ΜέΡΑ25: Πρότειναν διαγραφή της Σακοράφα και ανακοίνωσε ότι αποχωρεί — Η μπάλα στη εξέδρα από Μηταράκη για τον νεκρό 20χρονο από αστυνομικό

Η Σοφία Σακοράφα

Η Σοφία Σακοράφα 

Βαρουφάκης, Γρηγοριάδης και Αλεξάκη προτείνουν τη διαγραφή της Σοφίας Σακοράφα από το ΜέΡΑ25. H απάντηση της Σοφίας Σακοράφα

Με επιστολή τους οι Γιάνης Βαρουφάκης, Κλέων Γρηγοριάδης και Λίτσα Αλεξάκη προτείνουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΜέΡΑ25 την διαγραφή της Σοφίας Σακοράφα.

Στην επιστολή τους αναφέρουν ως αιτίες διαγραφής την βράβευση από τη Σοφία Σακοράφα ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, αλλά και μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται να χαιρετά δια χειραψίας σε εκδήλωση τον επιχειρηματία κ. Ευ. Μαρινάκη.

“Σήμερα, η Κεντρική Επιτροπή ενέταξε νέες δυνάμεις στις τάξεις του κόμματος και δρομολόγησε την ανασυγκρότηση του ΜέΡΑ25 ώστε να συνεχίσουμε κι εκτός Βουλής, ακούραστα και ανιδιοτελώς, τον αγώνα εναντίον της ολιγαρχίας. Όμως, ιδιαίτερα σε αυτή τη νέα, δύσκολη φάση του ΜεΡΑ25, νιώθουμε την ανάγκη να προστατεύσουμε αυτό τον ανιδιοτελή αγώνα «για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα» αποβάλλοντας μια σκιά που πέφτει βαριά στην ψυχή μας. Αναφερόμαστε, με λύπη, στη Σοφία Σακοράφα – την οποία τόσο πιστέψαμε και τόσο στηρίξαμε”, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Σακοράφα: Απαξιώ για κάθε απάντηση και αποχωρώ εγώ

Με ανάρτησή της στα social media, η Σοφία Σακοράφα σχολίασε την απόφαση των ανωτέρω προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθεί η Επιτροπή σας Δεοντολογίας & Τήρησης Καταστατικού με εμένα, ως εκπρόσωπο “της ολιγαρχίας και της διαπλοκής”. Απαξιώ για κάθε απάντηση ή σχολιασμό, σας απαλλάσσω από τη διαδικασία  και αποχωρώ εγώ από το ΜέΡΑ 25”, ενώ νωρίτερα υπογραμμίζει ότι στην συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος δεν υπήρξε καμία σχετική αναφορά.

 

Η μπάλα στη εξέδρα από Μηταράκη για τον νεκρό 20χρονο από αστυνομικό
Ο υπουργός επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία του περιστατικού, μιλώντας για μικροεγκληματικότητα και αφήνοντας αιχμές προς τη Δικαιοσύνη.

Κατώτερος των περιστάσεων ξανά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος βγήκε από νωρίς το πρωί στην ΕΡΤ για να κάνει… μανιφέστο κατά της μικρής εγκληματικότητας, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να υποβαθμίσει το περιστατικό θανάτου του 20χρονου Σύρου από σφαίρα αστυνομικού.

Ο Νότης Μηταράκης έσπευσε μεν να δηλώσει ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πυροβόλησε ο 45χρονος αστυνομικός ερευνώνται και να δώσει υποσχέσεις περί επανεκπαίδευσης όλους του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. εντός του 2023.

Ο αρμόδιος υπουργός ξεμπέρδεψε λέγοντας ότι  «προφανώς καμία χρήση βίας από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. δεν γίνεται αποδεκτή» (σσ και μάλλον ξεχνώντας τα όσα συνέβαιναν και δήλωνε ο ίδιος την προηγούμενη περίοδο κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Μετανάστευσης) και πέρασε στο παρασύνθημα επαναλαμβάνοντας τα όσα έτρεξε να ανακοινώσει η ΕΛ.ΑΣ. για το ποινικό παρελθόν του θύματος.

Μάλιστα πήγε κι ένα βήμα παραπέρα αφήνοντας αιχμές για τη Δικαιοσύνη και λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήνουμε αδικήματα μικρής εγκληματικότητας ατιμώρητα».
«Απ΄ό,τι φαίνεται – θα το δούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης – ο συγκεκριμένος (20χρονος Σύρος) είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος, απωλήθηκε γρήγορα με όρους, επανασυνελήφθη τον Ιούνιο και αντί να επιστρέψει στη φυλακή ξαναφέθηκε ελεύθερος. Τώρα ουσιαστικά θα ήταν το τρίτο αδίκημά του» είπε χαρακτηριστικά για να σπεύσει να διευκρινίσει ότι… δεν συνδέει καθόλου το θέμα με την απώλεια ανθρώπινης ζωής.

«Είναι κρίσιμο να αυστηροποιήσουμε τον κώδικα δεν μπορεί κάποιος κατά συρροή να διαπράττει αδικήματα και διαρκώς να βρίσκεται στο δρόμο» τόνισε. «Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε με την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε ν΄αφήνουμε ατιμώρητα ειδικά φαινόμενα μικρής εγκληματικότητας. Δημιουργείται κλίμα ατιμωρησίας» συμπλήρωσε.

Υποσχέσεις για επανεκπαίδευση και κάμερες

Ανάμεσα σε άλλα ο Νότης Μηταράκης επανέφερε το ζήτημα της χρήσης καμερών στις στολές των αστυνομικών λέγοντας «θέλουμε και την συνεργασία των ανεξάρτητων αρχών, να μην τεθούν εμπόδια στη χρήση αυτών των καμερών. Αυτές είναι εκεί για να προστατεύσουν τον πολίτη, στην όποια περίπτωση κρατικής αυθαιρεσίας, αλλά και για να καταγράφουν με κάποιον ισχυρά αποτρεπτικό τρόπο το οποιοδήποτε αδίκημα μπορεί να τελείται, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν κάποιος συμμετείχε ή όχι σε μια παράνομη δράση. Είτε είναι αστυνομικός που δεν έκανε σωστά τη δουλειά του και δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο εμπλοκής, είτε είναι ένας πολίτης ο οποίος παρανόμησε».

Στο θέμα της χρήσης όπλου, τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε ότι έχει δώσει εντολή για επανεκπαίδευση όλου του προσωπικού και συμπλήρωσε «υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες της ΕΛ.ΑΣ για το πως πρέπει να γίνεται η εμπλοκή των αστυνομικών σε κάθε περίπτωση και στις καταδιώξεις. Άρα πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί μας στο να εφαρμόζουν αυτό το πρωτόκολλο, ώστε να μην ξαναζήσουμε ένα τέτοιο περιστατικό» .

Σκόνταψε και το όπλο εκπυρσοκρότησε

Σχετικά με το περιστατικό του θανάτου, ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιορισμούς και χωρίς να του ασκηθεί ποινική δίωξη μετά την παρουσία του στον εισαγγελέα, ενώ αναμένονται τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασεις.

Ο δικηγόρος του αστυνομικού, Δημοσθένης Γούλα, έκανε γνωστό ότι ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση και δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας «πρώτον ο εντολέας μου είναι συντετριμμένος και εκφράζει τη βαθύτατη του θλίψη. Δεύτερον, όπως ενημερωθήκαμε από τον κύριο εισαγγελέα, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Ήδη ο εντολέας μου είναι ελεύθερος. Δεν έχω δικαίωμα να σας πω περισσότερα επί της υποθέσεως και της ποινικής δικογραφίας, διότι η υπόθεση εξελίσσεται αυτή τη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του αστυνομικού».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο 45χρονος αστυνομικός υποστήριξε ενώπιον του εισαγγελέα ότι κατά τη διάρκεια της καταδίωξης σκόνταψε σε κάποιον συρμάτινο φράχτη και το όπλο του εκπυρσοκροτησε σκοτώνοντας τον νεαρό Σύρο.