Μαύρες προβλέψεις για την οικονομία, ενώ τα θύματα αυξάνονται δραματικά

Πυκνώνουν τα σύννεφα για ύφεση μεγαλύτερη από το 2008 τη στιγμή που Ευρώπη και ΗΠΑ «ματώνουν» από την πανδημία του κορονοϊού.

Τη στιγμή που η Ευρώπη πληρώνει βαρύ φόρο αίματος και η ανησυχία για ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας μεγαλώνει και στις ΗΠΑ, τα «μαντάτα» για την παγκόσμια οικονομία είναι πολύ απαισιόδοξα.

Παρά τις όποιες αποφάσεις έχουν λάβει μέχρι στιγμής κράτη και διεθνείς οργανισμοί για την ενίσχυση οικονομικών, εμπορίου και επιχειρήσεων οι προβλέψεις για το μέλλον δείχνουν βαθιά ύφεση.

Προς αυτή την εκτίμηση κλίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ο οποίος σήμερα προειδοποίησε πως η κάμψη στην οικονομική δραστηριότητα και οι απώλειες σε θέσεις εργασίας θα είναι χειρότερες από την ύφεση του 2008.

«Οι πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν μια οικονομική κάμψη και απώλειες θέσεων εργασίας χειρότερες από εκείνες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από δώδεκα χρόνια», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ρομπέρτο Ασεβέδο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΠΟΕ.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα υπάρξει «πολύ απότομη κάμψη στο εμπόριο».

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί «καμπανάκι» από την Moody’s για τις πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη.

Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε ότι οι οικονομίας των G20 θα βρεθούν σε ύφεση για το 2020 λόγω της πανδημίας.

Συνολικά, οι χώρες αυτές θα παρουσιάσουν συρρίκνωση του ΑΕΠ τους κατά 0,5%. Στις ΗΠΑ η συρρίκνωση αυτή θα φτάσει το 2% και στην ευρωζώνη το 2,2%. Η Κίνα, από την άλλη, αναμένεται ότι θα παρουσιάσει ανάπτυξη 3,3%, ποσοστό ωστόσο που θεωρείται πολύ χαμηλό για τη χώρα αυτήν.

Τα νούμερα της πανδημίας

Περισσότεροι από 20.000 νεκροί και πάνω από 450.000 κρούσματα σε 182 χώρες συνθέτουν το ζοφερό σκηνικό που αναπτύσσεται πάνω από ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Ευρώπη μετρά πλέον 239.912 κρούσματα (13.824 θάνατοι), η Ασία 99.927 κρούσματα (3.596 θάνατοι), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 62.194 κρούσματα (854 θάνατοι), η Μέση Ανατολή 32.182 κρούσματα (2.123 θάνατοι), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 7.529 κρούσματα (124 θάνατοι), η Ωκεανία 2.656 κρούσματα (9 θάνατοι) και η Αφρική 2.631 κρούσματα (69 θάνατοι).

⇒ Πότε και πώς οδηγήθηκαν οι χώρες σε κατάσταση καραντίνας:

Μαύρη μέρα για την Ισπανία, ξεπέρασε την Κίνα σε νεκρούς

Μετά την Ιταλία, η Ισπανία έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που ξεπερνά σε θύματα την Κίνα, από όπου ξεκίνησε η πανδημία, με τις αρχές ανακοινώνουν 739 νέους θανάτους, συνολικά 3.434 σε 47.610 κρούσματα.

Η κατάσταση στη χώρα της ιβηρικής περιγράφεται ως τραγική, καθώς το σύστημα υγείες τελεί υπό κατάρρευση και δεν διαφαίνεται τάση μείωσης της εξάπλωσης κρουσμάτων και απωλειών.

Έρημες πόλεις, στην Ισπανία, στην Ευρώπη, παντού…

Σήμερα η Μαδρίτη υπέγραψε συμφωνία ύψους 432 εκατομμυρίων ευρώ με το Πεκίνο για την προμήθεια ιατρικού και υγειονομικού υλικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνολικά η παραγγελία αφορά 550 εκατομμύρια μάσκες, 5,5 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ και 950 αναπνευστήρες.

Την ίδια στιγμή ο ισπανικός στρατός ζήτησε από το ΝΑΤΟ κιτ διαγνωστικών εξετάσεων για τον νέο κορονοϊό, αναπνευστήρες και προστατευτικό εξοπλισμό, στο πλαίσιο της παροχής διεθνούς βοήθειας της Συμμαχίας.

Η Ισπανία κατέθεσε το αίτημα αυτό στο ΝΑΤΟ, το οποίο μπορεί να το διαβιβάσει στις ένοπλες δυνάμεις των κρατών μελών του. Η βοήθεια θα μπορεί να διανεμηθεί σε πολίτες.

Μειώνονται τα κρούσματα, μεγαλώνει η τραγωδία

Στην Ιταλία, όπου ο πρώτος ασθενής πέθανε στα τέλη Φεβρουαρίου, οι νεκροί φτάνουν πλέον τους 7.503 και τα κρούσματα τα 74.386. Στη χώρα ανακοινώθηκαν, σήμερα, 683 νέα θύματα, ενώ η εμφάνιση νέων κρουσμάτων να μειώνεται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνει και το προσωπικό στον τομέα υγείας, καθώς, μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 31 γιατροί.

Πάντως ο αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ρανιέρι Γκουέρα  δήλωνε, νωρίτερα, ότι «αυτή η εβδομάδα και οι πρώτες ημέρες της επόμενης θα είναι αποφασιστικές διότι τότε θα διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση πριν από 15-20 ημέρες.

Δεν υποχωρεί το δράμα στην Ιταλία, η οποία μετρά τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως.

1.331 νεκροί στη Γαλλία, ο Μακρόν κινητοποιεί τον στρατό

Ραγδαία είναι η αύξηση των θυμάτων και στη Γαλλία, όπου ανακοινώθηκαν άλλοι 231 νεκροί με τον συνολικό αριθμό να φθάνει τους 1.331. Τα κρούσματα στη χώρα ξεπέρασαν τις 25.000, σημειώνοντας αύξηση 13% μέσα σε ένα 24ωρο.

Τη στιγμή που οι υγειονομικές αρχές της χώρας αναφέρουν ότι η καραντίνα θα διαρκέσει για όσο χρειαστεί, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία «Ανθεκτικότητα».

Με την επιχείρηση αυτή θα κινητοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις για να βοηθήσουν τον πληθυσμό να αντιμετωπίσει την κρίση. «Θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης στον πληθυσμό και στις δημόσιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την επιδημία», τόσο στη μητροπολιτική Γαλλία όσο και στα υπερπόντια εδάφη, είπε ο Μακρόν.

Δεσμεύσεις για επενδύσεις από τον Μακρόν, ο οποίο επιμένει να μιλά για «πόλεμο»

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο Mistral θα αναπτυχθεί αμέσως στον νότιο Ινδικό Ωκεανό ενώ στις αρχές Απριλίου το ελικοπτεροφόρο Dixmude θα φτάσει στις Αντίλλες, στην περιοχή της Γουϊάνας, για να παράσχει στήριξη στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας.

«Η ενότητα και το θάρρος θα μας επιτρέψουν να νικήσουμε, είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά αντέχουμε», τόνισε ο Μακρόν, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι «είμαστε σε πόλεμο».

Ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι αφού περάσει η κρίση θα εφαρμοστεί ένα «σχέδιο μαζικών επενδύσεων» για τα νοσοκομεία. Επίσης, θα συγκαλέσει την Παρασκευή μια σύσκεψη με τα συνδικάτα των εργαζομένων και των εργοδοτών «για να προστατεύσουμε καλύτερα την εργασία», όπως είπε.

Δύο νέοι θάνατοι στην Ελλάδα από τον κορονοϊό, στα 821 τα κρούσματα

Στη χώρα μας ανακοινώθηκαν 78 νέα κρούσματα, συνολικά 82, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 22.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα, 134 συμπολίτες μας παραμένουν υπό νοσηλεία, ενώ οι 53 είναι διασωληνωμένοι. Μέσος όρος ηλικίας για τους διασωληνωμένους είναι τα 67 έτη. Το σύνολο των κρουσμάτων Covid-19 ανέρχεται σε 821 συνολικά, με τα περισσότερα να είναι άνδρες.

827 θάνατοι στις ΗΠΑ, 60.000 τα κρούσματα

Περισσότερα από 60.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και 827 από τους ασθενείς αυτούς πέθαναν, σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Οι ΗΠΑ είναι η τρίτη χώρα σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία.

Οι περισσότεροι θάνατοι αναφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη, το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου ετοιμάζει τεράστιες δαπάνες για τόνωση της οικονομίας, κήρυξε σε κατάσταση συναγερμού και τις πολιτείες της Φλόριντα και του Τέξας.

Με την ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας δίνεται η δυνατότητα στις πολιτείες να ζητήσουν περαιτέρω ομοσπονδιακή βοήθεια.

Ήδη σε αυτό το καθεστώς έχουν υπαχθεί οι πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Ουάσινγκτον, της Καλιφόρνια, της Αϊόβα και της Λουιζιάνα.

Η Γερμανία έλαβε ιστορικές αποφάσεις για τη δική της οικονομία, όμως δεν πείθεται για τομές σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Τηλεπόκερ στην Ε.Ε – 1,1 τρισ. στη Γερμανία

Μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη με τα περαιτέρω μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης να βρίσκονται στο τραπέζι.

Εννέα χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ζήτησαν επισήμως την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες στις ευρωπαϊκές οικονομίες, μέτρο που, όμως, δεν πείθει το Βερολίνο.

Αντιθέτως, η γερμανική Βουλή προχώρησε σήμερα σε ιστορική απόφαση εγκρίνοντας βοήθεια 1,1 τρισ. ευρώ προς την οικονομία της χώρα.

Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στις πολιτικές ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και κατοχυρωμένου «φρένου» στο χρέος που ακολουθούσαν οι γερμανικές κυβερνήσεις από το 2013.