Μίκης και άνθρωποι του πολιτισμού κατά κυβέρνησης και Μενδώνη

Κολπική μαρμαρυγή: Από τι πάσχει ο Μίκης Θεοδωράκης. Συμπτώματα ...

Κονδύλια για ιδιώτες μεσάζοντες, στην ψάθα οι παραγωγοί

Ένα υπουργείο που φέρει τον τίτλο του πολιτισμού έχει πέσει με τα μούτρα στη γαλαντόμα επικοινωνιακή πολιτική με το μοίρασμα εισιτηρίων της Λυρικής στους γιατρούς μετά τη λήξη της πανδημίας, με την παραχώρηση σε ιδιώτες χώρων όπως ο Εθνικός Κήπος και ο αρχαιολογικός του Φιλοπάππου, με την αδιάκοπη λειτουργία οργάνων για να μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό, με κώφευση στις καταγγελίες για πιθανά κρούσματα από τον κορονοϊό και τέλεση της αφής ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και ένα κρουαζιερόπλοιο να κάνει τουρ τον ιό στις ελληνικές θάλασσες, με την υπόθεση απόσπασης των μοναδικών βυζαντινών αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου σε πείσμα των διαφορετικών εισηγήσεων και, κυρίως, αποφάσεων ή με τον εμπαιγμό των πνευματικών δικαιωμάτων.

Τι κάνει το υπουργείο Πολιτισμού για τον πολιτισμό; Τι κάνει για τους ανθρώπους που δουλεύουν στον πολιτισμό; Απολύτως τίποτα. Ο Μίκης Θεοδωράκης με σημερινή δήλωσή του επιτέθηκε στην πολιτική αδιαφορίας του υπουργείου που θυμίζει την εποχή που ο ίδιος ο συνθέτης έζησε το 1945-46: «Στα 1945-46 η τότε κυβέρνηση, για να βοηθήσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, οργάνωσε γι’ αυτούς συσσίτια. Να θυμίσω ότι την εποχή εκείνη οι άνθρωποι πεινούσαν. Εμείς οι σπουδαστές των Ωδείων είχαμε εξαιρεθεί από αυτό το σωτήριο μέτρο. Και είχαμε αφεθεί στην πείνα μας. […]

Πέρασαν από τότε 75 χρόνια και διαπιστώνω ότι ο ίδιος μεσαίωνας χαρακτηρίζει τους σημερινούς αρμόδιους του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι δεν συμπεριέλαβαν τους καλλιτέχνες όλων των κλάδων και γενικά όλους εκείνους που απασχολούνται με οποιαδήποτε ιδιότητα στον χώρο της Τέχνης, στο μέτρο του επιδόματος των 800 ή 600 ή όσων είναι ευρώ.

Ώστε οι άνθρωποι της Τέχνης δεν είναι αυτοί που δημιουργούν τον σύγχρονο εθνικό μας πολιτισμό αλλά είναι απλοί διασκεδαστές!»

Και οι άνθρωποι που εργάζονται στο υπουργείο και στον πολιτισμό στηλιτεύουν τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού με την επικοινωνιακή φανφάρα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης στο ΥΠ.ΠΟ., όχι μόνο απειροελάχιστοι εργαζόμενοι στον χώρο θα πάρουν κάποιο βοήθημα και οι περισσότεροι καταδικάζονται στη γνωστή ψάθα, αλλά μοιράζονται με ταρατατζούμ εκατομμύρια σε ιδιωτικά ιδρύματα, την προσφιλή τακτική της εν λόγω κυβέρνησης να ενισχύει πάσης λογής ενδιάμεσους ιδιώτες για να έχουν στον ήλιο μοίρα την επόμενη μέρα του κορονοϊού που θα αποκαλυτεί το έρημο τοπίο των (μη) μέτρων:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού, με περισσό θράσος, εξήγγειλε μια δέσμη “μέτρων” 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία ούτε 1 ευρώ δεν φτάνει απευθείας στους καλλιτέχνες! Αυτά τα 15 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στα (αγαπητά της) ιδιωτικά Ιδρύματα (από τα οποία περιμένει να της το ανταποδώσουν με… θετική δημοσιότητα). Μέσα στην κρίση αυτή, η Υπουργός Πολιτισμού ενδιαφέρεται μόνο για όσα –θεωρεί ότι– θα της διασφαλίσουν την υπουργική της καρέκλα!

• Με περισσό θράσος διαφημίζει 15 εκατ. ευρώ για όλο το 2020 για ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού, που το ίδιο το ΥΠΠΟΑ υπολογίζει ότι είναι 100.000 άνθρωποι. Με μια απλή διαίρεση, αυτό βγάζει 150 ευρώ για κάθε άνθρωπο του πολιτισμού για όλο το 2020! Τι άλλο να πούμε; […]

• Με περισσό θράσος ανακοινώνει ως “έκτακτες δράσεις” για τη στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού τις Ψηφιακές Δράσεις και άλλες προσκλήσεις που ετοιμάζει, οι οποίες κατευθύνονται απευθείας σε Ιδρύματα ή Μουσεία ή Ιδιώτες (όπως η Art Athina). Τα ποσά θα φτάσουν σε ελάχιστους καλλιτέχνες, δια μέσου των “μεσαζόντων” Ιδρυμάτων ή ιδιωτών, και θα είναι ελάχιστα».

Και οι εργαζόμενοι να φάνε παντεσπάνι αφού δεν έχουν ψωμί λοιπόν. Η κραυγή αγωνίας είναι ουρανομήκης για την κυβέρνησης της αναλγησίας και των επικοινωνιακών φτιασιδωμάτων.