“Μέσα” στην εφημερία του νοσοκομείου “Γεννηματάς”: Δεκάδες ασθενείς περιμένουν για ένα ράντζο! Σοκαριστικές εικόνες — Κριστίν Λαγκάρντ: Αποκλείει αύξηση των επιτοκίων το 2022

Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»: Τρεις διακρίσεις για την ποιότητα των υπηρεσιών του - Onmed.grΣοκ προκαλούν οι εικόνες από την εφημερία στο νοσοκομείο “Γεννηματάς”.“Μέσα” στην εφημερία του νοσοκομείου “Γεννηματάς”: Δεκάδες ασθενείς περιμένουν για ένα ράντζο! Σοκαριστικές εικόνες

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από την εφημερία στο νοσοκομείο “Γεννηματάς”.

Όπως θα δείτε στις εικόνες που μετέδωσε το MEGA, δεκάδες ασθενείς συνωστίζονται στους διαδρόμους του νοσοκομείου και μαζί με αυτούς και οι συνοδοί τους, περιμένοντας για ένα ράντζο.

Όπως εξήγησε η παθολόγος του νοσοκομείου «Γεννηματάς», Γεωργία Φίλιππα, το συγκεκριμένο νοσοκομείο εφημερεύει τόσο για covid όσο και για non covid περιστατικά και ασφυκτιά. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Χθες μπήκαμε στην εφημερία, έχοντας το ελάχιστο ποσοστό των 60 διαθέσιμων κρεβατιών. Μέχρι τις 21:00 είχαμε 90 εισαγωγές με αποτέλεσμα 30 άτομα να περιμένουν για ένα ράντζο στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Στην αναμονή υπήρχαν ασθενείς με εμφράγματα, χειρουργημένοι, υπερήλικες».

Τονίζει πως το νοσοκομείο «Γεννηματάς» ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο που έχει όλες τις ειδικότητες, καλείται να σηκώσει το βάρος σχεδόν ολόκληρου του λεκανοπεδίου και πως η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τελείως με την έλευση της πανδημίας.

Όσον αφορά στις διαθέσιμες κλίνες covid κρούει κώδωνα κινδύνου καθώς πλέον υπάρχουν μόνο 2 διαθέσιμα κρεβάτια.

Η κα Φιλίππα λέει πως «είναι δύσκολο να ελεγχθούν όλοι οι συνοδοί ειδικά σε περιπτώσεις που οι ασθενείς που συνοδεύουν είναι ετοιμοθάνατοι ή σε κρίσιμη κατάσταση».

Επισημαίνει πως πλέον το υγειονομικό προσωπικό μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας δεν έχει άλλες αντοχές τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές. «18 μήνες τώρα δεν έχει εισακουστεί κανένα αίτημα των υγειονομικών για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις του επικουρικού προσωπικού. Είναι η μόνη λύση για την τραγική κατάσταση που βιώνουμε».

Κριστίν Λαγκάρντ: Αποκλείει αύξηση των επιτοκίων το 2022Κριστίν Λαγκάρντ: Αποκλείει αύξηση των επιτοκίων το 2022

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι είναι απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια το 2022 και «φωτογράφησε» αύξηση των αγορών ομολόγων ενώ κάνει λόγο για μείωση του πληθωρισμού.

Σήμα έστειλε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει ισχυρή νομισματική στήριξη της οικονομίας και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματός της (PEPP), αυξάνοντας το ύψος των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος (APP).

Μιλώντας στη Λισαβόνα, σε εκδήλωση για τα 175 χρόνια της Τράπεζας της Πορτογαλίας, η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε επίσης ότι είναι πολύ απίθανο η τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια το 2022 καθώς δεν αναμένεται να συντρέξουν οι τρεις προϋποθέσεις που έχει θέσει με τη νέα νομισματική στρατηγική της.

Οι δηλώσεις αυτές ήταν πιο εμφατικές σε σχέση με αυτές που έκανε η Λαγκάρντ την περασμένη Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, οι οποίες δεν έπεισαν τους επενδυτές που στοιχηματίζουν σε αυξήσεις των επιτοκίων από το επόμενο έτος.

Οι αγορές αναμένουν μία αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του 2022

Πάντως, σήμερα οι επενδυτές περιόρισαν τα στοιχήματά τους για σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ, ποντάροντας σε μία μόνο αύξηση των επιτοκίων το 2022 κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας) αντί των δύο αυξήσεων που προεξοφλούσαν στις αρχές της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αγάραζε στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους ομόλογα αξίας 80 δισ. ευρώ μηνιαίως στο πλαίσιο του PEPP, ενώ για τον τέταρτο τρίμηνο έχει ανακοινώσει μείωση του ποσού αυτού χωρίς να αναφέρει πόσα θα αγοράζει. Στο πλαίσιο του APP, η ΕΚΤ αγοράζει και σήμερα ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ τον μήνα, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί μετά τη λήξη του έκτατκου προγράμματος, πιθανόν τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η Λαγκάρντ έχει αφήσει στο παρελθόν ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει να αγοράζει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη του APP, ακόμη και αν αυτά δεν θα έχουν επενδυτική διαβάθμιση.

Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα

«Για τη μελλοντική κατεύθυνση των επιτοκίων, έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα τις τρεις συνθήκες που πρέπει να ικανοποιούνται για να αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: «Παρά την τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού, οι προοπτικές του μεσοπρόθεσμα παραμένουν υποτονικές και συνεπώς οι τρεις αυτές συνθήκες είναι πολύ απίθανο να ικανοποιηθούν τον επόμενο χρόνο».

«Τα επιτόκια στην αγορά», είπε, «αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αβεβαιότητας της αγοράς σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, των επιπτώσεων από το εξωτερικό στις προσδοκίες για την πολιτική επιτοκίων στην Ευρωζώνη και ορισμένων ερωτημάτων για τη διαμόρφωση των αγορών ομολόγων μετά την πανδημία», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ».

Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για τις αγορές ομολόγων μετά το PEPP

«Αναφορικά με τη ρύθμιση των αγορών ομολόγων μετά την πανδημία, θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας τον Δεκέμβριο», σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας: «Ακόμη και μετά το αναμενόμενο τέλος της έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, θα παραμείνει σημαντικό η νομισματική πολιτική – περιλαμβανομένης της κατάλληλης προσαρμογής των αγορών τίτλων – να στηρίξει την ανάκαμψη και τη βιώσιμη επάνοδο του πληθωρισμού στον στόχο μας του 2%».

Με ακόμη πιο ξεκάθαρο τρόπο, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι «μία αδικαιολόγητη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών δεν είναι επιθυμητή σε μία περίοδο που η αγοραστική δύναμη ήδη συμπιέζεται από τους υψηλότερους λογαρισμούς για την ενέργεια και τα καύσιμα και θα αποτελούσε έναν αδικαιολόγητο μετωπικό άνεμο για την ανάκαμψη».