Μέχρι που μπορεί να φτάσει η τιμή της βενζίνης – Σύνταξη… άρον άρον για να προλάβουν την αύξηση των ορίων ηλικίας!

βενζίνη

Την εκτίμηση ότι η πτώση στις τιμές του πετρελαίου «έχει περάσει στις αντλίες», έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Μιχάλης Κιούσης.

«Εχει περάσει η πτώση στις αντλίες και αυτό αποτυπώνεται στο παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης. Θεωρούμε ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα είναι 1,52-1,53 πανελλαδικά με τις αποκλίσεις που υπάρχουν και θα υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιούσης στον «Θέμα 104,6».

Την ίδια ώρα ωστόσο ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών επεσήμανε ότι «ο καταναλωτής θα πληρώνει 1 ευρώ την βενζίνη ακόμα και αν όλοι μηδενίσουν το κέρδος τους. Οι μειώσεις δεν περνάνε στο 1 ευρώ, περνάνε στο υπόλοιπο μισό ευρώ».

«Επειδή έχουμε υπέρμετρη φορολόγηση οποιαδήποτε πτώση των τιμών θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση» πρόσθεσε τονίζοντας ότι «θα έχουμε μεγάλη πτώση στην κατανάλωση άσχετα από την τιμή επειδή δεν θα γίνονται μετακινήσεις μόνο και μόνο από τα σχολεία». «Δεν αντέχουμε άλλη ύφεση», είπε.

Καταληκτικά, σύμφωνα με τον ίδιο «αν συνεχιστεί η πτώση μπορεί την επόμενη Τρίτη η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να είναι 1,48-1,49 ευρώ. Ό,τι πτώση αποτυπώνεται στα διυλιστήρια θα περνάει στην αντλία».

 

Σύνταξη… άρον άρον για να προλάβουν την αύξηση των ορίων ηλικίας!

  σύνταξη

Αμέτρητοι ασφαλισμένων θέλουν σύνταξη… άμεσα! Αυτό καταγράφεται από τις αρχές του έτους, καθώς η επικείμενη αύξηση των ορίων ηλικίας τρομάζει όσους έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα και δεν θέλουν να ρισκάρουν παράταση του εργασιακού τους βίου, πέραν των 62 και 67 ετών.

Η σύνταξη και τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, μέσα σε ένα μόλις μήνα, τον Ιανουάριο του 2020, υποβλήθηκαν συνολικά 19.567 νέες αιτήσεις, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο είχαν υποβληθεί 13.564 και τον Ιανουάριο του 2018 μόνο 12.856.

Η αύξηση των αιτήσεων κατά 44% σε σύγκριση με πέρυσι, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ρήτρα αύξησης των ορίων ηλικίας που προέβλεπε το πρώτο Μνημόνιο του 2010 και στο τρίτο Μνημόνιο του 2015, επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης.

Η ρήτρα αυτή που αναφέρεται και στην τελευταία μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής για τις συντάξεις (η οποία υποβλήθηκε μαζί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο), προβλέπει ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα μπορούν να αυξάνονται όσο ανεβαίνει το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών.

Μάλιστα, σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη, οι αλλαγές θα γίνονται ανά τρία χρόνια με πρώτη εφαρμογή από 1/1/2021.

Ποιους αφορά

Η πρώτη χρονιά σύνδεσης ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής είναι το 2021 και για την αύξηση των ορίων ηλικίας θα ληφθεί υπόψη η αύξηση του προσδόκιμου ζωής για τους άνω των 65 ετών, στο διάστημα από το 2010 ως το 2020.

Οι αλλαγές στα όρια, αν εφαρμοστούν, εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1/1/2021 και μετά, ενώ δεν επηρεάζουν όσους έχουν ήδη συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη και έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν οποτεδήποτε.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ασφαλισμένοι με μεταβατικά όρια συνταξιοδότησης, που έχουν για παράδειγμα 35ετία και μπορούν να βγουν στη σύνταξη στα 59 ή στα 61 έτη.

Για να κατοχυρώσουν τις ευνοικές διατάξεις, θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους πριν από την 1η/1 /2021.

Η επίμαχη διάταξη για την σύνταξη

Στην παράγραφο 3 του άρθρου 11 του νόμου 3863 του 2010, αναφέρεται ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και του Δημοσίου ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, ανακαθορίζονται κατά τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών.

Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από 1.1.2021 και κατά την πρώτη εφαρμογή της λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή της δεκαετίας 2010 έως και 2020. Από 1. 1. 2024 τα όρια ανακαθορίζονται ανά τριετία.

Η αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γίνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που εκδίδεται κατά το τελευταίο έτος κάθε περιόδου, με βάση τους σχετικούς δείκτες που προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τη Eurostat.