Μέρκελ, Μακρόν: Δε θα γίνει ανεκτή απειλή κυριαρχίας χώρας μέλους της ΕΕ – Foreign Policy: Γεωπολιτική καταιγίδα στην αν. Μεσόγειο. Οι “κόκκινες γραμμές” Ελλάδας, Τουρκίας – NZZ: Σε εξέλιξη (και) Ελβετική πρωτοβουλία για διαμεσολάβηση

Αποστάσεις πήρε η Μέρκελ από τις δηλώσεις Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε, επίσης, ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα ενεργήσουν συντονισμένα και ότι οι δύο χώρες θέλουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε, επίσης, ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα ενεργήσουν συντονισμένα και ότι οι δύο χώρες θέλουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας.

Ο Μακρόν έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, στη νότια Γαλλία.

Η Γαλλία και η Γερμανία μοιράζονται τον «ίδιο στόχο» της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας» και της «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Μακρόν, μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Α. Μέρκελ, όπου εξέφρασε την «αλληλεγγύη» της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Ο στρατηγικός στόχος μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ίδιος: η ευρωπαϊκή κυριαρχία και η σταθερότητα», τόνισε.

«Έχουμε τη βούληση να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή και τη βούληση να κάνουμε σεβαστό το διεθνές δίκαιο και να προκρίνουμε την αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο Γάλλος ηγέτης.

«Κατόπιν ο καθένας μας έχει τα δικά του μέσα να το κάνει, έχουμε ο καθένας μας την ιστορία μας. Πρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά», για να επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Οι προσεγγίσεις μας δεν ήταν πάντα οι ίδιες στον τρόπο τους, όμως είναι πάντα συγκλίνουσες στη βούληση να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο έναν χώρο ελευθερίας, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και σταθερότητας», επεσήμανε ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον Εμμανουέλ Μακρόν:

«Χρειαζόμαστε σταθερότητα εκεί κι όχι ένταση».

Η Μέρκελ σημείωσε πως η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν πως «δεν θα αποδεχθούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κι ότι «τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω συνομιλιών κι όχι μέσω της κλιμάκωσης της έντασης».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι Παρίσι και Βερολίνο συμφώνησαν, στις συνομιλίες που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών της Λευκορωσίας.

Ο Μακρόν σημείωσε ότι επαφίεται στον λαό της Λευκορωσίας να βρει μια λύση, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης να υπάρξει μια μεσολάβηση της ΕΕ για να ξεκινήσει διάλογος στη Λευκορωσία, “συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία”.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν ιατρική φροντίδα στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ρωσίας Αλεξάντερ Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι δηλητηριάστηκε.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες δήλωσαν βαθιά ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν στον Ναβάλνι, έναν από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Μακρόν είπε ότι θέλει να δει τα αποτελέσματα της έρευνας για το τι προκάλεσε την ασθένεια του Ναβάλνι. Πρόσθεσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να του παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί, ακόμη και να του δώσει άσυλο.

Λίγο νωρίτερα, η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Cinema for Peace, η οποία στηρίζει τους Ρώσους αντιφρονούντες, ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να μεταφερθεί ο Ναβάλνι σε γερμανικό νοσοκομείο, από τη Σιβηρία όπου νοσηλεύεται και για τον λόγο αυτό θέτει στη διάθεσή του ένα ιατρικό αεροσκάφος. Η Cinema for Peace είχε οργανώσει μια παρόμοια επιχείρηση το 2018 για ένα μέλος του γυναικείου ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot.

 

Foreign Policy: Γεωπολιτική καταιγίδα στην αν. Μεσόγειο. Οι “κόκκινες γραμμές” Ελλάδας, Τουρκίας

Στην κρίση που έχουν προκαλέσει οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών εντάσεων αναφέρεται το Foreign Policy, χαρακτηρίζοντας «κόκκινη γραμμή» για την Άγκυρα την διεξαγωγή ερευνών σε ύδατα της Κρήτης.Στο άρθρο με τίτλο «Πώς εξελίχθηκε η Ανατολική Μεσόγειος στο μάτι μιας γεωπολιτικής καταιγίδας;» ο Μάιλ Τάντσουμ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο ισπανικό Πανεπιστήμιο της Ναβάρα και συνεργάτης μεταξύ άλλων του Ερευνητικού Κέντρου Τρούμαν για την Προώθηση της Ειρήνης, αναφέρεται στο ιστορικό της κλιμάκωσης και την πρόσφατη σύγκρουση της τουρκικής φρεγάτας Kemal Reis με την ελληνική «Λήμνος» κοντά στο Καστελόριζο παραθέτοντας εκτιμήσεις για το που θα οδηγηθεί η κατάσταση αυτή και πώς μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο.

 Foreign Policy: Γεωπολιτική καταιγίδα στην αν. Μεσόγειο- Οι “κόκκινες γραμμές” Ελλάδας και Τουρκίας

«Περισσότερο από ποτέ ο τελευταίος κύκλος κλιμάκωσης κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια πολυεθνική σύρραξη. Σε μια επίδειξη σθεναρής υποστήριξης προς την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας η Γαλλία έστειλε πολεμικά πλοία στα διαφιλονικούμενα ύδατα και υποσχέθηκε να στείλει κι άλλα. Η Αίγυπτος και το Ισραήλ, που διεξάγουν τακτικά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Ελλάδα επίσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Αθήνα.

Με την Γαλλία και την Αίγυπτο ήδη σε ανοικτή σύγκρουση με την Τουρκία στη Λιβύη, παρατηρητές ανά την υφήλιο φοβούνται ότι τυχόν περαιτέρω κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να πυροδοτήσει μια ευρω-μεσοανατολική θύελλα», σημειώνει.
Θρυαλλίδα των εξελίξεων η ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγε
Το άρθρο υπογραμμίζει ότι «επί δεκαετίες οι διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα ήταν θέμα τοπικό», αλλά με τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου την τελευταία πενταετία η Ανατολική Μεσόγειος μετατράπηκε σε «στρατηγική αρένα» με την Ιταλία και τη Γαλλία να παίζουν σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την αλλαγή που έφερε σε ακόμη μεγαλύτερη αντιπαλότητα την ήδη περίπλοκη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία.

Ως πυροκροτητής αυτών των εξελίξεων ήταν η ανακάλυψη τον Αύγουστο του 2015 του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ από την Eni σε αιγυπτιακή θαλάσσια ζώνη, με την ιταλική εταιρεία να προωθεί σχέδιο εκμετάλλευσης του κυπριακού, αιγυπτιακού και ισραηλινού φυσικού αερίου και την υγροποίησή του σε αιγυπτιακές εγκαταστάσεις – σε μια από τις οποίες είναι βασικός μέτοχος – και την πώλησή του στη συνέχεια στην Ευρώπη.

«Αν και είχε λογική από εμπορική άποψη, υπήρχε ένα γεωπολιτικό ζήτημα (…) καθώς δεν άφηνε ρόλο στην Τουρκία και τις υποδομές των αγωγών της προς την Ευρώπη, ακυρώνοντας τα εν εξελίξει σχέδια της Άγκυρας για μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Το 2018 ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total, τρίτος μεγαλύτερος στην ΕΕ ως προς τα έσοδα, κατάφερε άλλο ένα πλήγμα στην Τουρκία συνεταιριζόμενος με την Eni στις επιχειρήσεις ανάπτυξης αερίου της ιταλικής εταιρείας στην Κύπρος, βάζοντας τη Γαλλία στη μέσου του ενεργειακού “έλους” της Ανατολικής Μεσογείου. Περίπου την ίδια περίοδο η Κύπρος συμφώνησε να προμηθεύει τις αιγυπτιακές μονάδες LNG για εξαγωγές. Μετά την υπογραφή από την Κύπρο της σχετικής συμφωνίας, το Ιρσήλ, που μελετούσε παλαιότερα το ενδεχόμενο κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγή με την Τουρκία, ακολούθησε και συμφώνησε να πωλεί επίσης το αέριο του στην Αίγυπτο.

Η Τουρκία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τις εξελίξεις αυτές επιδιδόμενη σε μια σειρά ασκήσεων διπλωματίας των κανονιοφόρων, με την αποστολή με ναυτική συνοδεία ερευνητικών σκαφών και γεωτρύπανων σε κυπριακά ύδατα. Συνεχίζει δε να αρνείται να αναγνωρίσει τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, που η Άγκυρα υποστηρίζει ότι χαράχθηκαν παράνομα εις βάρος της Τουρκίας. Κι υποστηρίζει ότι έτσι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων (…)».

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι με κάθε τουρκική κίνηση, το μέτωπο Αιγύπου-Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας κέρδιζε στρατιωτική υποστήριξη από τη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, που έχουν σημαντικές οικονομικές επενδύσεις στο αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ για την Άγκυρα η υποστήριξη των νατοϊκών εταίρων στους αντιπάλους της αυτούς, συνιστά προδοσία και πολιτική περιορισμού που δεν μπορεί να ανεχθεί.

«Κόκκινη γραμμή» η Κρήτη για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Το άρθρο υποστηρίζει ότι υπάρχουν ισχyρά κίνητρα για τις περισσότερες εμπλεκόμενες πλευρές στην περιοχή και την ΕΕ να αποτραπεί η κλιμάκωση και να βρεθεί διέξοδος: «Αν και στηρίζουν την Ελλάδα, ούτε την Αίγυπτο ούτε το Ισραήλ συμφέρει να συρθούν σε πόλεμο με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη στα μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά είναι διχασμένη ως προς τον χειρισμό της κρίσης. Οι έξι χώρες της στη Μεσόγειο είναι μοιρασμένες. Η Ελλάδα, η Κύπρος κι η Γαλλία υποστηρίζουν την ανάληψη ισχυρής δράσης έναντι της Τουρκίας, ενώ η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία – που έχουν σημαντικά εμπορικά συμφέροντα με την Τουρκία στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο – το αποφεύγουν. Η Γερμανία, που έχει την προεδρία της ΕΕ από τον Ιούλιο, θα μπορούσε να δώσει τέλος στο αδιέξοδο.

Αν και το Βερολίνο συνήθως ενδίδει στο Παρίσι για την πολιτική στη Μεσόγειο, θέλει να κρατήσει όσο το δυνατόν πιο κοντά την Τουρκία στην ΕΕ. Ωστόσο, η Τουρκία παίζει κοντά στα άκρα. Αν το παρατραβήξει, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα γείρουν πλήρως προς την πλευρά της Ελλάδας. Η κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να περάσει η Τουρκία είναι η Κρήτη, τα νότια ύδατα της οποίας θεωρείται ότι περιέχουν σημαντικές ποσότητες πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Αν και διεθνώς αναγνωρίζονται ως ελληνικά χωρικά ύδατα, ο χάρτης Άγκυρας-Τρίπολης παραχωρεί την περιοχή στη Λιβύη. Αν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος κοντά στις νότιες ακτές της Κρήτης, τότε όλα είναι ανοικτά.

Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν πέρασε αυτή τη γραμμή. Ίσως η Άγκυρα να κρατά ως διαπραγματευτικό χαρτλί τις έρευνες στα ύδατα της Κρήτης», σχολιάζει ο αρθρογράφος του Foreign Policy. Και καταλήγει: «Η όποια σοβαρή διαδικασία αποκλιμάκωσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας απαιτεί μια τρίτη πλευρά με επαρκή επιρροή για να ωθήσει την Άγκυρα και την Αθήνα σοβαρό διάλογο. Έτσι ίσως το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για την περιοχή είναι οι πρόσφατες εποικοδομητικές προσπάθειες των ΗΠΑ για εκεχειρία και ουδέτερη ζώνη στη Λιβύη. Η αποσύνδεση των διαφόρων περιφερειακών συρράξεων δημιουργεί ένα άνοιγμα για ρεαλιστικό διάλογο αναφορικά με τις μεσογειακές θαλάσσιες ζώνες. Υπάρχει ένα παράθυρο εξόδου. Αυτή η ευκαιρία θα απαιτήσει να δράσουν οι ΗΠΑ, ίσως σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, με διπλωματική ικανότητα και αφοσίωση».

 

NZZ: Σε εξέλιξη (και) Ελβετική πρωτοβουλία για διαμεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας- Συμφώνησε ο Τσαβούσογλου

 NZZ: Σε εξέλιξη (και) Ελβετική πρωτοβουλία για διαμεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας- Συμφώνησε ο Τσαβούσογλου

Για ελβετική “σφήνα” στην διαμάχη που προκαλεί η τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο κάνει λόγο η Neue Zurcher Zeitung αποκαλύπτοντας, μάλιστα, πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ignazio Cassis, κατά την πρόσφατη συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσφέρθηκε να αναλάβει διαμεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να βρεθεί λύση μέσω διαλόγου στα θέματα που αφορούν την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Η εξέλιξη είναι αν μη τι άλλο περίεργη καθώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η γερμανική διαμεσολάβηση και η Ελβετία δεν είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε, ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε την πρόταση Cassis και αναμένεται να διερευνηθεί εάν συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση προς την ίδια κατεύθυνση.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δηλώνουν στο libre πως δεν έχουν υπόψη τους, μέχρις ώρας, κάποια κρούση εκ μέρους της Ελβετίας, εκφράζουν, ωστόσο, τον προβληματισμό τους σχετικά με το εάν πρόκειται για κάποια προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει σύγχυση.

Την ανησυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, μετέφερε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο.

«Εκφράσαμε την κοινή μας ανησυχία για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η κατάσταση να αποκλιμακωθεί. Είναι πολύ επικίνδυνη. Εκφράσαμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι «για μια ακόμη φορά παραπέμψαμε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα ασχοληθούμε σε βάθος με την σχέση μας με την Τουρκία, κάτι που ασφαλώς έχει πολλές πτυχές».

Η Γερμανία, συνέχισε η Καγκελάριος, «τάσσεται υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων». «Αυτός ο διάλογος υπήρχε μέχρι το 2016. Από την σκοπιά μας πρέπει, ιδιαίτερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, να ξαναρχίσει. Αλλά πρέπει ωστόσο να ανησυχεί κανείς για τις εντάσεις και θα επανέλθουμε σε βάθος τον Σεπτέμβριο», κατέληξε η Καγκελάριος.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και τόνισε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ο Σαρλ Μισέλ αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε πως το θέμα επανήλθε προς συζήτηση από διαφορετικά κράτη-μέλη και έκανε γνωστό πως συμφωνήθηκε οι ηγέτες της ΕΕ να επανέλθουν στο θέμα τον Σεπτέμβριο (διαβάστε αναλυτικά).

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*