Μαξίμου: Βήμα-βήμα η δύσκολη διαδικασία της σταδιακής άρσης της καραντίνας – Έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Μαξίμου: Βήμα-βήμα η δύσκολη διαδικασία της σταδιακής άρσης της καραντίνας

Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για την απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός Νομών

Αποφασισμένος να προχωρήσει βήμα – βήμα την δύσκολη διαδικασία της σταδιακής άρσης της καραντίνας φέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν είναι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να ρισκάρει ριψοκίνδυνες κινήσεις, που εγκυμονούν τον κίνδυνο ενός οδυνηρού σε κάθε περίπτωση πισωγυρίσματος. Κυβερνητικά στελέχη, που μετέχουν στις καθημερινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να βαδίζει βάσει του σχεδιασμού και του επακόλουθου χρονοδιαγράμματος, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Και αυτό γιατί αφενός τα μηνύματα, που φθάνουν στην έδρα της κυβέρνησης από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων είναι ενθαρρυντικά, καθώς τα τεστ, που διενεργούν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνουν την καθοδική καμπύλη του κορονοϊού, αφετέρου τα φαινόμενα απειθαρχίας, τύπου Αγίας Παρασκευής χαρακτηρίζονται μεμονωμένα, αλλά και ευθέως υποκινούμενα από ακροαριστερές εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις. Επί των τελευταίων στην κυβέρνηση διευκρινίζουν πως αποφάσεις, όπως ο χρονικός περιορισμός στην πρόσβαση στην Πλατεία Αγίου Ιωάννου από τις 21:00 έως τις 06:00, αλλά και το σφράγισμα της «Δεξαμενής» στο Κολωνάκι εναπόκεινται στην διακριτική ευχέρεια των κατά τόπους Δημοτικών αρχών με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, τον εντοπισμό πιθανών εστιών υπερμετάδοσης του ιού θα ακολουθούν περιοριστικά μέτρα, τοπικού χαρακτήρα, όπου και όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν πως η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να απευθύνει ισχυρές συστάσεις, ώστε ακόμη και αυτή η ισχνή μειοψηφία, που ανθίσταται, να πειθαρχήσει τελικώς με τις οδηγίες των ειδικών. Ωστόσο και για την ώρα, τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται η ανάγκη ή η πρόθεση στο κυβερνητικό επιτελείο να ανακληθούν μέτρα ή συγκεκριμένες φάσεις του σχεδίου σταδιακής άρσης της καραντίνας.

Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για την απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομών – Τι θα γίνει με τα Νησιά

Κομβικής σημασίας για τον συνολικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το χρονικό διάστημα από τις 11 έως τις 18 Μαΐου. Από την επόμενη Δευτέρα προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσει το μεγαλύτερο μέρος του λιανεμπορίου, αλλά και να επανέλθει στα θρανία η Γ Λυκείου, εν όψει των Πανελλαδικών εξετάσεων στις 15 Ιουνίου. Από την κυβέρνηση παραπέμπουν προς το Σαββατοκύριακο στις 16 – 17 Μαΐου, όταν και θα υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς θα έχει συνεκτιμηθεί το υγειονομικό αποτύπωμα των δύο πρώτων εβδομάδων του σχεδίου εξόδου από την κρίση, προκειμένου να γίνει η πρώτη σοβαρή επαναξιολόγηση της πρώτης φάσης και να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την δεύτερη.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό στις 18 Μαΐου επανέρχονται στα θρανία οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, ενώ είναι προγραμματισμένο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από περιφερειακή ενότητα σε ενότητα. Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν πως η επιδημιολογική καμπύλη του ιού στα τέλη της επόμενης εβδομάδος αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το εύρος της απελευθέρωσης της κίνησης από νομό σε νομό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εκδηλώνεται προβληματισμός για περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Ξάνθη και εξετάζονται σενάρια εξαίρεσης τους από το πρώτο χρονικό διάστημα της απελευθέρωσης. Βάσει των δεδομένων των πρώτων 14 ημερών του σχεδίου άρσης των περιορισμών, αναμένεται να ληφθεί και η απόφαση για το πότε θα τερματιστεί η απαγόρευση της μετάβασης στα νησιά και το πόσο κοντά αυτή θα είναι με την αντίστοιχη για την ηπειρωτική χώρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αποκατάσταση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων προς τα νησιά πρόκειται να ενεργοποιηθεί πριν από τις αρχές Ιουνίου. Όπως το έθεσε κατά το χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα δούμε πώς θα επιτραπεί και η μετακίνηση εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας. Μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται και τα νησιά χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι ταυτόχρονη η απελευθέρωση και στα δύο μέρη…».

Μολονότι, υπάρχει ισχυρή πίεση από τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και από τα συναρμόδια Υπουργεία, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν δείχνουν να βιάζονται και εξακολουθούν να προσδιορίζουν την επαναλειτουργία της εστίασης την 1η Ιουνίου, μολονότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τις 20 Μαΐου και πάντα σε ευθεία συνάρτηση με τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού.

 

Έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός
Είχε διατελέσει επί σειρά ετών υπουργός Υγείας επί ΠΑΣΟΚ και ήταν προσωπικός γιατρός και στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου

Μετά από περίπου 1,5 μήνα νοσηλείας στον Ευαγγελισμό και σκληρή μάχη για τη ζωή του, έφυγε τελικώς κοντά στις 7 το πρωί ο Δημήτρης Κρεμαστινός επί σειρά ετών υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε ηλικία 78 ετών. Τις τελευταίες εβδομάδες έδινε σκληρή μάχη με τον κορονοϊό στον Ευαγγελισμό αφού βρισκόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στον ειδικό θάλαμο για τον ιό.

Είχε διασωληνωθεί εδώ και αρκετό καιρό ώστε να μπορέσει να κρατηθεί στη ζωή, αλλά τελικώς νικήθηκε από τον αόρατο εχθρό που έχει κυριεύσει όλο τον πλανήτη. Τα θύματα του κορονοϊού στη χώρα μας, ανέρχονται πλέον σε 149.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε διατελέσει υπουργός Υγείας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε γίνει ευρύτερα γνωστός στο πανελλήνιο από τη στενή του σχέση με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου του οποίου υπήρξε και προσωπικός ιατρός. Ο πρώην υπουργός ήταν διασωληνωμένος, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και τελικά τα ξημερώματα της Παρασκευής (8/5) πέθανε σκορπώντας θλίψη στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ, της ιατρικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της πολιτικής σκηνής του τόπου.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.

Vassilis Kikilias

Το βιογραφικό του Δημήτρη Κρεμαστινού

O Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός διετέλεσε υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Επίσης, ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, διευθυντής Καρδιολογικών Κλινικών σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

Γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και με υποτροφία σύγχρονη Καρδιολογία στο Λονδίνο.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός γιατρός δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Συνέγραψε σημαντικά επιστημονικά συγγράμματα, πάνω από 2.500 επιστημονικές εργασίες, ενώ διετέλεσε επί χρόνια αρθρογράφος στην εφημερίδα τα ΝΕΑ για θέματα Καρδιολογίας.

Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια. Μετά το τέλος της υπουργικής του θητείας επέστρεψε κανονικά στο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (Νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς”, Β’ Καρδιολογική Κλινική “Ωνασείου”) ενώ εκ του μηδενός δημιούργησε την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου “Αττικόν”, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής.

Το 1993 ορκίσθηκε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύστερα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε προσωπικός ιατρός.

Ως υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

Επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ιατρούς καρδιολόγους και αναισθησιολόγους μέσα στις νοσοκομειακές μονάδες για πρώτη φορά. Μέχρι τότε τα ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές.

Δημιούργησε στη χώρα μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη.

Εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά.

Αναμόρφωσε την ψυχική υγεία με πρότυπο το ψυχιατρείο Λέρου που από κοινωνικό όνειδος όπως το χαρακτήριζε τότε ο διεθνής Τύπος αναγνωρίστηκε ως πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο.

Δημιούργησε την επιτροπή των 7 ξένων εμπειρογνωμόνων από καθηγητές των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρύτανη του London School of Economics, η οποία εισηγήθηκε το νόμο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με βάση κυρίως το σκανδιναβικό πρότυπο. Το έργο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε λόγω της αποχωρήσεως του από το υπουργείο ως αποτέλεσμα της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας.

Από το 2009 εξελέγη συνεχώς Βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ.

Διετέλεσε πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από το 2009 έως και το 2014.

Εξελέγη αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από τον Οκτώβριο του 2015 έως τις τελευταίες εκλογές, τον Ιούλιο του 2019, όπου ήταν εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το Κίνημα Αλλαγής αλλά δεν εξελέγη.

Ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα.