Μέσω ΣΔΙΤ προωθείται η κατασκευή νέου Φράγματος στα Φάρσαλα – Μέτρα Απριλίου: Τι ισχύει για Δώρο Πάσχα, αναστολές και επιδόματα ανεργίας

Φράγμα. Φωτο αρχείου.

Η δημοπράτηση του έργου θα μπορεί να πραγματοποιηθεί φέτος. Εξασφαλίζονται 50 εκατ. κυβικά μέτρα για άρδευση και ύδρευση.

Ακόμα ένα μεγάλο έργο ΣΔΙΤ προωθεί προς υλοποίηση το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και αφορά και πάλι τη δημιουργία ενός Φράγματος (μετά από το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική). Αυτή τη φορά πρόκειται για το Φράγμα του ποταμού Ενιπέα στα Φάρσαλα στο οποίο περιλαμβάνονται τα δίκτυα διανομής νερού και άλλα συνοδά έργα.

Η αρχή έγινε με την απόφαση του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή στις 2 Μαρτίου, να χαρακτηριστεί ως ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και Σημαντικό. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε ποσό με ΦΠΑ 70 εκατ. ευρώ.

Με άλλη απόφαση του, το υπουργείο ΥΠΟΜΕ αποφάσισε την ανάθεση, μέσω διαγωνισμού, σε Τεχνικό Σύμβουλο την ωρίμανση του έργου, με ποσό 172.360 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με πρόσκληση και καλέστηκαν οι:

α) Γ. ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ.

β) ΕΜΒΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΕ

γ) HYDROMENT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.

δ)ΥΔΡΟΕΞΥΓΙΑΝΤΙΚΗ ΛΑΖΑΡΟΣ Σ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε.

Τα επόμενα βήματα μέχρι τη δημοπράτηση

Το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση πρότασης από το υπουργείο στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την έκδοση απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα («ΔΕΣΔΙΤ»), προκειμένου το έργο να υπαχθεί στις διατάξεις του ν.3389/2005, όπως ισχύει.

Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών & Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η δημοπράτηση του έργου θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2021 και η διάρκεια της ΣΔΙΤ υπολογίζεται σε 25-30 χρόνια. Το έργο εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει όλες τις μεγάλες εταιρείες του χώρου.

Η υλοποίηση του έργου θεωρείται ύψιστης προτεραιότητας και αναγκαία για την εξασφάλιση:

(α) της αντιπλημμυρικής προστασίας των κατάντη του φράγματος περιοχών,

(β) της άρδευσης 110.000 στρεμμάτων περίπου σε Φάρσαλα, Αλμυρό και Δομοκό,

(γ) της ύδρευσης ελλειμματικών περιοχών, και

(δ) της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω του εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων και της διατήρησης οικολογικής παροχής.

Τα οφέλη στη γεωργία από τη δημιουργία του Φράγματος

Η δημιουργία φράγματος στον Ενιπέα, δίδει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης 76 έως 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού το χρόνο εξασφαλίζοντας 50 εκατ. κυβικά μέτρα για άρδευση και ύδρευση ανατρέποντας το αρνητικό υδατικό ισοζύγιο της προσχωματικής πεδιάδας των Φαρσάλων.

Παρέχονται 15,50 εκατ. κυβικά μέτρα για οικολογική παροχή, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μία διαρκή ροή στον Ενιπέα της τάξεως του 0,50 κυβικά το δευτερόλεπτο. Αρκετά σοβαρή ποσότητα νερού στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η οικολογική παροχή, συμμετέχει στον εμπλουτισμό της πεδιάδας των Φαρσάλων, ενώ δίδεται τη δυνατότητα ενεργειακής εκμετάλλευσης των 50 εκατ. κυβικών μέτρων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Νίκος Καραγιάννης

 

Μέτρα Απριλίου: Τι ισχύει για Δώρο Πάσχα, αναστολές και επιδόματα ανεργίαςΚλειστά καταστήματα λόγω lockdown

Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας για τον Απρίλιο. Τι ισχύει για τους εργαζόμενους σε αναστολή, τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τις εργοδοτικές εισφορές

Στα 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ  ανέρχεται το συνολικό πακέτο στήριξης που έχει προωθήσει για την κρίση το υπ. Εργασίας σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ενώ οι ωφελούμενοι, όπως είπε,  – μόνο από τις δράσεις του υπουργείου  – ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια.

«Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα και την αποσωλήνωση της οικονομίας, διατηρούμε σε ισχύ και για τον προσεχή μήνα Απρίλιο τις προστατευτικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους και ανέργους, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν, ακόμα, την άρση τους» ανέφερε  ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα για τον Απρίλιο έχουν εκτιμώμενο κόστος 695 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που πλήττονται σημαντικά, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Για τον Απρίλιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ Μαρτίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν κατά τον μήνα Μάρτιο και για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.  Κόστος 330 εκατ. ευρώ.

Δίνεται δώρο Πάσχα επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επί αναλογία των ημερών αναστολής, την περίοδο Ιανουάριου-Απρίλιου 2021. Κόστος 210 εκατ. ευρώ.

2. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ανασταλεί για ένα μήνα η καταβολή όχι μόνο βεβαιωμένων φορολογικών, αλλά και βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών.

3. Επιδοτούνται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έως και τον Ιούνιο 2021. Κόστος για επιπλέον τρεις μήνες: 3 εκατ. ευρώ.

4. Οι καλλιτέχνες που είναι ενταγμένοι στο μητρώο καλλιτεχνών θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον Μάρτιο 2021. Κόστος 16 εκατ. ευρώ.

5. Συνεχίζεται η επιδότηση του πολιτισμού για κενές θέσεις σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές και χώρους συναυλιών και παραστάσεων έως και τον Μάρτιο του 2021. Το κόστος των επιπλέον τριών μηνών ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ.

6. Επαγγέλματα ειδικών κατηγοριών του τουρισμού (ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί κλπ) θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ κατά τον Μάρτιο 2021. Κόστος περί το 1 εκατ. ευρώ.

7. Στα επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τέλη Μαρτίου δίνεται παράταση δύο μήνες. Κόστος 77 εκατ. ευρώ.

8. Επεκτείνεται το μέτρο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τον Ιούνιο 2021. Δίνεται δώρο Πάσχα επί της καταβαλλόμενης ενίσχυσης σε όσους συμμετείχαν στο Πρόγραμμα την περίοδο Ιανουάριου – Απριλίου 2021. Εκτιμώμενο κόστος: 38 εκατ. ευρώ.

«Ελπίζουμε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέψουν το επόμενο διάστημα την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων της οικονομίας που σήμερα υπολειτουργούν ή παραμένουν κλειστές. Ως τότε και για όσο διάστημα χρειαστεί, η κυβέρνηση θα διατηρήσει τις παρεμβάσεις που απαιτούνται, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.