Μέσα στο καλοκαίρι το master plan για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων – Κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα για 5.500 συμβασιούχους του ΟΑΕΔ

Ως το τέλος Ιουνίου προβλέπεται να είναι έτοιμο το master plan για την αντιμετώπιση των πολλαπλών επιπτώσεων από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Μέσα στο καλοκαίρι το master plan για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων

Το συνολικό πακέτο των δράσεων και των ενισχύσεων, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης, καθώς και επενδύσεις στην έρευνα, την μετεκπαίδευση των εργαζομένων που θα χάσουν τις θέσεις τους και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το ελληνικό πρόγραμμα της Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, που αναμένεται να απορροφήσει 3,7-4,4 δισ. ευρώ ως το 2028, συζητήθηκε σήμερα (Παρασκευή), στην πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, με συμμετοχή της Ευρωπαίας επιτρόπου για Θέματα Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζας Φερέιρα, και των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και των υφυπουργών Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά, Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη και του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Ελίζα Φερέιρα χαρακτήρισε «γενναία και έξυπνη» την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση με πιο γρήγορα βήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας ότι της εξασφαλίζει προτεραιότητα στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Αναφέρθηκε ωστόσο στις αρνητικές επιπτώσεις και τόνισε: «Είναι αναπόφευκτο, θα συμβεί και σε άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η περιφερειακή πολιτική είναι παρούσα για να βοηθήσει. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στο παρελθόν στην ΕΕ και σε άλλα μέρη του κόσμου με την κλωστοϋφαντουργία, τα ναυπηγεία, την βιομηχανία χάλυβα».

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση επιβάλλεται για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει πλήρες σχέδιο που θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στις περιοχές που θα πληγούν.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα ενεργοποιηθεί το 2021, αλλά η Ελλάδα, που ξεκινά από φέτος το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, σχεδιάζει να αξιοποιήσει πόρους από το τρέχον ΕΣΠΑ, να καταβάλει το τέλος λιγνίτη ύψους 130 εκατ. ευρώ και άλλα 60 εκατ. από το Πράσινο Ταμείο.

 

Κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα για 5.500 συμβασιούχους του ΟΑΕΔ

Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου (από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου) και 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, για τους εργαζόμενους του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), για 5.500 πτυχιούχους, ηλικίας 22-29 ετών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τα αιτήματά τους για αμεση ανανέωση-παράταση των συμβάσεών τους, για μηδενικές απολύσεις των συμβασιούχων του προγράμματος, καθώς και για μόνιμη και σταθερή δουλειά σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ καλεί όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη του Λεκανοπεδίου να δώσουν μαζικά το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου, στις 12:00 π.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου στην Αθήνα.