Ψέματα Οικονόμου για την αυθαίρετη σύλληψη Πηλού από την ΕΛ.ΑΣ (Video)
Σειρά «εσφαλμένων αναφορών» έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς από το documentonews.gr να τοποθετηθεί για τη σύλληψη του βραβευμένου φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού κατά την αστυνομική επιχείρηση στα Προσφυγικά, όπου συνελήφθησαν δεκάδες άτομα στον σωρό, ομολογώντας πως η σύλληψη και οι κακουργηματικές κατηγορίες στον φωτορεπόρτερ ήρθαν χωρίς κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο. Σφοδρή αντίδραση του ίδιου του φωτορεπόρτερ που με δημόσια δήλωσή του βάζει τον Γιάννη Οικονόμου και τα πράγματα στη θέση τους.
«Στο περιστατικό που αναφέρετε, ήταν ένα ατυχές περιστατικό. Νομίζω ότι δόθηκαν άμεσα οδηγίες για την απελευθέρωση, για τη μη σύλληψη του συγκεκριμένου δημοσιογράφου. Και η ελληνική αστυνομία, πάντοτε όταν δημοσιογράφοι επιδεικνύουν τις ταυτότητές τους, ή εν πάσει περιπτώσει γνωστοποιούν την ιδιότητά τους, έχει τις οδηγίες να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρεται» απάντησε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου στο ερώτημα του documentonews.gr για τη σύλληψη του Νίκου Πηλού, ομολογώντας πως η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο σε βάρος του φωτορεπόρτερ.
«Θα ήθελα ένα σχόλιο για το πως νιώσατε με τις δημόσιες τοποθετήσεις που έχετε πάρει κατά καιρούς, για το γεγονός ότι προχθές στα Προσφυγικά συνελήφθη ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός την ώρα της εργασίας του, που έφερε πάλι τη χώρα μας στο μέσο διεθνών αντιδράσεων» ήταν το ερωτήμα μας στον εκπρόσωπο, που απέναντι στα ψεύδη που εξαπέλυσε, επιμείναμε, τονίζοντας πως ο φωτορεπόρτερ έχει ήδη ακούσει τις αστυνομικές αρχές να του απαγγέλλουν κατηγορίες, αφού κρατήθηκε για οκτώ και πλέον ώρες.
Σημειώνεται πως μερικές από τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν κατά τη σύλληψή του, ήταν βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, διατάραξη κοινής ειρήνης σε συνδυασμό με πρόκληση σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού και άλλες κατηγορίες περί όπλων, εκρηκτικών υλών, φωτοβολίδων και βεγγαλικών. Μοιραία, μετά τα παραπάνω από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το documentonews.gr έσπευσε να του υπογραμμίσει πως δεν υπήρξε «μη σύλληψη», αντιθέτως ο φωτορεπόρτερ συνελήφθη και αντιμετωπίζει ήδη πλήθος κατηγοριών.
«Ναι, επειδή ήδη είχε… αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα…» άρχισε να ψελίζει ο εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας πως «του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες επειδή ήδη είχε η σύλληψη κατά τη διάρκεια της οποίας σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν δεν είχε επιδείξει την ταυτότητά του, είχε εκδοθεί το γραφειοκρατικό εν πάσει περιπτώσει της σύλληψης. είχε ξεκινήσει η διαδικασία». Κατέληξε δε πως με κυβερνητική παρέμβαση επί της ουσίας «δόθηκαν όμως άμεσες οδηγίες για τη ν απελευθέρωσή του. Και είναι σαφές ότι η υπόθεση αυτή θα έχει την κατάληξη αυτή που πρέπει να έχει, χωρίς περαιτέρω περιπέτειες για τον συνάδελφό σας».
Η παραδοχή ωστόσο του Γ. Οικονόμου για την αναίτια σύλληψη ενός πολίτη που βρέθηκε στο σημείο, χωρίς σε βάρος του επιβαρυντικά στοιχεία και η «δέσμευση» για απόσυρση των κακουργηματικών κατηγοριών μετά την επίδειξη της ταυτότητάς του, ακόμα και στο βαθμό που είναι ακριβής, συνιστά μία πρώτης τάξεως ομολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου για την εκτατεμένη αστυνομική καταστολή και την σύλληψη δεκάδων πολιτών στον σωρό, χωρίς σε βάρος τους ενοχοποιητικά στοιχεία.
Δείτε το βίντεο:
Η απάντηση του Ν. Πηλού
Τα όσα ψευδή ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προκάλεσαν όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση του ίδιου του φωτορεπόρτερ, που με δημόσια δήλωσή του απαντά, τόσο για τα περί μη επίδειξης της ταυτότητάς του, που έχει καταγραφεί στην αστυνομική έκθεση, όσο και για την… «μη σύλληψή» του.
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα, την 24-11-2022, ανέφερε ότι η προσαγωγή και παραμονή μου επί 8 και πλέον ώρες στη Γ.Α.Δ.Α. οφείλεται δήθεν στο ότι “δεν επέδειξα την ταυτότητά μου”. Πιθανότατα, ο κ. Οικονόμου διαθέτει εσφαλμένες πληροφορίες, αφού, τόσο κατά την αρχική “δέσμευσή” μου όσο και κατά την προσαγωγή μου στη Γ.Α.Δ.Α., αμέσως επέδειξα την αστυνομική μου ταυτότητα αλλά και τις 2 επαγγελματικές μου ταυτότητες της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας που είναι σε ισχύ» αναφέρει ο Ν. Πηλός, τονίζοντας πως για τα όσα αναφέρει υπάρχουν τα αστυνομικά ντοκουμέντα, που εκθέτουν τον Γ. Οικονόμου για τα όσα ανέφερε νωρίτερα.
«Άλλωστε, το γεγονός αυτό έχει καταγραφεί στην κατάθεση (έκθεση εξέτασης κατηγορουμένου) που οικειοθελώς έδωσα στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, στην οποία καταχωρούνται τα πλήρη στοιχεία του δελτίου αστυνομικής μου ταυτότητας, καθώς και το επάγγελμά μου (φωτοειδησεογράφος) το οποίο εδώ και 35 χρόνια ασκώ, τηρώντας τους κανόνες που το διέπουν» καταλήγει ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ.








Τους μαθητές και τις μαθήτριες έξι Μειονοτικών Σχολείων του Νομού Ροδόπης υποδέχθηκε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τα παιδιά και τους δασκάλους τους για τη λειτουργία των σχολείων, τις επιδόσεις των μαθητών και τα αιτήματα που έχουν όπως την ενίσχυσή τους με καθηγητές πληροφορικής και εικαστικών.
Ένας από τους εκπαιδευτικούς θυμήθηκε και την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην περιοχή: «Δεν ξεχνάω ποτέ μου στη ζωή, είχε πει ο συγχωρεμένος ο κύριος Μητσοτάκης εκεί μια φράση η οποία έμεινε αξέχαστη: “Ισονομία, ισοπολιτεία”. Αυτή τη λέξη, αυτή τη φράση την είχε πει μπροστά στην κοινότητα Οργάνης».
«Ήμουν σε αυτήν την επίσκεψη. Και η πρώτη φορά που επισκέφτηκα τα μειονοτικά χωριά ήταν τότε, στο τέλος της δεκαετίας του ‘80 και εκεί κατάλαβα πόση δουλειά έπρεπε ακόμα να γίνει ώστε να γίνει πράξη η ισονομία και η ισοπολιτεία την οποία διακήρυξε και εφάρμοσε πρώτος ο πατέρας μου, γι’ αυτό και είχε πάντα πάρα πολύ στενές σχέσεις με τη μειονότητα. Και από τότε πιστεύω ότι έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου, εσείς το ξέρετε καλύτερα εξάλλου από εμάς. Πόση έμφαση θέλουμε να δίνουμε στην εκπαίδευση, στην υποχρέωση που έχουμε να έχουμε μειονοτικά σχολεία τα οποία, όμως, να μπορούν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στα παιδιά μας και στις δύο γλώσσες που πρέπει να μπορούν να μιλάνε καλά. Και βέβαια να σας πω ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” γιατί ως εκπαιδευτικοί εσείς αναλαμβάνετε αυτόν τον δύσκολο και ιδιαίτερο ρόλο να εκπαιδεύσετε την επόμενη γενιά. Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν ελπίζω να έχουν τις ευκαιρίες, αυτά που θέλουν να σπουδάσουν και σε ελληνικό πανεπιστήμιο, γιατί όχι να μη βρεθούν και αυτά τα παιδιά μετά από είκοσι, τριάντα χρόνια στη θέση που είστε εσείς σήμερα, να εκπαιδεύουν την επόμενη γενιά», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συζήτησε με τους μικρούς μαθητές σε χαλαρό κλίμα για τη σχολική ζωή τους, αλλά και για το Μουντιάλ και το ποδόσφαιρο.
Τα παιδιά που φοιτούν στην 5η και στην 6η Δημοτικού στα Μειονοτικά Σχολεία Άνω Βυρσίνης, Άνω Δροσίνης, 1ο Ασωμάτων, Κάτω Καρδάμου, Κέχρου και Οργάνης συνοδεύονταν από 9 εκπαιδευτικούς. Στη συζήτηση έλαβε μέρος και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω μειονοτικά σχολεία είναι διθέσια, με ένα δάσκαλο του ελληνόγλωσσου προγράμματος (ΠΕ70) και ένα του μειονοτικού προγράμματος (ΠΕ73) και οι μαθητές και μαθήτριες είναι Πομάκοι, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, εκτός από το μειονοτικό σχολείο Ασωμάτων, που ο οικισμός είναι μεικτός (Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι).
Ως προς τη στελέχωση και λειτουργία τους, σε κανένα από τα σχολεία δεν υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών, αν χρειαστεί υπάρχει η δυνατότητα παροχής παράλληλης στήριξης, ενώ εφαρμόζονται και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Στη Θράκη την τρέχουσα σχολική χρονιά λειτουργούν 99 μειονοτικά δημοτικά σχολεία στα οποία φοιτούν 3.434 μαθητές και μαθήτριες.