Μέλος Επιτροπής: Μάθαμε από την τηλεόραση για το 10ήμερο lockdown, δεν το είχαμε συζητήσει! – Ανατροπή με Novartis! “Ήταν σκάνδαλο, διεκδικείστε αποζημίωση”

“Φωτιές” ανάβει αποκάλυψη μέλους της Επιτροπής: Μάθαμε από την τηλεόραση για το 10ήμερο lockdown, δεν το είχαμε συζητήσει! “Δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν δικαιολογημένη η απόφαση…” (ηχητ.)

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση για το νέο αυστηρό lock down -που η ίδια συνέδεσε με το άνοιγμα των σχολείων- ήταν ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, απόφαση που όπως είπε «δεν είχε συζητηθεί στην επιτροπή» ενώ και ο ίδιος δεν μπορεί να δει πως συνδέεται το λοκ ντάουν με το άνοιγμα της εκπαίδευσης.

Δεν είμαι σίγουρος πως είναι δικαιολογημένη η απόφαση. Δεν μου είναι πολύ σαφής ο στόχος. Ειπώθηκε ότι έγινε για να ανοίξουν τα σχολεία, δεν ξέρω πως συνδέεται αυτό γιατί για να λειτουργήσει ένα μέτρο θέλει χρόνο, άρα δεν είμαι σίγουρος πόσο συνδέεται“.

Μιλώντας Στο Κόκκινο στον Χρυσόστομο Λουκά και στη Μαρίνα Μάνη ο κ. Παναγιωτόπουλος, που άκουσε την απόφαση για λοκ ντάουν από την τηλεόραση – όπως χαρακτηριστικά είπε – ξεκαθάρισε πως «η Πολιτεία έλαβε μια απόφαση, δεν οφείλει να παίρνει την άποψη των  εμπειρογνωμόνων σε όλα τα ζητήματα αλλά αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να λέει ότι η απόφαση είναι με βάση την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων».

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία και για τους συνωστισμούς πιστών χωρίς τήρηση υγειονομικών  μέτρων που παρατηρήθηκαν την ημέρα των Θεοφανίων, κάνοντας λόγο για συνθήκες υπερμετάδοσης, καθώς είδαμε πιστούς να συρρέουν χωρίς μέτρα προστασίας.

Για το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο εθελοντικό σύστημα για τεστ κορωνοϊού που θεσμοθετείται, τονίζοντας όμως ότι εκκρεμεί το θέμα της ευκολίας για μαζικά και δωρεάν τεστ για όσους έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της COVID-19.

Για το μοντέλο εμβολιασμών της  Βρετανίας που σχεδιάζει χορήγηση μιας δόσης αρχικά ώστε να εμβολιάσει περισσοτέρους, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι στη συγκεκριμένη χώρα έχει ξεφύγει  επιδημιολογικά η κατάσταση και πως σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή έχει «μεγάλο ρίσκο» εφόσον δεν έχουν γίνει σχετικές κλινικές μελέτες.

 

Ανατροπή με Novartis! “Ήταν σκάνδαλο, διεκδικείστε αποζημίωση” λέει στον Μητσοτάκη το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που βασίζεται στα ευρήματα της Τουλουπάκη!

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στην γνωμοδότηση του προς το υπουργείο Οικονομικών ανάβει το «πράσινο» φως προκειμένου το Δημόσιο να προχωρήσει σε δικαστικές ενέργειες κατά της Novartis αναφορικά με τη ζημία που υπέστη από τη σκανδαλώδη λειτουργία της εταιρείας στην Ελλάδα, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και η ίδια η εταιρεία με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ. Με λίγα λόγια το ΝΣΚ παραδέχεται ότι υπήρξε ζημία του ελληνικού Δημοσίου από το σκάνδαλο Novartis κάτι που καταρρίπτει το αφήγημα περί σκευωρίας που έχει υιοθετήσει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα όπως προκύπτει από το έγγραφο του ΝΣΚ η γνωμοδότηση του ΝΣΚ βασίστηκε εκτός από τον συμβιβασμό της εταιρείας στις ΗΠΑ, στα ευρήματα των ερευνών της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας με βάση τα οποία έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.

Δηλαδή προκύπτει το εξής παράδοξο. Από τη μια ένα κρατικό – θεσμικό όργανο να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε ζημία του Δημοσίου, επομένως και σκάνδαλο, «παράνομη συμπεριφορά της εταιρείας κτλ» και η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση και από την άλλη με τα ίδια στοιχεία και ευρήματα ερευνών η κυβέρνηση να θεωρεί ότι υπάρχει σκευωρία και «στήσιμο» της υπόθεσης από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να ασκούνται διώξεις στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Το ερώτημα που τίθεται είναι το τι θα πράξει πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα προχωρήσει στη διεκδίκηση αποζημιώσεων βάση των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της ή θα επιμείνει στη γραμμή της σκευωρίας;