Μαρίνα Αλίμου: Στην τελική ευθεία η παραχώρηση! – Επιδόματα: Πέφτει το χρήμα… κανονικά! Αυτές τις μέρες θα πληρωθείτε – ΕΝΦΙΑ: Μείωση 25% αλλά… με αστερίσκους – Μετά το Πάσχα ξεκινάει ο έλεγχος για την διασπορά του ιού στον πληθυσμό

Μαρίνα Αλίμου - ΤΑΙΠΕΔ

“Τρέχουν” οι διαδικασίες ώστε να παραχωρηθεί η Μαρίνα Αλίμου στον Όμιλο Ελλάκτωρ, την ώρα που η ελληνική οικονομία αναζητά «ανάσες ζωής» μέσα στην καταιγίδα του κορονοϊού.

Κόντρα στο αρνητικό διεθνές και εγχώριο κλίμα που έχει προκαλέσει η πανδημία,  η κυβέρνηση προχώρησε σε μια καθοριστική κίνηση. Με την υπογραφή της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Χάρης Θεοχάρης, να συνυπογράψουν, για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, τη σύμβαση παραχώρησης  για τη χρήση, λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση της Μαρίνας Αλίμου στον Όμιλο Ελλάκτωρ.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι πριν από ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2019, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ, αναδείχθηκε πλειοδότης για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών, μέσα από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction) που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ για πρώτη φορά σε διαγωνισμό παραχώρησης.  Όπως ανέφερε, ωστόσο, τον περασμένο μήνα, σε τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, «έχει ήδη εξασφαλιστεί η παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου για 40+10 χρόνια», δηλαδή με δυνατότητα παράτασης της σύμβασης κατά 10 χρόνια επιπλέον, ήτοι στα 50 χρόνια.

Το e-Auction διενεργήθηκε πέρυσι, με τη βελτιωμένη προσφορά της Άκτωρ Παραχωρήσεις να διαμορφώνεται στα 57,5 εκατ. ευρώ (καθαρή παρούσα αξία) και τη συνολική αξία της συμφωνίας να υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ.

Η Μαρίνα Αλίμου και οι επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ

Βάσει των όρων της σύμβασης που θα υπογραφεί, η Άκτωρ Παραχωρήσεις δεσμεύεται πως θα υλοποιήσει εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, με στόχο η Μαρίνα Αλίμου να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα.

Τα έργα ανάπτυξης πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν επιπλέον, στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας μέσω της δόμησης 18.500 τ.μ. κτηριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής.

Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει ξενοδοχείο, εμπορικά καταστήματα και γραφεία, τα οποία θα αλλάξουν τελείως τη μορφή της μεγαλύτερης Μαρίνας των Βαλκανίων, η οποία διαθέτει πάνω από 1.000 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών και χερσαία ζώνη 210 στρεμμάτων.

Με την προβλεπόμενη αναβάθμισή της, η Μαρίνα Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω και να συνεισφέρει στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Μετά το Πάσχα οι ανακοινώσεις

Κύκλοι της αγοράς δηλώνουν πως η υπογραφή της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη και ένα κομβικό βήμα στις διαδικασίες παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου.

Επισημαίνουν, ωστόσο, πως απαιτούνται πολλά ακόμη για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, ενώ εκτιμούν πως περαιτέρω ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται μετά το Πάσχα.

 

Επιδόματα: Πέφτει το χρήμα… κανονικά! Αυτές τις μέρες θα πληρωθείτε

επιδόματα

Την Πέμπτη, 30 Απριλίου του 2020, θα πληρωθούν κανονικά όλα τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, τα προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), το Επίδομα Ενοικίου, το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, η Σύνταξη και το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων, το Επίδομα Ομογενών και το επίδομα γέννησης, χωρίς καμία αλλαγή λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού.

Τα επιδόματα και οι ημερομηνίες

Μάλιστα, οι επόμενες ημερομηνίες πληρωμής για το επίδομα παιδιού Α21(κάθε δίμηνο), το επίδομα στέγασης (ενοικίου), το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα και το επίδομα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών είναι:

– 30 Απριλίου

– 29 Μαΐου

– 30 Ιουνίου

– 31 Ιουλίου

– 31 Αυγούστου

– 30 Σεπτεμβρίου

– 30 Οκτωβρίου

– 30 Νοεμβρίου

– 31 Δεκεμβρίου.

Το ΚΕΑ και τα υπόλοιπα επιδόματα

Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος, πρώην ΚΕΑ και του επιδόματος στέγασης ενημερώνονται μέσω SMS και e-mails για την παράταση της ισχύος της αίτησής τους κατά ένα μήνα ακόμη χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στο Δήμο που ανήκουν ή σε Κέντρο Κοινότητας.

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισόδημα, ΚΕΑ, θα πληρωθούν όσων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν μέχρι τέλος Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Επίσης οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης (ενοικίου) που έχουν υποβάλλει αίτηση και εγκρίθηκε μέχρι τέλος Μαρτίου θα πληρωθούν 30 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Επίδομα παιδιού

Για το επίδομα παιδιού η δεύτερη δόση θα καταβληθεί 29 Μαΐου για όσους θα έχουν υποβάλλει αίτηση και θα έχει εγκριθεί.  Η δεύτερη διμηνιαία δόση του 2020 αφορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το δικαιούμενο ποσό του επιδόματος παιδιού θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2020 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2018.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 επιτρέπει μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων άλλων φορέων και υπηρεσιών, τον έλεγχο της ακρίβειας και της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων και πληροφοριών κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης. Για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Επίδομα γέννας

Εγκρίθηκε η δαπάνη ύψους 12.950.000 ευρώ σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Εργασίας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής του επιδόματος γέννησης στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 31-3-2020. Η πληρωμή των δικαιούχων που εγκρίθηκε η αίτηση τους μέχρι 31 Μαρτίου θα γίνει στις 30 Απριλίου.

Το επίδομα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται τον επόμενο μήνα από την γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η δεύτερη δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού. Έτσι όσοι πληρωθούν στις 30 Απριλίου θα πληρωθούν την δεύτερη δόση 31 Αυγούστου.

Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού. Ειδικά για παιδιά που γεννήθηκαν από 1-1-2020 μέχρι 18-2-2020 η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών μηνών από την 18-2-2020.

Η αίτηση υποβάλλεται:

α) στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

β) στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων (θα είναι διαθέσιμο σε μεταγενέστερο χρόνο).

Ανασφάλιστοι Υπερήλικες

Εγκρίθηκε δαπάνη, ύψους 12 εκατ. ευρώ, ευρώ σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να επιχορηγηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την καταβολή παροχών σε ανασφάλιστους υπερήλικες μηνός Μαΐου 2020 στις 30 Απριλίου.

Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Το επίδομα ύψους 360 ευρώ δίνεται στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον όμως πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

α. Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

β. Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από 360€. Αν η σύνταξη αυτή ή παροχή από δημόσιο φορέα που λαμβάνουν είναι μικρότερη από το επίδομα των 360€, δικαιούνται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της σύνταξης ή παροχής που λαμβάνουν από το επίδομα.

Σε περίπτωση μεταβολής του ποσού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνουν από το εξωτερικό ή την Ελλάδα, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να το δηλώσουν αμέσως, προκειμένου να τροποποιηθεί αναλόγως το ποσό του επιδόματος.

Για όσους λαμβάνουν σύνταξη ή άλλη παροχή από οποιοδήποτε φορέα του εξωτερικού, η νομισματική ισοτιμία λαμβάνεται υπόψη την 1η εργάσιμη ημέρα του έτους κατά τη χορήγηση, την επαναχορήγηση ή την τροποποίηση του ποσού της παροχής που λαμβάνουν από τον αρμόδιο για την καταβολή αυτής φορέα, λόγω αλλαγής του ποσού της σύνταξης που λαμβάνουν από τον φορέα του εξωτερικού.

γ. Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη του επιδόματος ή 15 έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα 10 συνεχόμενα πριν από την υποβολή της αίτησης και εξακολουθούν να διαμένουν στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής.

Κριτηρίων… συνέχεια

δ. Το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται πλήρες (ή μειωμένο λόγω σύνταξης εξωτερικού ή προνοιακής παροχής εντός Ελλάδας όπως προαναφέρθηκε) για όσους πληρούν αθροιστικά τα ανωτέρω κριτήρια και έχουν συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον 35 πλήρη έτη διαμονής. Το ποσό μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα έτος που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στη χώρα.

ε. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320€ ή, στη περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640€.

στ. Εξαιρούνται της παροχής οι μοναχοί/ες, οι οποίοι διαμένουν σε Ιερές Μονές και συντηρούνται από αυτές και όσοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας.

ζ. Εξαιρούνται επίσης οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και αυτοί που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον ο/η σύζυγος λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή μεγαλύτερη από την παροχή (360€).

 

ΕΝΦΙΑ: Μείωση 25% αλλά… με αστερίσκους

ΕΝΦΙΑ

Έκπτωση 25% στον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα έχουν απώλεια εισοδήματος λόγω του μειωμένου κατά 40% ενοικίου που θα εισπράξουν από τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους.

Τα δεδομένα για τον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται η «Καθημερινή», η έκτπωση θα αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα καταβάλουν εφάπαξ τον φετινό ΕΝΦΙΑ και μάλιστα εντός της προθεσμίας της πρώτη δόσης, όποτε και αν αυτή θα πρέπει να καταβληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες που έχουν εισοδήματα από ενοίκια το μέτρο θα αφορά 1 εκατ. ιδιοκτήτες.

Φαίνεται πως γίνεται δεκτή λοιπόν η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για έκπτωση 25% στον ΕΝΦΙΑ όσων πληρώσουν εμπρόθεσμα φέτος. Ήδη από χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε προλυάνει το έδαφος λέγοντας «Όποιος έχει χάσει εισόδημα λόγω της υπάρχουσας κρίσης δικαιούται μείον 40% στο ενοίκιο. Στους ιδιοκτήτες θα δοθούν φορολογικά κίνητρα και φορολογικές απαλλαγές για να διορθώσουν και αυτοί τη ζημία που θα έχουν. Σε αυτή την κρίση θα περάσουμε όλοι μαζί απέναντι, ανθρώπινα και πολιτισμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

 

Μετά το Πάσχα ξεκινάει ο έλεγχος για την διασπορά του ιού στον πληθυσμό

Θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις με γεωγραφικά και επιδημιολογικά κριτήρια

Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που αφορά την διασπορά του κοροναϊού στον πληθυσμό και την ύπαρξη αντισωμάτων.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην πρώτη φάση θα έχουμε εξορμήσεις για ελέγχους με γεωγραφικά και επιδημιολογικά κριτήρια για να έχουμε εικόνα για την διασπορά του ιού στη χώρα και στη δεύτερη φάση θα διερευνηθεί η ύπαρξη αντισωμάτων στον πληθυσμό.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό το πρόγραμμα», είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε, ότι μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι πρώτες Μονάδες να βρίσκονται στην επικράτεια. Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε επίσης, ότι ενώ είναι χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια, υπάρχουν ήδη δωρεές, κυρίως σε ό, τι αφορά τα αυτοκίνητα, τα καύσιμα και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που θα συνοδεύει τους οδηγούς και νοσηλευτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*