Μαύρη Θάλασσα: Κλιμακώνεται η εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς – Ο Λουκασένκο κλείνει τα σύνορα Λευκορωσίας,Ουκρανίας: «Διοχετεύονται τεράστιες ποσότητες όπλων» – Οργή για τις δηλώσεις της Εμινέ: «Οι πολίτες να μειώσουν το φαγητό τους»

Δεν έχει τέλος η εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, την ώρα που η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα συντηρείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα και «μυρίζει μπαρούτι» σε όλα τα πεδία αντιπαράθεσης από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Την ίδια ώρα, όπως δείχνουν και μια σειρά από περιστατικά των τελευταίων μηνών, πέρα από όσα «φανερά» αποτελούν από μόνα τους λόγο ανησυχίας και επαγρύπνησης για τον λαό, παραπάνω από πολλά είναι και τα αναπάντητα και ανησυχητικά ερωτήματα για τις αποστολές και τους «αναβαθμισμένους» ρόλους που αναλαμβάνει η χώρα στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό αλλά και για το τι σηματοδοτεί η «ανανέωση» της κατάπτυστης συμφωνίας για τις αμερικάνικες βάσεις που βρίσκεται στα σκαριά.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συμβαίνουν τις μέρες αυτές στη Μ. Θάλασσα, όπου προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετέχει στη γιγάντια πρόβα πολέμου «Sea Breeze», που συνδιοργανώνουν Αμερικανοί και Ουκρανοί στη Μαύρη Θάλασσα.

Πραγματοποιείται από τις 28 Ιούνη έως τις 10 Ιούλη στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια πολέμου, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική), θα γίνει φέτος με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχουσών χωρών στην ιστορία της άσκησης. Συγκεκριμένα, 32 χώρες από 6 ηπείρους (!) παρέχουν 5.000 στελέχη, 32 πλοία, 40 αεροσκάφη και 18 ομάδες ειδικών επιχειρήσεων και κατάδυσης. Μια γιγαντιαία κινητοποίηση επί του πεδίου, λίγες μόνο μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, πάρθηκαν νέες επικίνδυνες αποφάσεις κόντρα σε Ρωσία και Κίνα.

Με «κορονίδα» τη Σούδα…

Την ίδια ώρα, οι προχτεσινές ρωσικές καταγγελίες για εμπλοκή σε επεισόδιο με βρετανικό πολεμικό πλοίο, αμερικανικού αεροπλάνου που απογειώθηκε από τη Σούδα, αναδεικνύουν και πάλι τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, μετατρέποντας τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και στόχο των ανταγωνιστών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε πως όλο αυτό το διάστημα, τα ΝΑΤΟικά πλοία που απλώνονται στη Μ. Θάλασσα υποστηρίζονται κατ’ αρχάς στη βάση των Αμερικανών στη Σούδα, ενώ λαμβάνουν αεροπορική υποστήριξη από αεροσκάφη πολλαπλών ναυτικών αποστολών (MMA) Ρ-8 «Poseidon», που απογειώνονται και από την αεροπορική βάση της, μεταξύ άλλων και για να καλύψουν τα όλο και πιο συχνά «περάσματα» των στρατηγικών βομβαρδιστικών των ΗΠΑ από την περιοχή. «Περάσματα» όπου η ελληνική Πολεμική Αεροπορία σηκώνει μαχητικά της σε ρόλο συνοδείας των γιγαντιαίων αμερικανικών αεροσκαφών.

Γενικά, άλλωστε, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ «οργώνουν» το FIR Αθηνών κατευθυνόμενα προς και από τη Μ. Θάλασσα, όπως έγινε π.χ. και χτες, με αεροσκάφος της βρετανικής RAF που απογειώθηκε από το Ακρωτήρι της Κύπρου, πέρασε πάνω από Αιγαίο και Ανατολική Μακεδονία πριν αναπτυχθεί στο FIR Σόφιας, στο πλαίσιο της «Sea Breeze».

Προηγούμενα, στη Σούδα έδενε το υποβρύχιο των Αμερικανών «USS Montpelier», στο οποίο το προσωπικό της βάσης φόρτωσε εφόδια και οπλισμό, όπως ειδικές νάρκες τύπου MK 67, στόχος των οποίων είναι ακριβώς να εμποδίσουν τη διέλευση εχθρικών πλοίων από συγκεκριμένους διαύλους, στην εν εξελίξει αντιπαράθεση ακριβώς για τον έλεγχο θαλασσίων οδών στο κρίσιμο γεωστρατηγικά σταυροδρόμι της Ανατ. Μεσογείου. Σημειωτέον, στη Σούδα έδεσε και το πλοίο υποστήριξης των Αμερικανών «USNS Yuma», φέρνοντας στη βάση νέα εφόδια, ακριβώς για να εξυπηρετήσει τη συνέχιση των ανεφοδιασμών.

Ταυτόχρονα, άλλες δύο ΝΑΤΟικές φρεγάτες (η ιταλική «ITS Virginio Fasan» και η τουρκική «TCG Barbaros») πέρασαν τα Στενά και μπήκαν στη Μ. Θάλασσα για να συμμετάσχουν στην «Sea Breeze». Αμφότερες είναι ενταγμένες στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, που ήδη από το 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ, προσκλήθηκε στο Αιγαίο με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, χρησιμοποιώντας το ως βάση έκτοτε, για εξορμήσεις πέρα από τα Δαρδανέλια, και για τον έλεγχο πάνω στον πλου των ρωσικών πολεμικών πλοίων έως τη Συρία.

…και «πάτημα» την Αλεξανδρούπολη οι πρόβες πολέμου

Αλλωστε, οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί έχουν προχωρήσει όλους αυτούς τους μήνες σε κινήσεις και χερσαίας περικύκλωσης της Ρωσίας, με μετακίνηση σημαντικού αριθμού δυνάμεων στο πλαίσιο της αλυσίδας ασκήσεων «Defender Europe 21», για τη διεκπεραίωση των οποίων προς Βουλγαρία και Ρουμανία χρησιμοποιείται συνεχώς τους τελευταίους μήνες το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο του Εβρου, με τους Αμερικανούς να παγιώνουν τη χρήση αυτού του διαδρόμου εναλλακτικά προς τα Δαρδανέλια. Το όλο σχέδιο για στρατιωτική χρήση της Αλεξανδρούπολης από τους Αμερικανούς έχει εξάλλου και την πτυχή του ελέγχου των Δαρδανελίων ως σημείου εισόδου – εξόδου του ρωσικού στόλου.

Ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, μιλώντας πριν από μερικές μέρες στο «STAR», τόνισε ότι από την αρχή της θητείας του στην Ελλάδα «συνεργάστηκε» με τις διοικήσεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη, «για να εντοπίσω ευκαιρίες να αναπτύξω την Αλεξανδρούπολη ως κόμβο προβολής ισχύος και πόρων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι τη Βουλγαρία και τόσο μακριά όσο η Ρουμανία. Είμαι πολύ περήφανος για το πώς καταφέραμε να το θεσμοθετήσουμε τώρα», πρόσθεσε, παραπέμποντας στη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις που διευρύνει το στρατιωτικό «αποτύπωμα» των Αμερικανών γενικά στην Ελλάδα και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη. Αναγνώρισε, άλλωστε, και σε αυτήν του τη συνέντευξη «τον κρίσιμο ρόλο που έχει αναπτύξει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβος εφοδιαστικής για τον στρατό των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», με αφορμή τη χρήση του λιμένα για τις ανάγκες της «Defender Europe 21».

Σε κάθε περίπτωση, και καθώς η «Sea Breeze», η «Defender» και η Αλεξανδρούπολη είναι κομμάτια του ευρύτερου σχεδιασμού, θυμίζουμε ότι ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του 2018, το ΝΑΤΟ έδωσε το «σήμα» για την παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεων και στη Μαύρη Θάλασσα, μιλώντας για «ανάγκη ανανεωμένης εστίασης στη Μαύρη Θάλασσα».

Σε αυτό το πλαίσιο, το αυξανόμενο αμερικανοΝΑΤΟικό ενδιαφέρον για τη Μαύρη Θάλασσα καταγράφεται και στις μέρες που περνάνε τα ΝΑΤΟικά πλοία και που αυξάνονται συνεχώς (με σχεδόν 1,5 μήνα παραπάνω παρουσίας από το 2018 έως σήμερα), και τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να αυξάνουν στο πλαίσιο αυτό συνεχώς την παρουσία τους στις αποστολές αυτές.

 

Ο Λουκασένκο κλείνει τα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας: «Διοχετεύονται τεράστιες ποσότητες όπλων»Ο Λουκασένκο κλείνει τα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας: «Διοχετεύονται τεράστιες ποσότητες όπλων»

Γερμανία, Ουκρανία, ΗΠΑ, Πολωνία και Λιθουανία ενέπλεξε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο με «τρομοκρατικούς πυρήνες εν υπνώσει» που εντοπίσθηκαν στην Λευκορωσία-σύμφωνα με τον ίδιο- κατά την διάρκεια εορταστικής συγκέντρωσης που διοργανώθηκε προς τιμήν της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Λευκορωσίας, BelTA.

Νωρίτερα, ο Λευκορώσος πρόεδρος έδωσε εντολή να κλείσουν τα σύνορα με την Ουκρανία επειδή «διοχετεύονται τεράστιες ποσότητες όπλων» από τη χώρα αυτή στη Λευκορωσία.

«Σκοπός των πυρήνων αυτών είναι η βίαιη ανατροπή της εξουσίας την ημέρα X» δήλωσε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι «οι ίδιοι προς το παρόν δεν ξέρουν ποια είναι αυτή η ημέρα Χ, αλλά σ΄ αυτήν θα πρέπει να οδηγήσουν τον λαό μας».

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο είχε δημιουργηθεί κανάλι στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram με τίτλο «Τμήματα αυτοάμυνας της Λευκορωσίας», με 2.500 ακολούθους. Είπε ότι ιδιοκτήτης του τσατ είναι ένας πολίτης από την Γερμανία, ο κύριος Χόφμαν, πρώην πολίτης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ενώ βασικός συντονιστής του η Ρωσίδα Τρουμπινκόβα.

Προσέθεσε μάλιστα ότι οι δυνάμεις αυτές πολύ πρόσφατα προσπάθησαν να καταστρέψουν εξοπλισμό σε μονάδες ξυλείας, ενώ αναφέρει το όνομα κάποια άλλης γυναίκας η οποία συνελήφθη και σκοπός της ήταν να πυρπολήσει μια αυτοκινητοπομπή κατά την διάρκεια της νύχτας και όλο αυτό να το δείξει στο διαδίκτυο» γράφοντας «βλέπετε είμαστε ζωντανοί και θα ανατρέψουμε αυτό το καθεστώς».

Είπε ακόμη ότι οι δυνάμεις αυτές προσπάθησαν να καταστρέψουν ένα τηλεπικοινωνιακό κόμβο του ρωσικού Πολεμικού Στόλου στην πόλη Βιλέϊκα, περιφέρεια του Μινσκ.

 

Οργή για τις δηλώσεις της Εμινέ: «Οι πολίτες να μειώσουν το φαγητό τους»

Οργή για τις δηλώσεις της Εμινέ: «Οι πολίτες να μειώσουν το φαγητό τους»

Πολλοί πολίτες αντέδρασαν γελώντας…. Άλλοι με αγανάκτηση…

Στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να υλοποιήσει τα πολυδάπανα μεγαλόπνοα σχέδιά του, την ώρα που οι πολίτες της χώρας καλύπτουν με δυσκολία μέχρι και τις βασικές τους ανάγκες. Ακόμα πιο προκλητική όμως είναι η Πρώτη Κυρία της γείτονος, Εμινέ, η οποία κυνικά παροτρύνει τους πολίτες… απλώς να μειώσουν τις μερίδες του φαγητού τους.

Την στιγμή που σύμφωνα με νέα έρευνα το 65% τοις εκατό των Τούρκων πολιτών θεωρούν αποτυχημένη την οικονομική πολιτική της Τουρκίας, και ενώ πολλοί δυσκολεύονται να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, οργή προκαλούν οι δηλώσεις της συζύγου του Τούρκου προέδρου που υποδείκνυε στους πολίτες πώς να κάνουν οικονομία.

«Ας φτιάξουμε μία λίστα πριν πάμε για ψώνια. Ας μειώσουμε τις μερίδες μας. Ας σταματήσουμε να μαζεύουμε τρόφιμα που ξέρουμε ότι θα χαλάσουν και ας παίρνουμε μόνο ό, τι χρειαζόμαστε» είπε η Εμινέ Ερντογάν

Η Εμινέ Ερντογάν έδωσε αυτές τις συμβουλές μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Γεωργίας, με τίτλο «Προστατέψτε το τραπέζι σας» και έφερε ως παράδειγμα τις χώρες τις Αφρικής, λέγοντας πως η Τουρκία δεν χρειάζεται να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Πολλοί πολίτες αντέδρασαν γελώντας…. Άλλοι με αγανάκτηση…

«Εμείς γυρνάμε από αγορά σε αγορά για να αγοράσουμε τρόφιμα. Νοικιάζω το σπίτι μου, έχω πάρει δάνειο, χρεώθηκα για να παντρευτώ, θέλω να κάνω παιδιά αλλά πώς θα τα ζήσω;» είπε κάτοικος του Ικονίου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως επιμένει με το μεγαλόπνοο σχέδιό του για το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης που θα κοστίσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια και κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το σαμποτάρει σε κάθε ευκαιρία.

«Στη Συρία κάνανε πλάτες στους τρομοκράτες του YPD, στην Ανατολική Μεσόγειο έγιναν εκπρόσωποι στα επιχειρήματα των ελληνοκυπριων, στη Λιβύη πήραν το μέρος των πραξικοπηματιών του Χαφτάρ» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος εφτασε μάλιστα στο σημείο να συλλάβει συγγενή του. Ο γαμπρός του αδελφού του Ερντογάν συνελήφθη για σχέσεις με την mafia, και στήριξη του αρχινονού Σεντάτ Πεκέρ. Στην πραγματικότητα ωστοσο είχε κατηγορήσει για διαφθορά και προδοσία του τουρκικού λαού το ΑΚΡ και εμμέσως τον ίδιο τον Ερντογάν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*