίας. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ελληνικής πραγματικής οικονομίας, στην οποία κυριαρχούν οι πολύ μικρές (κάτω των εννέα εργαζομένων) επιχειρήσεις, είναι βέβαιο ότι πολλές εξ αυτών δεν θα αντέξουν την πτώση του τζίρου. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με κάτω από 250 εργαζόμενους) αποτελούν τον βασικό παραγωγικό ιστό της οικονομίας (δημιουργούν το 63,6% της προστιθέμενης αξίας και προσφέρουν το 85,2% της απασχόλησης). Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο ρόλος των πολύ μικρών επιχειρήσεων (με κανέναν έως εννέα εργαζόμενους) στην οικονομία, καθώς παρέχουν το 60% των θέσεων εργασίας.

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις εξαρτώνται στη συντριπτική πλειονότητά τους από την εσωτερική ζήτηση (κατανάλωση). Ετσι, αν μειωθεί η αγοραστική δύναμη των μισθωτών (και συνυπολογιζομένης της αύξησης της ανεργίας αλλά και του κοινωνικού αποκλεισμού που συσσώρευσε ζημίες), τότε θα βρεθούμε σε καθεστώς έλλειψης «οξυγόνωσης», κάτι που σημαίνει κλείσιμο ειδικά μικρών επιχειρήσεων (που δεν διαθέτουν ρευστότητα) με δραματικές συνέπειες και στην απασχόληση.

Οι κυοφορούμενες πολιτικές Μητσοτάκη εις βάρος των πολλών (που εμφανίζουν ευπάθεια και έλλειψη κεφαλαίων για να αντεπεξέλθουν στην κατακρήμνιση της ζήτησης) και επ’ ωφελεία των λίγων θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, που σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ μπορεί να φτάσει το 50% σε παγκόσμιο επίπεδο (μελέτη ΟΟΣΑ, 20 Απριλίου 2020). Αυτή η πιθανολογούμενη δυσμενής εξέλιξη θα δημιουργήσει «χορό του Ζαλόγγου» και, πέρα από την κατάρρευση της απασχόλησης, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Θα προκληθούν τριγμοί από τις προοπτικές ανάπτυξης μέχρι το χρηματιστήριο και τον τραπεζικό τομέα (το κλείσιμο υγιών μέχρι πρότινος επιχειρήσεων φέρνει νέο όγκο «κόκκινων» δανείων).

Παγίδα στην υγιή επιχειρηματικότητα

Η τάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ευνοεί τους λίγους και μεγάλους δημιουργεί συνθήκες παγίδευσης της υγιούς επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ) που δημοσιεύονται στο περιοδικό «The Economist» (18/4/2020), οι εργασίες οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά ή από το σπίτι στην ελληνική οικονομία ανέρχονται στο 68% του συνόλου. Αποτελεί ποσοστό που στην ολότητά του σχεδόν αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (το 99% περίπου της πραγματικής οικονομίας). Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το εν λόγω ποσοστό δεν μπορεί (εκτός αν κάνει μεγάλες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό) να αντεπεξέλθει στην τηλεργασία.

Είναι σαφές και πανθομολογούμενο ότι τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν εκ των πραγμάτων μεγάλο πρόβλημα στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση και αυτά είναι:

• Το σημαντικό ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων.

• Το μικρό ποσοστό που μπορεί να εργαστεί με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

• Το υψηλό ποσοστό της συνεισφοράς του τομέα των υπηρεσιών που επηρεάζονται από την κρίση στο ΑΕΠ.

• Τα περιορισμένα δημοσιονομικά μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι το σενάριο μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών μέσω τηλεργασίας επ’ ωφελεία περίπου 400 μεγάλων επιχειρήσεων θα πλήξει το 99% του ελληνικού επιχειρείν, το οποίο παγιδεύεται στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Ποιες δωρεές και γονικές παροχές είναι πλέον αφορολόγητες

Ακίνητα

Δωρεές από Έλληνα κάτοικο του εξωτερικού, γονικές παροχές ή δωρεές προς τα παιδιά για αγορά πρώτης κατοικίας έως και 150.000 ευρώ είναι πλέον αφορολόγητες.

Μετά την ψήφιση και δημοσίευση του φορολογικού νόμου 4714 σε ΦΕΚ, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κ Γιώργος Πιτσιλής ενεργοποιεί και τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε και καθιστά αφορολόγητες συγκεκριμένες δωρεές και γονικές παροχές.

Ειδικότερα:

1. Ορίζεται ότι απαλλάσσεται από τον φόρο η δωρεά της κινητής περιουσίας Έλληνα υπηκόου που κατοικούσε στο εξωτερικό για δέκα (10) τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, με την προϋπόθεση ότι, σε περίπτωση μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα, δεν έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) ετών, ενώ η μεταβιβαζόμενη περιουσία δεν έχει αποκτηθεί στην ημεδαπή κατά τα τελευταία δώδεκα (12) έτη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποδεικνύεται η μόνιμη εγκατάσταση του δωρητή στην αλλοδαπή για το διάστημα των δέκα ετών τουλάχιστον πριν από τη σύσταση της δωρεάς καθώς και ότι η δωρούμενη κινητή περιουσία δεν έχει αποκτηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα έτη (δεν αρκεί δηλαδή να βρίσκεται απλώς κατατεθειμένη σε πιστωτικά ιδρύματα κ.λπ. του εξωτερικού). Η διάταξη εφαρμόζεται για δωρεές που συνιστώνται από το εν λόγω νόμο Στην απαλλαγή δεν περιλαμβάνονται περιουσίες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και υπαλλήλων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα, εφόσον τα πρόσωπα αυτά εγκαταστάθηκαν στην αλλοδαπή λόγω της ιδιότητάς τους αυτής.

2. Οι χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές που συνιστώνται από τους γονείς προς τα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο των δωρεοδόχων τέκνων οι προϋποθέσεις απαλλαγής πρώτης κατοικίας ,δεν φορολογούνται πλέον αυτοτελώς (με συντελεστή 10%), αλλά υπάγονται στην κλίμακα της Α΄ κατηγορίας του άρθρου 29 και είναι αφορολόγητες μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ. Προαπαιτούμενο για την ευνοϊκή μεταχείριση των εν λόγω δωρεών/γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά/γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο έτυχε το τέκνο της απαλλαγής πρώτης κατοικίας.

3. Στην κλίμακα της Α΄ Κατηγορίας του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, υπάγονται οι δωρεές και γονικές παροχές χρηματικών ποσών των γονέων προς τα τέκνα τους, για την αγορά πρώτης κατοικίας, που πραγματοποιούνται από τη δημοσίευση του κοινοποιούμενου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (δηλαδή από 31/07/2020).

Παράλληλα, με την ίδια εγκύκλιο ο διοικητής της ΑΑΔΕ κοινοποιεί και την διάταξη με την οποία διασφαλίζεται η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ των πυρόπληκτων στο Μάτι Αττικής και την Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου του 2018.

Τούτο, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι Δελτίου Επανελέγχου ή Έκθεσης Αυτοψίας ή Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που θα εκδοθούν έως τις 31.12.2020, και κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά. Επίσης, για τα έτη 2018, 2019 και 2020 απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.