Μαϊάμι: Κατεδαφίστηκε το 12ώροφο κτήριο καθώς πλησιάζει η καταιγίδα Έλσα. 121 οι αγνοούμενοι – Νιγηρία: Απήχθησαν εργαζόμενοι σε κέντρο υγείας. Οι απαγωγείς ζητούν λύτρα

Μαϊάμι: Κατεδαφίστηκε το 12ώροφο κτήριο καθώς πλησιάζει η καταιγίδα Έλσα - 121 οι αγνοούμενοι

Δέκα ημέρες μετά την κατάρρευση 12ώροφης πολυκατοικίας στο Σέρφσαϊντ, κοντά στο Μαϊάμι, οι αρχές κατεδάφισαν, με ελεγχόμενη έκρηξη, το τμήμα του κτηρίου που απέμενε όρθιο.

Ήταν ένα αναγκαίο μέτρο καθώς πλησιάζει τη Φλόριντα η τροπική καταιγίδα Έλσα, η οποία αναμένεται να αρχίσει να πλήττει την περιοχή από αύριο, Τρίτη.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των θυμάτων ανεστάλησαν το Σάββατο για την προετοιμασία της κατεδάφισης. Ο απολογισμός των θυμάτων της καταστροφής ανέρχεται ως εδώ σε 24 νεκρούς, ενώ 121 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Η ελεγχόμενη έκρηξη έγινε λίγο μετά τις 22:30 (τοπική ώρα· 05:30 ώρα Ελλάδας), με βάση τα απευθείας πλάνα αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων.

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2021/07/05/272765/photos/snapshot/iami-ktirio-katedafisi-2.jpg

Το μεγαλύτερο μέρος του κτηρίου 12 ορόφων, του λεγόμενου Champlain Towers South, κατέρρευσε μέσα στη νύχτα της 24ης Ιουνίου μέσα σε σύννεφο σκόνης· επρόκειτο για μια από τις χειρότερες αστικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι αρχές φοβούνταν πως και το υπόλοιπο κτήριο θα έπεφτε, απειλώντας την ασφάλεια των σωστικών συνεργείων. Οι φόβοι αυτοί επιτάθηκαν καθώς πλησίαζε η τροπική καταιγίδα Έλσα.

«Η κατεδάφιση θα περιοριστεί στην άμεση περίμετρο του κτηρίου», είπε η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, η Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα, αλλά επρόκειτο να προκαλέσει τη διασπορά «σκόνης και άλλων σωματιδίων που αποτελούν αναπόφευκτη συνέπεια των κατεδαφίσεων αυτού του είδους», άρα «καλούμε προληπτικά τους κατοίκους γειτονικών κτηρίων να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους».

Η έρευνα για να εντοπιστούν και να ανασυρθούν τα θύματα θα συνεχιστεί, παρότι οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων έχουν ουσιαστικά εκμηδενιστεί.

 

Νιγηρία: Απήχθησαν εργαζόμενοι σε κέντρο υγείας – Οι απαγωγείς ζητούν λύτραΝιγηρία: Απήχθησαν εργαζόμενοι σε κέντρο υγείας - Οι απαγωγείς ζητούν λύτρα

Ακόμη μια επίθεση που είχε ως στόχο την απαγωγή σημειώθηκε στη βορειοδυτική Νιγηρία την Κυριακή 4 Ιουλίου, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν κατά μεγάλο αριθμό στο Ιατρικό Κέντρο κατά της Φυματίωσης και της Λέπρας στη Σάγε, κοντά στη Ζαρία, στην πολιτεία Καντούνα, απαγάγοντας οκτώ εργαζόμενους.

Άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν κατά μεγάλο αριθμό στο Ιατρικό Κέντρο κατά της Φυματίωσης και της Λέπρας στη Σάγε, κοντά στη Ζαρία, στην πολιτεία Καντούνα, περί τις 18:00 (ώρα Ελλάδας), έπειτα από «ανταλλαγές σφοδρών πυρών» με την αστυνομία, ανέφερε εκπρόσωπος των δυνάμεων επιβολής της τάξης στην περιοχή, ο Μοχάμεντ Τζαλίγκε.

«Οκτώ άνθρωποι απήχθησαν», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ωστόσο, ντόπιοι έδωσαν σχεδόν διπλάσιο αριθμό, τονίζοντας πως οι δράστες έτρεψαν σε φυγή τους αστυνομικούς, καθώς υπερτερούσαν σε αριθμό.

«Η αλήθεια είναι ότι οι αστυνομικοί εγκατέλειψαν το τμήμα έπειτα από τις ανταλλαγές πυρών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της Σάγε.

«Η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα ήταν αντιπερισπασμός προκειμένου άλλη ομάδα να επιτεθεί στους κοιτώνες των εργαζομένων στο κέντρο υγείας», πρόσθεσε άλλος κάτοικος.

Οπλισμένες συμμορίες, τα μέλη των οποίων οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits –«κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες»–, κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας την τελευταία δεκαετία. Επιτίθενται σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, απαγάγουν με σκοπό να αποσπάσουν λύτρα.

Έχουν ορμητήρια στρατόπεδα στο δάσος Ρούγκου, που εκτείνεται στις πολιτείες Ζαμφάρα, Κατσίνα, Καντούνα και Νίγηρα.

Οι συμμορίες αυτές δρουν με αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος, δεν έχουν ιδεολογικό χρωματισμό, αν και η πιθανολογούμενη σύνδεσή τους με τζιχαντιστές οι οποίοι διεξάγουν εδώ και 12 χρόνια αιματηρό ανταρτοπόλεμο στη βορειοανατολική Νιγηρία προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία.

Πρόσφατα, οι συμμορίες αυτές πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις εναντίον σχολείων και πανεπιστημίων: απαγάγουν μαζικά για λύτρα εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*