Μήνυμα Μητσοτάκη στους πολίτες για τις φωτιές το απόγευμα. Θα δώσει και συνέντευξη τύπου – “Μπούμερανγκ” το κυβερνητικό σιωπητήριο. Φόβοι για εντυπώσεις διχασμού της κυβέρνησης. Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη

Μήνυμα Μητσοτάκη στους πολίτες για τις φωτιές το απόγευμα - Θα δώσει και συνέντευξη τύπου

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τη στήριξη των πυρόπληκτων και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αύριο. Βγαίνει μπροστά ο πρωθυπουργός.

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί όπως είχε γράψει το News 24/7 σήμερα, Δευτέρα (9/8) στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Στη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου, του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιου Πετραλιά, του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστου Τριαντόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, θα ληφθούν αποφάσεις για την άμεση στήριξη των πληγέντων.

Το απόγευμα θα μεταδοθούν δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα δώσει το στίγμα των μέτρων.

Αύριο, Τρίτη, στις 15.00, θα συνεδριάσει, με το ίδιο θέμα, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εντός της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είχε ξεκινήσει η καταγραφή ζημιών στη Βόρεια Αττική και είχαν ανακοινωθεί μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, όμως η αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη και η εξάπλωση του πύρινου μετώπου στην Εύβοια και την Πελοπόννησο, είχαν ως αποτέλεσμα ευλόγως να σταματήσουν οι διαδικασίες, που θα ξεκινήσουν ξανά άμεσα μόλις τελειώσει ο πύρινος εφιάλτης.

Οι αποζημιώσεις θα δοθούν βάσει του μοντέλου που είχε εφαρμόσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετά τα περσινα πλημμυρικά φαινόμενα, δηλαδή εφάπαξ με μία απλή δήλωση. Αλλά θα διενεργουνται αυστηροί έλεγχοι και εάν κάποιος έχει υποβάλλει ψευδή δήλωση, θα κληθεί να πληρώσει πίσω στο κράτος το δεκαπλάσιο ποσό.

Βίκυ Σαμαρά

 

“Μπούμερανγκ” το κυβερνητικό σιωπητήριο – Φόβοι για εντυπώσεις διχασμού της κυβέρνησης- Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη “Μπούμερανγκ” το κυβερνητικό σιωπητήριο – Φόβοι για εντυπώσεις διχασμού της κυβέρνησης- Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη

Όσο ακόμη καίνε οι φλόγες, θα υπάρχει σιωπητήριο υπουργών συμπεριλαμβανομένης της κυβερνητικής εκπροσώπου προκειμένου η συζήτηση της επόμενης μέρας και της απόδοσης των ευθυνών να ανοίξει από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτή είναι η ειλημμενη απόφαση στους κόλπους των συνεργατών του πρωθυπουργού προκειμένου η πρωτοβουλία των κινήσεων να είναι στην ευχέρεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, να μην φανεί οτι λειτουργεί υπό το βάρος και εσωκυβερνητικού διχασμού  και να μην αναδειχθεί εικόνα διαίρεσης μεταξύ αλληλοκατηγορούμενων υπουργών. Το απόγευμα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και εντός της εβδομάδας θα υπάρξει και συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση μέτρων για τους πληγέντες.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού δείχνουν οτι οι ευθύνες θα προσωποποιηθούν και η κυβέρνηση μη παραγνωρίζοντας το μέγεθος της καταστροφής περιουσιών και φυσικού περιβάλλοντος, έχει αποφασίσει fast track διαδικασίες καταγραφής ζημιών και εκταμίευσης των αποζημιώσεων κατά το μοντέλο, που ακολουθήθηκε στις πλημμύρες στην Καρδίτσα.

Η σιγή ασυρμάτου των μελών της κυβέρνησης γύρισε μπούμερανγκ, δίνοντας έδαφος στην παραφιλολογία του διαδικτύου που διακινούσε ότι η Αριστοτελία Πελώνη συνόδευε την Μαρεβα Γκραμποφσκι στην Κούβα.

Αυτό ώθησε την κυβερνητική εκπρόσωπο, η οποία σημειωτέον διέκοψε την άδεια της και βρίσκεται απο την Τετάρτη  στο γραφείο της, μέσω Twitter να απαντήσει:

  • “Σταματήστε επιτέλους τα fake news! Όλοι είμαστε εδώ και οτιδήποτε άλλο το διαψεύδω κατηγορηματικά. Αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι επιλογή της κυβέρνησης η ενημέρωση να είναι επιχειρησιακή και να γίνεται από τον κ. Χαρδαλιά δύο φορές την ημέρα”.

Το κυβερνητικό σιωπητήριο έγινε πρώτης τάξεως βατήρας για την αντιπολίτευση πλάι στην κριτική για τα σχέδια πολιτικής προστασίας που ακολουθήθηκαν και τα εναέρια μέσα που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν 74 αξιόμαχα καθημερινά, να προσθέσει τη μομφή της ένοχης σιωπής.

  • “Η χώρα καίγεται και οι υπουργοί κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους, μήπως και γλυτώσουν τις ευθύνες τους, απορρίπτοντας ακόμα και το ενδεχόμενο ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους” τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Της Στεφανίας Μουρελάτου