Δεν έχει τελειωμό η φωτιά στην Εύβοια που καίει για όγδοη συνεχόμενη ημέρα. Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά είναι τα νέα σημεία που τις τελευταίες ώρες στη βόρεια Εύβοια προκαλούν ανησυχία καθώς οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπο και προκαλούν καταστροφές, απειλώντας χωριά.
Η φωτιά στο Αγριοβότανο έφτασε στη θάλασσα ολοκληρώνοντας το καταστροφικό της έργο ενώ το μέτωπο της Αβγαριάς είναι πιο κοντά στην Ιστιαία.
Η μάχη θα δίνεται όλο το βράδυ, με τους κατοίκους να προσπαθούν για όγδοη μέρα να τιθασεύσουν τις φλόγες, τη στιγμή που δεν υπάρχει ρεύμα και νερό στην περιοχή.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΑΠΕ για τις προσπάθειες κατάσβεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους εθελοντές, αλλά και τη διεθνή βοήθεια μαζί με τα εναέρια μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις και να προλάβουν την επέκταση των μετώπων.
Ταυτόχρονα δεν έχει ελεγχθεί ακόμη το μέτωπο στους Καματριάδες, όπου δίνεται ένας ακόμη αγώνας για να μην επεκταθεί περαιτέρω.
Νωρίτερα προκλήθηκε αναζωπύρωση στη Σήμια καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο που κινήθηκε βόρεια προς το «Τελέθριο».
Συγχρόνως στο άλλο μέτωπο από τους Καματριάδες προς Γαλατσάδες και τα Καμάρια χρειάστηκαν απανωτές παρεμβάσεις των εναέριων μέσων αλλά και των επίγειων δυνάμεων από το μεσημέρι και μετά για να μπορέσει το μέτωπο να απολέσει τη δυναμική του.
Μικρότερες αναζωπυρώσεις, σημειώθηκαν στη Γαλατσώνα, στο Πευκί, στις Γούβες και το Καστρί, ενώ την παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων χρειάστηκαν τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο μέτωπο της Γορτυνίας, με τις δυνάμεις να προσπαθούν να συγκρατήσουν τη φωτιά για να μην προωθηθεί περαιτέρω προς το Μαίναλο. Επίσης, αναμένονται οι ενισχύσεις από τις ξένες δυνάμεις που μπορεί να συμβάλλουν αποφασιστικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης πως παραμένει «μεγάλο» το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία, το οποίο εκτείνεται γύρω από τις περιοχές Λιβαδάκι, Φαναράκι και Καστράκι. Όπως σημείωσε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τις εστίες της φωτιάς που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, ώστε να τους προστατεύσουν».
Δήλωσε επίσης πως «υπάρχουν και άλλες εστίες φωτιάς» σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ «αναμένονται ενισχύσεις με Γάλλους και Γερμανούς πυροσβέστες, καθώς και εναέρια μέσα». Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, οικισμοί της περιοχής έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια, αποθήκες, αγροικίες, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.
Από το απόγευμα έχουν εκκενωθεί προληπτικά 21 οικισμοί: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πυρρής, Άγιος Ιωάννης, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και Καπελλίτσα. Ωστόσο πολλοί κάτοικοι δεν έφυγαν, για να βοηθήσουν στην κατάσβεση και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.
Ο Συνολάκης ερωτάται γιατί καίγεται η Ελλάδα με 2 μποφόρ και απαντά… για την Καλιφόρνια
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, είχε… πολλά να πει για τις ΗΠΑ. Τίποτα όμως για την Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, την Αχαΐα και τη Φωκίδα. Έκανε και… υποδείξεις «στο κοντρόλ» να του βρουν το πρωτοσέλιδο του San Francisco Chronicle!
Ενεοί έμειναν οι τηλεθεατές από την τηλεοπτική εμφάνιση που έκανε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, ο οποίος παρόλο που κλήθηκε να μιλήσει για τις φωτιές που κατακαίουν τη χώρα επί οκτώ ημέρες, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στο περιβάλλον, τον κοινωνικό ιστό και την οικονομία, επέλεξε να μιλήσει… για την Καλιφόρνια.
Ο Κωνσταντίνος Συνολάκης εμφανίστηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στην ερώτηση γιατί καιγόταν από άκρη σε άκρη η χώρα με δυο μποφόρ άφησε άφωνους τους τηλεθεατές αναφερόμενος σε φωτιά στην Καλιφόρνια ζητώντας, μάλιστα, από το κοντρόλ να δείξει στους τηλεθεατές την ιστοσελίδα της εφημερίδας San Francisco Chronicle.
Η ερώτηση για το πώς κάηκε η χώρα με δυο μποφόρ ήταν εύστοχη αφού απευθυνόταν σε έναν ειδικό ο οποίος στη μελέτη του για το Μάτι είχε υποστηρίξει ότι «Με ισχυρούς ανέμους της τάξεως των 7 μποφόρ η φωτιά είναι γνωστό ότι κινείται με περίπου 5 χιλιόμετρα την ώρα και επομένως ήταν εφικτό να προβλεφθεί ότι θα έφτανε στη Μαραθώνος σε μιάμιση ώρα, δεδομένου ότι ο δρόμος απέχει 7,5 χιλιόμετρα από το σημείο εκδήλωσής της».
Με αυτό το δεδομένο οι τηλεθεατές περίμεναν να εξηγήσει ο καθηγητής με πόσα χιλιόμετρα κινείται η φωτιά όταν έχει ανέμους της τάξης των 2 μποφόρ και πόσες ώρες – ή μήπως μέρες- θα έκανε για παράδειγμα για να κατακάψει τη Βαρυμπόμπη, τις Αφίδνες, την Ιπποκράτειο Πολιτεία, το κτήμα Τατοΐου, την Πάρνηθα, τη Βόρεια Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Μάνη και τη Φωκίδα.
Οι φωτιές, ο Συνολάκης και το Μάτι
Εντύπωση προκάλεσε και η άποψή του ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί σε όλες τις φωτιές η εξέλιξή τους και το μικροκλίμα που θα δημιουργηθεί, όταν σε άλλες περιπτώσεις όπως στο Μάτι εμφανιζόταν απόλυτα βέβαιος ότι η εξέλιξη και η κατεύθυνση του πύρινου μετώπου μπορούσε να προβλεφθεί.
Μόνο που ο κ. Συνολάκης δεν έκανε μαθηματικές εξισώσεις που όπως ο ίδιος είπε «δεν έχουν κομματική χροιά» ούτε είπε την επιστημονική του γνώμη για το, τουλάχιστον, παράδοξο να γίνουν στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους με άπνοια.
Εν ολίγοις η προσπάθεια του προέδρου της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή ήταν απλώς να δείξει ότι αυτά συμβαίνουν και σε άλλες χώρες και ότι οι φωτιές στην Καλιφόρνια είναι πολύ μεγάλες και έκαψαν πέρσι 4 εκατομμύρια στρέμματα και φέτος, μέχρι, στιγμής δύο.
Ο καθηγητής εμφανίστηκε σε άτυπο ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, σιγοντάροντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι ευθύνες δεν πρέπει να αποδίδονται όσο διαρκεί η πυρκαγιά και υποστηρίζοντας το αμίμητο ότι δουλειά του δεν είναι να αποδίδει ευθύνες.
Α, ναι. Και ως πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, μας είπε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τέτοιας έντασης φωτιές.
Δείτε όσα είπε ο κ. Συνολάκης
Η πορεία μιας καυτής είδησης για την πυρκαγιά στην Εύβοια
Τελικά τι ισχύει; Δεν ήθελε να σταματήσει η φωτιά ή κάποιος δεν ήθελε να σταματήσει η φωτιά;
Η είδηση ήταν πραγματικός κεραυνός, εφόσον είναι αληθινή. Έλεγε πως ο επικεφαλής της αποστολής του πυροσβεστικού σώματος της Ρουμανίας σε συνέντευξη σε κανάλι της πατρίδας του είπε πως «δεν ήθελαν να σβήσουν τη φωτιά στην Εύβοια».
Θα συμφωνείτε ασφαλώς πως πρόκειται για έναν κεραυνό που μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα. Η αρχή έγινε από ανάρτηση Έλληνα ο οποίος ζει στη Ρουμανία. Αμέσως διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ταχύτερα και από τη πραγματική φωτιά στην Εύβοια, η οποία θα μπορούσε να είχε σβηστεί την πρώτη μέρα, όπως είπε και ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης.
Μόλις οι άνθρωποι του eretikos.gr εντόπισαν την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άρχισαν να ψάχνουν για να την επιβεβαιώσουν.
Στην αναζήτησή τους εντόπισαν ένα ρουμανικό σάιτ στα αγγλικά το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, όπως έγραφε, δημοσίευε την είδηση με τις δηλώσεις του Ρουμάνου επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος στην Ελλάδα.
Ο eretikos.gr τότε δημοσίευσε την είδηση κάνοντας αναφορά ότι αυτές έγιναν στο κρατικό κανάλι της Ρουμανίας. Στις δηλώσεις του Ρουμάνου πυροσβέστη υπάρχει και μία σύμπτωση με δηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα και ιδίως του Ανδριανού Γκουρμπάτση ότι η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβηστεί την πρώτη μέρα. Σύμπτωση σημαντική που προσδίδει πρόσθετη εγκυρότητα στα δημοσιεύματα.
Αμέσως, όπως ήταν φυσιολογικό προκλήθηκε θόρυβος, ενώ υπήρξαν αντιδράσεις και αναρτήσεις πως δεν έγιναν τέτοιες δηλώσεις και πως οι Ρουμάνοι πυροσβέστες ήρθαν στην Ελλάδα να βοηθήσουν να σβήσουν οι φωτιές και όχι να κάνουν πολιτική.
Ο eretikos.gr ως όφειλε ξεκίνησε νέα αναζήτηση και εντόπισε δύο πράγματα. Πρώτον το αγγλόφωνο ρουμανικό σάιτ που είχε δημοσιεύσει την είδηση στη φράση σύμφωνα με πληροφορίες πρόσθεσε αρχικά τη λέξη ανεπιβεβαίωτες και λίγο αργότερα κατέβασε το δημοσίευμα.
Το δεύτερο ήταν ένα δημοσίευμα ενός κρατικού σάιτ της Ρουμανίας το οποίο είχε δημοσίευμα για τη συνέντευξη του Ρουμάνου πυροσβέστη με μία μικρή μεν αλλά τεράστιας σημασίας διαφορά. Ενώ στο αρχικό δημοσίευμα του σάιτ που το κατέβασε και στην ανάρτηση του Έλληνα που κατοικεί στη Ρουμανία αναφερόταν για τη φωτιά η φράση «σαν να μην ήθελε κάποιος να σβήσει», στο δημοσίευμα αναγραφόταν «σαν να μην ήθελε να σβήσει η φωτιά».
Τα συμπεράσματα δικά σας και αν αποδειχθεί ότι ο eretikos.gr έκανε λάθος ζητά πραγματική συγγνώμη.
Η ανάρτηση του Έλληνα που ζει στην Ρουμανία
Το πρώτο δημοσίευμα του ρουμανικού site
Το δεύτερο δημοσίευμα του ρουμανικού site
Το κατέβασμα της είδησης από το ρουμανικό site
Η συνέντευξη στο site του ρουμανικού κρατικού καναλιού