Μέτρα για τους εργαζόμενους λόγω καύσωνα προανήγγειλε ο Χαρδαλιάς – Ο «καύσωνας» των ρουσφετιών – Δώρο-πρόκληση σε πανεπιστημιακούς από Κεραμέως

Σε επιφυλακή τίθεται ο κρατικός μηχανισμός με αφορμή το βαρύ κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα και θα κορυφωθεί το επόμενο τριήμερο, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε τη λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους.

Σήμερα στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Στη σύσκεψη για τον καύσωνα θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν οι περιφερειάρχες των 13 Περιφερειών της χώρας, εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έκανε λόγο για ένα ακόμη ακραίο καιρικό φαινόμενο, σημειώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή έχει γίνει κλιματική απειλεί.

Επισήμανε ότι υπάρχουν τα σχέδια αντιμετώπισης των δήμων και των περιφερειών, ενώ τόνισε πως  στη σύσκεψη θα συζητηθούν και επιμέρους ζητήματα, όπως αυτό εκείνων που θα εργάζονται τις ημέρες του καύσωνα.

Ερωτηθείς για το ποια μέτρα θα ληφθούν για τους εργαζόμενους, ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν θέλησε να προκαταβάλει, όμως, σημείωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις σε εγκυκλίους και για τον λόγο αυτό στη σύσκεψη θα συμμετέχουν και γενικοί γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων.

«Όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα των επόμενων ημερών και όσοι δίνουν τον αγώνα τους εκτός γραφείων θα πρέπει και οι επιχειρήσεις και όλοι να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για περισσότερες ευκαιρίες ξεκούρασης και δροσιάς στους εργαζόμένους τους» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Η πρόταση Τσίπρα και οι ειρωνείες του Μαξίμου

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους, προτείνοντας να κηρυχθεί αργία η Δευτέρα, όμως στον Αλέξη Τσίπρα απάντησαν σε ειρωνικό τόνο κυβερνητικές πηγές

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο θέμα με δική του διαρροή σημειώνοντας «Ευχόμαστε την επόμενη εβδομάδα να μην χρειαστεί για μια ακόμη φορά να επαναλάβουμε τα ίδια για τον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί ένα προαναγγελθέν καιρικό φαινόμενο. Γιατί την τελευταία φορά, δε πήραν απλά κάτω από τη βάση αλλά έδωσαν λευκή κόλλα, αφού «κατάφεραν» να αφήσουν χωρίς ρεύμα μέσα στο χιονιά σχεδόν για μια εβδομάδα τα μισά τα βόρεια προάστια. Ωστόσο, ειλικρινά δυσκολευόμαστε να ξεχωρίσουμε αν το μεγαλύτερο πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι η ανικανότητα ή η αλαζονεία που τον οδηγεί να μην ακούει κανέναν, ακόμη και τους ειδικούς, όταν αυτοί εγκαίρως του κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για την πολιτική προστασία».

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για σήμερα

Ο «καύσωνας» των ρουσφετιών

Αν επιχειρήσει κανείς τον απολογισμό αυτής της κοινοβουλευτικής εβδομάδας, της τελευταίας πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τον Αύγουστο, θα βρεθεί μπροστά σε ένα βουνό νομοθετημάτων και διατάξεων για τα οποία δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος απλής ανάγνωσης από τους κατά τα λοιπά συμπαθείς «πατέρες και μητέρες του έθνους».

Τρία νομοσχέδια στη σειρά ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, το τελευταίο ψηφίζεται σήμερα. Δεκάδες συνεδριάσεις επιτροπών της, με συνοπτικές διαδικασίες, στις οποίες οι εισηγητές μετά βίας προλαβαίνουν να αιτιολογήσουν την ψήφο των κομμάτων τους. Δεκάδες τροπολογίες σε κάθε νομοσχέδιο, καθεμία από τις οποίες είναι ένα πλήρες νομοσχέδιο, για το οποίο οι βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν σκοπιμότητες και ωφελούμενους.

Ένας αληθινός «καύσωνας» εξυπηρετήσεων ημετέρων και αφανών σκοπιμοτήτων είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που φόρτωσε η κυβέρνηση στην τελευταία κοινοβουλευτική εβδομάδα του καλοκαιριού. Από αυτές, η πιο κραυγαλέα είναι η διάταξη με την οποία απαλλάσσει από κόστη και επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων τους μεγαλοεργολάβους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μολονότι η αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι χωρίς αμφιβολία η βασική εναλλακτική λύση στη ρυπογόνα οικονομία των υδρογονανθράκων, ο τρόπος που μονοπωλούνται στη χώρα μας από μεγάλους ομίλους και, κυρίως, ο ρυθμός, η ένταση και η έκταση με την οποία αυτοί οι όμιλοι διασπείρουν τις μονάδες τους σε νησιά, βουνά και κάμπους μετατρέπουν την καθαρή ενέργεια που υπόσχονται σε καθαρή περιβαλλοντική και κοινωνική ζημιά.

Αυτή η ζημιά, όμως, καθίσταται πλέον και οικονομική σε βάρος του Δημοσίου- και αντίστροφα τεράστιο δώρο υπέρ των 3-4 μεγαλύτερων ομίλων που φυτεύουν καταιγιστικά ανεμογεννήτριες σε όλη τη χώρα -με τη διάταξη που ψηφίστηκε χθες, στη δίνη του νομοθετικού οργασμού που δονεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πολύ απλά, αυτοί οι όμιλοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε δικά τους υποθαλάσσια δίκτυα διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Για το ρεύμα χιλιάδων μεγαβατωρών που παράγουν ή θα παράγουν τα αιολικά πάρκα τους, που κατά ορισμένους υπολογισμούς καλύπτουν τις ανάγκες για τρεις-τέσσερις Ελλάδες, έχουν στη διάθεσή τους δωρεάν τα υποθαλάσσια δίκτυα που στήνονται με δημόσιο χρήμα αρκετών δισ. ευρώ.

Καμία έκπληξη, για μια κυβέρνηση τόσο αφοσιωμένη στους «εθνικούς εργολάβους».

Δώρο-πρόκληση σε πανεπιστημιακούς από Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Αγγελος Συρίγος

Με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Παιδείας παραγράφει χρέη «κακοπληρωτών» καθηγητών με επιχειρηματική δραστηριότητα ● Την απώλεια εσόδων για τα ταμεία των ΑΕΙ επιβεβαιώνει και η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Δεν έχουν τέλος, όπως φαίνεται, οι «σκιές» της κυβέρνησης σε θέματα διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και ισονομίας. Στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί εξυπηρέτησης «ημετέρων» κόντρα στο δημόσιο συμφέρον, προστίθεται από χθες «φωτογραφική» διάταξη του υπουργείου Παιδείας που παραγράφει τα χρέη καθηγητών με παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα για μία δεκαετία και συγκεκριμένα την περίοδο 1999-2009, ζημιώνοντας τα ταμεία των ΑΕΙ.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στην τροπολογία της «τελευταίας στιγμής» για τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών (άρθρο 3, για τη διαδικασία απόδοσης της κράτησης επί των εισοδημάτων των μελών ΔΕΠ) που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο και αφορά την υποχρέωση των διδασκόντων που εξασκούν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα να καταβάλλουν στους ΕΛΚΕ (Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας) των ΑΕΙ μέρος των εσόδων τους. Το ποσοστό αυτό μέχρι το 1997 ανερχόταν στο 30% των ακαθάριστων, ενώ από το 2000 μειώθηκε στο 15% (σήμερα ορίζεται στο 7%).

Η ρύθμιση

«…Τυχόν εκδοθείσες πράξεις προσδιορισμού οφειλών που προέρχονται από εισοδήματα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ατομικώς έως την 31η.12.2009 παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν αποκλειστικά κατά το μέρος που αφορούν οφειλές έως την ημερομηνία αυτή, ενώ κατά το μέρος που αφορούν στον προσδιορισμό οφειλής από εισοδήματα που προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από 1.10.2010 έως 31.12.2017 εξακολουθούν να ισχύουν και δεν απαιτείται η έκδοση νέας πράξης προσδιορισμού οφειλής από τους Ε.Λ.Κ.Ε των Α.Ε.Ι.» αναφέρει η ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή, η οικονομική βλάβη για τα Πανεπιστήμια επιβεβαιώνεται από τη συνοδευτική Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην οποία γίνεται ξεκάθαρα λόγος για απώλεια εσόδων, που μάλιστα «…. δεν δύναται να προσδιοριστεί, καθώς εξαρτάται από πραγματικά περιστατικά».

Το θέμα ανέδειξε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης – λίγη ώρα μετά την έκδοση των «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και με τον σάλο για τη θολή περιουσιακή κατάσταση του πρωθυπουργού να εντείνεται. Ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως στερεί από τα ταμεία των ελληνικών Πανεπιστημίων δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς, ενδίδοντας στις χρόνιες πιέσεις «κακοπληρωτών» καθηγητών που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, αποφάσισε να τους χαρίσει τα χρέη τους. Ενώ ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Φίλης υποστήριξε πως πρόκειται για «προκλητικό ρουσφέτι» και «ντροπολογία» την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγάζει στο σφυρί πρώτες κατοικίες και καταστήματα.

«Πόσα εκατομμύρια ευρώ στερείτε από την περιουσία των ελληνικών ΑΕΙ για να κάνετε το χατίρι σε συγκεκριμένους καθηγητές που πιέζουν εδώ και χρόνια;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., περιμένοντας απάντηση από τη Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό της Αγγελο Συρίγο. Ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε τη διάταξη ακατανόητη και ντροπιαστική για τους συνεπείς πανεπιστημιακούς και την πλειονότητα των πολιτών που απειλούνται για τα χρέη τους με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

«Απορώ αν ο κ. Συρίγος έχει το θάρρος να κοιτάξει στα μάτια τους συναδέλφους του στο Πάντειο!» σχολίασε ο ίδιος. «Χαρίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που ο πτωχευτικός νόμος απειλεί όλους τους πολίτες. Αυτά είναι τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά της κυβέρνησης, που ενδίδει σε μακροχρόνιες πιέσεις και δεν παίρνει την ευθύνη να το παραδεχτεί… Ακόμη μια πληγή για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ που έχει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας!».

Ο Νίκος Φίλης

«Πρόκειται για την προκλητική και ρουσφετολογική απόφαση της υπουργού Παιδείας να χαρίσει σε μέλη ΔΕΠ και μεγαλοκαθηγητές, με τεράστια πολλές φορές εισοδήματα, το σύνολο ή μέγα μέρος των οικονομικών υποχρεώσεών τους απέναντι στα Πανεπιστήμιά τους» εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Φίλης, στην οποία σχολιάζει: «Ομορφος κόσμος ηθικός, ακαδημαϊκά πλασμένος και με Κεραμοσκεπή χτισμένος!».

«Παρά το γεγονός ότι με αλλεπάλληλες ρυθμίσεις του παρελθόντος είχε καλώς ή κακώς μειωθεί σημαντικά η σχετική οικονομική υποχρέωση και κατέληξε στο ελάχιστο του 7% επί των καθαρών τους εσόδων, αρκετοί από τους κυρίους αυτούς δεν τακτοποίησαν τις οικονομικές τους οφειλές, πίεσαν την κυβέρνηση της Ν.Δ. για την πλήρη εξάλειψη της οφειλής τους και η πάντα πρόθυμη όταν πρόκειται για “εξυπηρετήσεις” κ. Κεραμέως ενέδωσε» υποστήριξε ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι:

«Οι ασυνεπείς οφειλέτες επιβραβεύονται και απαλλάσσονται των υποχρεώσεών τους για μια κρίσιμη δεκαετία (1999- 2009), δηλαδή την εποχή των “παχιών αγελάδων”, και ενθυλακώνουν τα σχετικά ποσά εις υγείαν των κορόιδων-συναδέλφων τους που έχουν τακτοποιήσει κανονικά τις οφειλές τους…».

Σημειώνεται πως χθες στην Ολομέλεια η υπουργός Παιδείας έμεινε σιωπηλή για το θέμα, ενώ ο Αγγελος Συρίγος επιχείρησε αμήχανα να υποβαθμίσει το θέμα, αναφερόμενος σε 10 ή 15 ευρώ προ 20 ετών, αλλά τα έκανε… χειρότερα.

«Βασική αρχή στο Δίκαιο είναι η αρχή της αναλογικότητας. Αλλιώς μπαίνουμε στη διαδικασία των δρακόντειων νόμων…» δήλωσε, ενώ επιχείρησε να αιτιολογήσει τη ρύθμιση, υποστηρίζοντας πως λόγω του πολυδαίδαλου συστήματος και της αλλαγής των νόμων, οι υπηρεσίες του κράτους δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τις οφειλές!