Μακρόν: Γαλλικές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους στη Μεγάλη Σαχάρα – Κλιματική αλλαγή: Μεγαλύτερη από ποτέ η τρύπα του όζοντος στο Νότιο Πόλο!

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουελ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στη Μεγάλη Σαχάρα είναι νεκρός.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη (16/09), ότι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν τον Άντναν Αμπού Ουάλιντ αλ Σαχράουι, ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Ισλαμικό Κράτος στην Μεγάλη Σαχάρα.

«Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική επιτυχία στη μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Σαχέλ», τόνισε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Πρόκειται για αποφασιστικό χτύπημα εναντίον αυτής της τρομοκρατικής ομάδας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται», σχολίασε στο Twitter και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Ποιος ήταν ο ηγέτης Αλ ΣαχράουιΟ ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Άντναν Αμπού Ουάλιντ αλ Σαχράουι.

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Άντναν Αμπού Ουάλιντ αλ Σαχράουι.

Ο Αλ Σαχράουι ήταν ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής. Ο ίδιος είχε γεννηθεί στην αμφισβητούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας και αργότερα προσχώρησε στο Μέτωπο του Πολισάριο.

Έμεινε αρκετό διάστημα στην Αλγερία πριν βρεθεί στο βόρειο Μάλι, όπου αναγνωρίστηκε ως σημαντική προσωπικότητα της οργάνωσης Μουτζάο, η οποία είχε υπό έλεγχο το βόρειο τμήμα της Γκάο το 2012.

Η Μαλιανή οργάνωση Μουτζάο, ήταν πιστή στην Αλ Κάιντα, ωστόσο το 2015 ο Αλ Σαχράουι είχε δώσει στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο υποσχόταν πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στο Ιράκ και τη Συρία.

H Γαλλία «εξουδετέρωσε» τον ηγέτη του ISIS στη Σαχάρα

Η οργάνωσή του είχε εκτελέσει το 2017 θανατηφόρα επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών, όπως δήλωσε το γραφείο του Μακρόν, ενώ το 2016 είχε προηγηθεί η απαγωγή αλλοδαπών στο Σαχέλ.

Τον Αύγουστο του 2020, ο Αλ Σαχράουι διέταξε τη δολοφονία έξι Γάλλων, υπαλλήλων φιλανθρωπικής οργάνωσης και του Νιγηριανού οδηγού τους.

Τον Ιούλιο του 2020, όπως αναφέρει ο Guardian, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε δηλώσει πως σύντομα θα ξεκινούσε αναδιαμόρφωση των γαλλικών δυνάμεων στο Σαχέλ, στον τόπο που διεξαγόταν ο αγώνας ενάντια στους τζιχαντιστές.

«Το έθνος σκέφτεται σήμερα το βράδυ όλους τους ήρωές του που πέθαναν για τη Γαλλία στο Σαχέλ, στις επιχειρήσεις Σερβάλ και Μπαρκάν, τις οικογένειες που χάθηκαν και όλους τους τραυματίες του», έγραψε ο Μακρόν στην ανάρτησή του στο Twitter.

«Η θυσία τους δεν είναι μάταιη. Με τους Αφρικανούς, Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους μας, θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα», πρόσθεσε.

Μεγάλη ανησυχία για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η κλιματική κρίση, καθώς η τρύπα στο στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα, που σχηματίζεται κάθε χρόνο πάνω από τον Νότιο Πόλο, έχει φέτος τον Σεπτέμβριο μεγαλώσει κατά 75% περισσότερο σε σχέση με τις κάθε άλλη χρονιά τέτοια εποχή από το 1979 και είναι πια μεγαλύτερη ακόμη και από την Ανταρκτική.

Κάθε χρόνο, μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, που είναι η εποχή της άνοιξης στο Νότιο ημισφαίριο της Γης, το όζον αραιώνει πάνω από την Ανταρκτική, με την τρύπα να φθάνει στο μέγιστο μέγεθος της από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου. Όμως φέτος οι διαστάσεις της είναι οι μεγαλύτερες εδώ και πολλές δεκαετίες, χωρίς να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με το New Scientist, γράφει ο Guardian.

Το 2020 η τρύπα είχε φθάσει σε έκταση έως περίπου 24 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ φέτος ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το μέγεθος. Το φαινόμενο παρακολουθείται από τους επιστήμονες της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus για την Παρατήρηση της Ατμόσφαιρας (CAMS), οι οποίοι δεν αποκλείουν ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα έχει μεγαλώσει κι άλλο.

Το στρώμα όζοντος στη στρατόσφαιρα, σε ύψος 11 έως 40 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη, προστατεύει σαν ασπίδα από την επιβλαβή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Χημικές ουσίες όπως οι συνθετικοί χλωροφθοράνθρακες, που χρησιμοποιούνταν κυρίως στα συστήματα ψύξης, είχαν στο παρελθόν συμβάλει σημαντικά στην καταστροφή του όζοντος.

Η απαγόρευση αυτών των ουσιών εδώ και αρκετά χρόνια έχει οδηγήσει σε σταδιακή αλλά αργή ανάκαμψη του όζοντος. Πάντως ακόμη και η δημιουργία μιας ασυνήθιστα μεγάλης τρύπας σε μια χρονιά όπως το 2021 δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι έχει σταματήσει η διαχρονική ανάκαμψη του όζοντος.