«Μέχρι τη Θάλασσα»: Το ντοκιμαντέρ του Μάρκου Γκαστίν σε Ά Τηλεοπτική Μετάδοση

Μέχρι τη θάλασσα

Ο καταξιωμένος ντοκιμαντερίστας Μάρκος Γκαστίν («Δημοκρατία, ο Δρόμος του Σταυρού»), επιστρέφει με τη νέα του ταινία τεκμηρίωσης και στρέφει την κάμερα του στην κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του ΚΑΤ, καταγράφοντας την καθημερινή πάλη των ασθενών. Το «Μέχρι τη Θάλασσα» (As far as the Sea), προβάλλεται σήμερα σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση και αποτελεί φυσικά την πρότασή μας.

Ασθενείς που νοσηλεύονται, μετά από σοβαρά ατυχήματα, στην κλινική Φυσικής Αποκατάστασης του ΚΑΤ, προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους ή έστω να επανακτήσουν την αυτονομία τους. Ακολουθώντας την αγωνιώδη πάλη τους, η ταινία τεκμηρίωσης ερευνά ένα από τα βασικά διλήμματα της ανθρώπινης ύπαρξης: Ελπίδα ή Αποδοχή;

«Πριν από χρόνια, βρέθηκα ο ίδιος για δυο μήνες σ΄ ένα θάλαμο του ΚΑΤ» αναφέρει στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης. «Ήταν μια από τις πιο έντονες και διδακτικές εμπειρίες που έζησα ποτέ. Έκανα την ταινία «Μέχρι τη Θάλασσα», για να μοιραστώ αυτή την εμπειρία με τον θεατή. Πιστεύω ότι έχει κι αυτός πολλά να νοιώσει, αλλά και πολλά να μάθει. Για τον εαυτό του, για την κοινωνία μας, για την ανθρώπινη κατάσταση. Μια ταινία με διακύβευμα, συγκρούσεις και κορυφώσεις, που θέλω να πιστεύω, θα τον κάνει να δει αλλιώς την αναπηρία και τους ανθρώπους που την αντιμετωπίζουν. Θα μπορούσε να ήταν κι αυτός…»

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Με αυτόν τον στόχο, ο Γκαστίν επέστρεψε στα τέλη του 2017 στην κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του ΚΑΤ, με την κάμερά του, σιωπηλό παρατηρητή, να καταγράφει την πολύμηνη καθημερινή πάλη των ασθενών να επανακτήσουν τις λειτουργίες τους, το άγχος για την ετυμηγορία του θεράποντος ιατρού, τις σχέσεις με τις οικογένειές τους και το νοσηλευτικό προσωπικό, τα αστεία και τις φάρσες, που τους βοηθούν να ξορκίσουν τον πόνο και την αγωνία.

Χωρίς σχολιασμό ή συνεντεύξεις και μέσω της εναλλαγής, συχνά ετερόκλητων συναισθημάτων, το «Μέχρι τη Θάλασσα» προσφέρει στον θεατή μια ασυνήθιστα διεισδυτική ματιά σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρώπινης συνθήκης, φιλοδοξώντας παράλληλα να ενεργοποιήσει την ενσυναίσθησή του, σε ένα ντοκιμαντέρ, εξίσου συναρπαστικό με μία ταινία μυθοπλασίας.

Ο Μάρκος Γκαστίν (Marco Gastine) είναι σκηνοθέτης και παραγωγός. Γεννήθηκε στο Παρίσι και από το 1978, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Παρίσι και Σκηνοθεσία στην Αθήνα. Μετά από μια σύντομη καριέρα ως αρχιτέκτονας, ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Το 2003 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής, Minimal Films.

Η ταινία τεκμηρίωσης του Μάρκου Γκαστίν, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάρτιο του 2019, στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθησαν προβολές τόσο στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, όσο και στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο του Φεστιβάλ.

Το ντοκιμαντέρ «Μέχρι τη Θάλασσα / As far as the Sea» του Μάρκου Γκαστίν, θα παρουσιαστεί σε Ά Τηλεοπτική Μετάδοση σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου στις 23:50 στην ΕΡΤ2, ενώ αξίζει να σημειώσουμε, ότι μετά την προβολή του, θα παραμείνει για θέαση, διαθέσιμο δωρεάν για 7 ημέρες στην ψηφιακή πλατφόρμα του ERTFLIX.

Μέχρι τη Θάλασσα / As far as the Sea
Σκηνοθεσία: Marco Gastine
Φωτογραφία: Yiannis Misouridis
Μουσική: Nikos Veliotis
Μοντάζ: Chronis Theoharis
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 108 λεπτά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*