Μήνυμα ειρήνης για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων από τον Αλέξη Τσίπρα στο πρώτο Φόρουμ των Πρεσπών – Σχέδιο Τσίπρα για ΣΥΡΙΖΑ: Αριστερά και Πράσινα με προοδευτική διακυβέρνηση

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο πρώτο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών, παρουσία του Ζόραν Ζάεφ, στην Βόρεια Μακεδονία

Ομιλία στο πλαίσιο των εργασιών του πρώτου Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών, πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Δείτε το βίντεο:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ήδη μεταβεί την Πέμπτη 1η Ιουλίου, στη Βόρεια Μακεδονία, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του πρώτου “Prespa Forum Dialogue” (Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών).

«Ποτέ δεν πιστεύψαμε ότι αυτό το πρόβλημα θα μπορούσαν να μας το λύσουν άλλοι», τόνισε μεταξύ άλλων στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς είπαμε ότι δεν θα δεχθούμε να επιστρέψουν τα Βαλκάνια στις συγκρούσεις, την αποσταθεροποίηση και τον εθνικισμό», είπε λίγο παρακάτω.

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και στο γεγονός του παγώματος που επικρατεί σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και τις Αλβανίας, ενώ εκτενής ήταν και η αναφορά του σχετικά με τις υφιστάμενες διαφορές μεταξύ χωρών των Βαλκανίων.

«Απαραίτητη» χαρακτήρισε μια διακυβερνητική διάσκεψη μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, ενώ απηύθηνε κάλεσμα για συνομιλίες για το Κόσοβο, αλλά και ειδικά προς τον σέρβο πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Η στιγμή μεταξύ Αλ. Τσίπρα – Ζ. Ζάεφ

Μια ζεστή στιγμή αποτέλεσε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη γραβάτα που είχε «κλέψει» κάποτε από τον Ζόραν Ζάεφ και την οποία έκτοτε ο τέως έλληνας πρωθυπουργός κρατά στο συρτάρι του ως μια από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις όπως είπε χαρακτηριστικά

Τσίπρας: Προοδευτικές λύσεις στα Βαλκάνια, μακριά από εθνικισμούς

Νωρίτερα: Το μήνυμα στον Ζάεφ για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρώτο “Prespa Forum Dialogue” (Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών) που διεξάγεται στην πόλη Οχρίδα. Ο κ. Τσίπρας τόνισε κατηγορηματικά κατά την συνάντηση την σημασία που έχει η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ιδίως ως προς δημόσιες οντότητες και σχολικά βιβλία και του ζήτησε να προχωρήσει στα επόμενα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι δρομολογούνται την επόμενη περίοδο οι αλλαγές σε σχέση με τις ομοσπονδίες που δεν έχουν ακόμα αλλάξει το όνομά τους και ότι ήδη ολοκληρώνονται οι αλλαγές σε ορισμένες από αυτές.

Παράλληλα τόνισε ότι τα νέα διαβατήρια με το συνταγματικό όνομα θα διανεμηθούν αυτές τις μέρες και ο ίδιος θα πάρει το δικό του τη Δευτέρα.

 

Το σχέδιο Τσίπρα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Αριστερά και Πράσινα με προοδευτική διακυβέρνηση

Το σχέδιο Τσίπρα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Αριστερά και Πράσινα με προοδευτική διακυβέρνηση

Ξεκινά σήμερα η προγραμματική Συνδιάσκεψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πολιτική «προίκα» την επεξεργασία των πολιτικών θέσεων, ανά τομέα.

Προγραμματικές δεσμεύσεις σε αριστερή και «πράσινη» κατεύθυνση, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα – απάντηση στην νεοφιλελεύθερες συνταγές που θα υλοποιηθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση. Αυτή είναι με λίγα λόγια το «περίγραμμα» της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται να την αντιλαμβάνεται ο Αλέξης Τσίπρας. Την θέση αυτή άλλωστε αναμένεται να καταθέσει στην προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Πρόκειται για την πρώτη μαζικού χαρακτήρα και αυτοπρόσωπης συμμετοχής εσωκομματική διαδικασία που επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε καιρούς πανδημίας. Έπεται όμως μίας περιόδου όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στην κοινωνική κρίση τις προγραμματικές θέσεις του για τα βασικά πολιτικά επίδικα: Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν οι θέσεις του για την ανάπτυξη και την οικονομία, την υγεία, τα εργασιακά, το περιβάλλον αλλά και την αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένες προτάσεις – δεσμεύσεις

Με βάση το πνεύμα που θέλει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν επρόκειτο απλά για κατάθεση προθέσεων η ρητορικών σχημάτων, αλλά για προγραμματικές δεσμεύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν την επόμενη των εκλογών. Θυμίζουμε ότι όσον αφορά το μετεκλογικό σκηνικό ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως θα αναζητήσει μια προοδευτική διακυβέρνηση με βάση τα δεδομένα που θα έχει δημιουργήσει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Επίσης με κριτήριο το επίπεδο συμφωνίας στο πολιτικό του πρόγραμμα.

Τα διεθνή σημάδια των καιρών

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κρύψει την εκτίμηση του στο ότι η μετα –covid διεθνής πραγματικότητα έχει «βγάλει off»- κατά το κοινώς λεγόμενο- τις νεοφιλελεύθερες συνταγές. Παρά το γεγονός ότι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα, επιμένουν πεισματικά σε αυτές. Τα «σημάδια των καιρών» όπως π.χ η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ε.Ε, η αμφισβήτηση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου από τον Τζό Μπάιντεν, ακόμη και οι αποφάσεις των G7 για την φορολόγηση των πολυεθνικών κολοσσών, γίνονται αντιληπτά από τον ΣΥΡΙΖΑ ως σαφείς ενδείξεις αντιστροφής κλίματος.

Το σχέδιο Τσίπρα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Αριστερά και Πράσινα με προοδευτική διακυβέρνηση
Στην παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά κατατέθηκε η πρόταση για 800 ευρώ κατώτερο μισθό  

Αντι-νεοφιλελεύθερα

Με βάση αυτό έχει επιλεγεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να περιέχει συγκεκριμένες κυβερνητικές προτάσεις που αλλάζουν ριζικά το πολιτικό τοπίο.

Μια από τις πλέον βασικές είναι η πρότασή για 800 ευρώ κατώτερο μισθό και άμεση πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου δίχως μείωση αποδοχών. Μια θέση που κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από την λογική της μείωσης του εργατικού κόστους, που μπορεί μάλιστα να δημιουργήσει κοινωνικές συμμαχίες ανάμεσα στην μισθωτή εργασία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Στην βάση του ότι η αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος σημαίνει άμεση αναθέρμανση της εσωτερικής αγοράς. Η πολιτική αυτή πρόταση έχει διττή ιδιότητα, αφού διαθέτει ρηξικέλευθο χαρακτήρα μια και δεν περιλήφθηκε ποτέ στα προγράμματα των κομμάτων εξουσίας, ταυτόχρονα όμως ανάλογες προτάσεις εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως π.χ στην Ισπανία από την κυβέρνηση σοσιαλιστών και Podemos. Η θέση αυτή ήδη από την στιγμή που διατυπώθηκε στην παράθεση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά φαίνεται να έχει δημιουργήσει με την αμεσότητα της η οποία «ακουμπά» τους ψηφοφόρους, σοβαρό πρόβλημα στην Νέα Δημοκρατία που αναζητά απαντήσεις. Θυμίζουμε ότι την θέση αυτή κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Η δεύτερη σημαντική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που «ποντάρει» στην δημόσια υγεία. Το αγαθό του οποίου η μοναδικότητα αναδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας την περίοδο της πανδημίας είναι βασικό στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης απόλυτα μετρήσιμο αφού προκρίνει την αύξηση των δαπανών υγείας στο 7% και 15.000 νέες προσλήψεις. Την περίοδο που η Ν.Δ πλέον μιλά ανοιχτά για ιδιωτικοποιήσεις και υπαινίσσεται ακόμη και απολύσεις υγειονομικών μέσω της αξιολόγησης.

Αντίστοιχη είναι η συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία. Προκρίνει την δημόσια καθολική παιδεία ως απάντηση στις «μεταρρυθμίσεις» της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Αυτές που ήδη έχουν θέσει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεκάδες χιλιάδες μαθητές ενώ εμφανώς «σπονσοράρουν» την ιδιωτική εκπαίδευση.

Το πράσινο στοιχείο

Δομικό μέρος της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι το περιβαλλοντικό στοιχείο. Στις θέσεις του κόμματος που παρουσιάστηκαν πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη μιας «πράσινης επανάστασης». Οι προτάσεις στις οποίες αυτή ανανακλάται είναι η εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία, όπως και το κριτήριο της ανθεκτικότητας για όλες τις χρηματοδοτήσεις εθνικές και ευρωπαϊκές, Επίσης το «πρασίνισμα» της τουριστικής βιομηχανίας σε όλα τα επίπεδα. Στις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται όμως και το στοιχείο της λαϊκής συμμετοχής μέσω στο πλαίσο της αναζήτησης της «ενεργειακής δημοκρατίας». Εκφράζεται με την πρόταση για να διατίθεται το 50% των αδειών ΑΠΕ σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τέλος σημαντική αλλαγή αποτελεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρξει κρατική παρέμβαση του δημοσίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευθεί ότι αυτό θα γίνει εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου κανόνων ταυτόχρονα όμως το δημόσιο θα ασκήσει τα δικαιώματα που έχει αποκτήσει με τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών. Μια συνθήκη που «αλλάζει το παιχνίδι» και όσον αφορά το φλέγον ζήτημα του ιδιωτικού χρέους όσο και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων. Μια πρόταση δηλαδή στην ακριβώς αντίθεταη κατεύθυνση με το νέο πτωχευτικό δίκαιο που ψήφισε η Ν.Δ και προβλέπει πτωχεύσεις νομικών και φυσικών προσώπων, όπως και αντίθετο με τον αποκλεισμό των μικρών επιχειρήσεων από την χρηματοδότηση.