Μαριούπολη: Παραδόθηκαν στους Ρώσους περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες, λέει η Μόσχα — Συγκλονίζει Ελληνίδα από τη Σαγκάη: “Δεν μπορούμε να βγούμε ούτε στον κήπο” — Ουκρανία: Στο Κίεβο αναμένεται ο Σολτς. Θα συζητηθεί η αποστολή βαρέων όπλων από τη Γερμανία

Περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, την πόλη λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αν και ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για το συμβάν.

«Στη Μαριούπολη, στην περιοχή του εργοστασίου μεταλλουργίας Ίλιτς (…) 1.026 Ουκρανοί στρατιωτικοί της 36ης ταξιαρχίας των πεζοναυτών κατέθεσαν οικειοθελώς τα όπλα και παραδόθηκαν», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσά τους βρίσκονταν 47 γυναίκες και 126 αξιωματικοί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 150 από τους Ουκρανούς στρατιωτικούς ήταν τραυματίες και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Μαριούπολης.

Από την πλευρά του ο Ολεξάντρ Μοτουζιανίκ, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε σήμερα ότι “δεν διαθέτει πληροφορίες” για το συμβάν.

Νωρίτερα ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ είχε δηλώσει ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες που βρίσκονταν στη Μαριούπολη παραδόθηκαν και κάλεσε όσους έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal να πράξουν το ίδιο.

Τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη ρεπορτάζ της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, το οποίο μεταδόθηκε από το Rossiia 24, ανακοίνωσε την παράδοση περισσότερων από 1.000 Ουκρανών στρατιωτών.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν φαίνονται άνδρες με στολές παραλλαγής να μεταφέρουν τραυματίες πάνω σε φορεία ή να ανακρίνονται όρθιοι.

Σε άλλες εικόνες φαίνονται –σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση– Ουκρανοί στρατιώτες που περπατούν σε έναν δρόμο με τα χέρια τους ψηλά. Ένας από αυτούς κρατά ένα ουκρανικό διαβατήριο.

 

Συγκλονίζει Ελληνίδα από τη Σαγκάη: “Δεν μπορούμε να βγούμε ούτε στον κήπο”

Συγκλονίζει Ελληνίδα από τη Σαγκάη: "Δεν μπορούμε να βγούμε ούτε στον κήπο"

Τα αυστηρά μέτρα του lockdown που επιβλήθηκε στη Σαγκάη και την κατάσταση απόγνωσης που επικρατεί, περιέγραψε μια Ελληνίδα που ζει στην πόλη της Κίνας.

Την ώρα που οι σκηνές απόγνωσης από τους αποκλεισμένους, λόγω καραντίνας, κατοίκους της Σαγκάης συγκλονίζουν, μία Ελληνίδα που ζει στην πόλη της Κίνας, η Ελένη Οικονόμου, περιγράφει τα αυστηρά μέτρα που έχει θέσει σε ισχύ το κράτος για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Είναι δύσκολες καταστάσεις. Για εμάς δεν είναι τόσο πρωτόγνωρες, γιατί εμείς είχαμε ξαναπεράσει και την πρώτη καραντίνα, πριν από δύο χρόνια. Έχουμε μια εμπειρία, είμαστε πιο εξοικειωμένοι και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε πιο ψύχραιμα”, ανέφερε η κ. Οικονόμου, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ.

Όπως είπε, κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί. “Στην αρχή είχαν πει 48 ώρες να μείνουμε στα σπίτια μας. Μετά μας είχαν αφήσει ελεύθερους. Και μετά μας είπαν ότι από 1η του μήνα μπαίνουμε σε αυστηρή καραντίνα, οπότε να προετοιμαστούμε. Είχαμε κάποο χρόνο για να αγορ΄σουμε κάποια πράγματα και ξεκίνησε η καραντίνα. Κανείς δεν είχε πει πόσο θα κρατήσει. Αρχικά είπαν από 1η έως 5 Απριλίου και πως ανάλογα με τα τεστ που θα κάνουμε και τα αποτέλεσματα, θα εξεταστεί το τι θα γίνει και πόσο θα συνεχιστεί”, ανέφερε.

Η Ελένη Οικονόμου περιέγραψε τα μέτρα, αναφέροντας πως οι κάτοικοι δεν μπορούν να βγουν ούτε στον κήπο της πολυκατοικίας τους, ούτε στους δρόμους, προκειμένουν να ψωνίσουν κάτι που χρειάζονται. “Ούτε καν στον κήπο του συγκροτήματος δεν μπορούμε να κατέβουμε, κάτω. Όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά. Κάθε πολυκατοικία έχει έναν ή δύο εθελοντές που βγάζουν τα πακέταω της ημέρας, τα οποία είναι διαθέσιμα και περιέχουν φαγητά και είδη πρώτης ανάγκης. Διαλέγεις τι θέλεις και πληρώνεις τον εθελοντή, ο εθελοντής στέλνει ηλεκτρονικά την μαζική παραγγελία της πολυκατοικίας. Όταν έρθει η παραγγελία, την φέρνει στην πύλη του συγκροτήματος και μας ενημερώνει έναν – έναν να κατέβουμε κάτω”.

“Τουλάχιστον υπάρχει αλληλοϋποστήριξη. Βοηθάμε ο ένας τον άλλον και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το κράτος έχει δώσει κάποια τρόφιμα δωρεάν στον κόσμο για να μπορέσει να επιβιώσει αυτές τις δύσκολες ώρες”, κατέληξε η ίδια.

Ουκρανία: Στο Κίεβο αναμένεται ο Σολτς – Θα συζητηθεί η αποστολή βαρέων όπλων από τη ΓερμανίαΟυκρανία: Στο Κίεβο αναμένεται ο Σολτς – Θα συζητηθεί η αποστολή βαρέων όπλων από τη Γερμανία

Πιέσεις στον Σολτς να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή επιθετικών όπλων, κυρίως τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αναμένεται στο Κίεβο για την λήψη «πρακτικών αποφάσεων» στις οποίες περιλαμβάνεται η αποστολή από το Βερολίνο βαρέων όπλων για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Την δήλωση έκανε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο ώστε να μπορέσει να λάβει άμεσα πρακτικές αποφάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η αποστολή όπλων», δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς στο γερμανικό δίκτυο ZDF.

Ειδικότερα, η τύχη της Μαριούπολης και ο πληθυσμός του ανατολικού τμήματος της χώρας εξαρτώνται από τα γερμανικά όπλα που μπορούμε να λάβουμε και δεν έρχονται, πρόσθεσε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου σημειώνοντας ωστόσο πρόοδο από την πλευρά του Βερολίνου, το οποίο «ξεκίνησε με άρνηση για να φθάσει στην συζήτηση για την παροχή βαρέων όπλων».

Το Βερολίνο αποστέλλει ήδη αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά ο Ολαφ Σολτς βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες υπό πίεση, ακόμη και στους κόλπους της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας, για να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή επιθετικών όπλων, κυρίως τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας, των οποίων ηγούνται στελέχη των Πρασίνων, έχουν καλέσει τον καγκελάριο να αποφασίσει υπέρ της αποστολής των επιθετικών όπλων.

Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει, διότι «για κάθε λεπτό που ένα τανκ δεν έρχεται, τα παιδιά μας πεθαίνουν, βιάζονται, σκοτώνονται», είπε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς.

Οι γερμανικές αρχές έχουν δει τρομακτικές εικόνες του πολέμου, που θυμίζουν την καταστροφή του Βερολίνου το 1945: αυτό που κάνει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία δεν είναι διαφορετικό, πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του προεδρικού συμβούλου γίνονται την ώρα που ένταση επικρατεί ανάμεσα στο Κίεβο και το Βερολίνο, μετά την άρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δεχθεί τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ που είχε την πρόθεση να μεταβεί στο Κίεβο μαζί με τις αντιπροσωπείες της Πολωνίας και των τριών βαλτικών χωρών.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας δέχεται δριμεία κριτική για την πολιτική της προσέγγισης με την Ρωσία που ακολούθησε από την θέση του υπουργού Εξωτερικών της Άνγκελα Μέρκελ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*