Μαλί: Τουλάχιστον 21 άμαχοι νεκροί έπειτα από επίθεση — Πέντε τραυματίες από πτώση ουκρανικού drone στην πόλη Κουρσκ της Ρωσίας

Μαλί: Τουλάχιστον 21 άμαχοι νεκροί έπειτα από επίθεση

Ένοπλοι δολοφόνησαν τουλάχιστον 21 πολίτες κατά τη διάρκεια επίθεσης την Παρασκευή σε χωριό στην περιοχή Μοπτί, στο κεντρικό Μαλί, περιοχή που συνεχίζει να πλήττεται από τη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων, ανέφερε το Reuters.

Οι άγνωστοι ένοπλοι έκαναν έφοδο προχθές το απόγευμα στο χωριό Γιαρού, όχι μακριά από την πόλη Μπαντιαγκαρά, εξήγησαν οι πηγές.

«Έγινε αληθινό μακελειό, ένοπλοι όρμησαν στο χωριό κι άρχισαν να πυροβολούν κόσμο. Ο απολογισμός είναι βαρύς, 20 ως 30 νεκροί και τραυματίες», δήλωσε η πρώτη από τις πηγές τηλεφωνικά.

Η δεύτερη πηγή διευκρίνισε πως 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες, και άλλοι 11 τραυματίστηκαν. Το Reuters σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης από καμία οργάνωση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Η χώρα της δυτικής Αφρικής είναι αντιμέτωπη από το 2012 με βαθιά κρίση ασφαλείας, εξαιτίας ιδίως του ανταρτοπόλεμου οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος, στον οποίο μεταμορφώθηκε η εξέγερση αυτονομιστών Τουαρέγκ στον βορρά.

Η δράση των τζιχαντιστών σταδιακά εξαπλώθηκε από τον βορρά στο κεντρικό τμήμα της χώρας και σε γειτονικά κράτη του Σαχέλ, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η απελπισία του πληθυσμού για την ανασφάλεια διευκόλυνε τα δυο στρατιωτικά πραξικοπήματα στο Μαλί από τον Αύγουστο του 2020. Η στρατιωτική χούντα έκαψε τις γέφυρες με τη Γαλλία και τους άλλους δυτικούς συμμάχους του Μπαμακό και στράφηκε στη Ρωσία. Δυτικές πηγές λένε ότι έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της εταιρείας Βάγκνερ στο Μαλί. Η χούντα το αρνείται, μιλά για ρώσους εκπαιδευτές.

Η απροσδόκητη απαίτηση του στρατιωτικού καθεστώτος τον Ιούνιο να αποχωρήσει η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που επιχειρούσε στη χώρα (MINUSMA) εγείρει ανησυχίες πως το Μαλί ενδέχεται να ολισθήσει ακόμα πιο βαθιά στο χάος.

 

Πέντε τραυματίες από πτώση ουκρανικού drone στην πόλη Κουρσκ της Ρωσίας

Ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) συνετρίβη στη στέγη σιδηροδρομικού σταθμού στη ρωσική πόλη Κουρσκ, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους και προκαλώντας το ξέσπασμα φωτιάς, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Ρόμαν Στάροβοϊτ.

“Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα γυαλιών”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως οι υπηρεσίες διάσωσης βρίσκονται στο σημείο.

Το Κουρσκ απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν από την πλευρά τους πως μία άλλη επίθεση με drone εναντίον της Μόσχας αποτράπηκε.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επικαλείται το TASS, το drone εντοπίστηκε πάνω από τον τομέα Στουπίνσκι, στην περιοχή της Μόσχας, ενώ κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα.

Καταστράφηκε από τα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και συνετρίβη χωρίς να προκαλέσει ούτε θύματα ούτε ζημιές, διευκρίνισε το υπουργείο, καταγγέλλοντας προσπάθεια “τρομοκρατικής επίθεσης” του καθεστώτος του Κιέβου.

Το TASS μετέδωσε επίσης πως τα αεροδρόμια Ντομοντέντοβο και Βνούκοβο που εξυπηρετούν τη ρωσική πρωτεύουσα έκλεισαν για λίγο προτού επαναλάβουν τη λειτουργία τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*