Μάτι: Πολιτική σύγκρουση για την τραγωδία. “Καθημερινή”: Καταγγελίες για συγκάλυψη ευθυνών

 Μάτι: Πολιτική σύγκρουση για την τραγωδία- “Καθημερινή”: Καταγγελίες για συγκάλυψη ευθυνών

Απειλές από την τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής καταγγέλλει ο πραγματογνώμονας της πυρκαγιάς στο Μάτι

«Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε»: μετά το έγκλημα, έρχεται η επιχείρηση συγκάλυψης.

Ο λόγος για την τραγωδία στο Μάτι, ενώ η φράση σε εισαγωγικά -που είναι ο κεντρικός τίτλος της κυριακάτικης «Καθημερινής», η οποία αναδεικνύει το θέμα- ήταν η απειλή που δέχθηκε ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής, από τους προϊσταμένους του.

Κεντρικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Δημήτριος Λιότσιος, που πήρε την εντολή διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας από τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο. Και δευτερευόντως, ο ανακριτής που πήρε στη συνέχεια τη σκυτάλη των ερευνών, ονόματι Αθανάσιος Μαρνέρης. Κοινό στοιχείο στις έρευνες και των δύο προσώπων, τα εμπόδια που συναντούσαν, μόνο που στην περίπτωση του Δ. Λιότσιου πήραν και τη μορφή απειλών…

Με αποκορύφωμα -σύμφωνα, πάντα, με το αποκλειστικό δημοσίευμα της «Κ» και το ρεπορτάζ της Μαριάννας Κακαουνάκη- την, καταγεγραμμένη στο κινητό του, τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον τέως αρχηγό της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «τον απείλησε, τον εκβίασε και του ζήτησε να θάψει στοιχεία και όλα αυτά, ισχυριζόμενος πως έπραττε με εντολή της τότε πολιτικής ηγεσίας».

Η Καθημερινή

Ο τότε αρχηγός φέρεται να του έχει πει πως «αν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε», προειδοποιώντας τον να μην τα βάλει με υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες, διαφορετικά «θα του ανοίξουν τον κ…», επίσης ότι θα μπλέξει με δικηγόρους και δικαστήρια.

Στην επίμαχη συνομιλία εμφανίζεται να του συστήνει να θάψει όσα στοιχεία δεν έχει κοινοποιήσει ακόμη στον εισαγγελέα, εξάλλου «τι είναι ο εισαγγελέας; Τώρα είναι, αύριο έφυγε» και, εν τέλει, να… μαγειρέψει το πόρισμα με γενικόλογες διαπιστώσεις. Σε άλλο σημείο της συνομιλίας αλλάζει τόνο και τον συμβουλεύει φιλικά, αν όχι …πατρικά: «Εγώ φιλικά στα λέω γιατί σε ξέρω χρόνια και στο είπα και χθες, μη με αναμείξεις πουθενά, τελείως φιλικά, στο είπα πενήντα φορές συμβουλευτικά να σε σώσω».

Ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα και σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πώς θα κάνει τη δουλειά του: «Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη», υποστήριξε κατά λέξη.

Ο τ. αρχηγός δύο φορές φέρεται να λέει στον υφιστάμενό του ότι ακολουθεί εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας, και μάλιστα ότι η εντολή για συγκάλυψη ήρθε από «την υπουργό», υπονοώντας την τότε υπουργό Προστασίας Όλγα Γεροβασίλη.

Πάντως επειδή η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τότε υπουργός ούτε αφορμές έχει δώσει, ούτε… μύγα στο σπαθί της σηκώνει, ήδη από χθες το βράδυ έχει προχωρήσει σε δήλωση: «Η απάντηση στο δημοσίευμα της ‘Καθημερινής’ περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική: Ουδέν ψευδέστερον. Οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», διαβεβαιώνει η Ο. Γεροβασίλη, με την ταυτόχρονη δήλωση ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

Ακόμη πιο ανατριχιαστικό εξάλλου είναι αυτό που φέρεται να λέει ο Β. Ματθαιόπουλος, ότι, δηλαδή, γίνεται και ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ανώτατων στελεχών της Πυροσβεστικής την ώρα που μαίνονται φωτιές! Έφερε δε, τα παραδείγματα των μεγάλων πυρκαγιών σε Κύθηρα και Μάνη το 2017, τότε που τα εναέρια μέσα επεχείρησαν με χαρακτηριστική καθυστέρηση, επειδή ήταν στην… κόντρα ο τότε αρχηγός του Σώματος με τον τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων.

Ο εμπειρογνώμονας της Πυροσβεστικής έχει καταθέσει την επίμαχη συνομιλία στη δικαιοσύνη, σε μια προσπάθεια αυτοπροστασίας του, όπως σημειώνει, καθώς η απόπειρα δολιοφθοράς στη μηχανή του και η κλοπή της εν συνεχεία εκτιμά πως συνδέονται με την υπόθεση.

Στ. Πέτσας: Έγκλημα συγκάλυψης με τεράστιες ηθικές, πολιτικέ ςκαι ποινικές διαστάσεις

Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για τις νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι

Έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις αποκαλύπτουν τα συγκλονιστικά στοιχεία δικαστικών εγγράφων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, που έρχονται σήμερα στο φως από την «Καθημερινή».

Σύμφωνα με αυτά:

  • Η τότε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να δρούσε συντεταγμένα όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας αλλά αντιθέτως για τη συγκάλυψη του εγκλήματος και για τη διατήρηση στο απυρόβλητο εμπλεκόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Καταγράφονται απειλές με χυδαίες εκφράσεις εναντίον του εμπειρογνώμονα του Σώματος,
  • Διαπιστώνεται προσπάθεια απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, και
  • Αναδεικνύεται η πλήρης απαξίωση των εισαγγελικών Αρχών από τους τότε αρμοδίους, που παραπέμπουν σε αδίστακτο παρακρατικό μηχανισμό.

Όλα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα που είχαν αποκομίσει για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση Τσίπρα. Δύο χρόνια μετά την τραγωδία κι ακόμη δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Τώρα φαίνεται ότι για αυτό συνέβαλαν οι κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι.

Πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα.

Η τότε αρμόδια Υπουργός κυρία Όλγα Γεροβασίλη, αντί να απειλεί άλλους, οφείλει να δώσει σήμερα κιόλας εξηγήσεις, όπως και η τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής.

Νέα απάντηση Γεροβασίλη

Απάντηση της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασιλη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίζει ως απειλή την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός μου να μην επιτρέψω σε οποιονδήποτε να με συκοφαντεί, να μην επιτρέψω στο ψέμα και τους όποιους εκφραστές του να λερώσουν την πολιτική διαδρομή, το αξιακό μου σύστημα και την προσωπική μου αξιοπρέπεια.
Εξηγούμαι λοιπόν στον κύριο Πέτσα -που ζητά από μένα εξηγήσεις για κάτι το οποίο μέχρι χθες δε γνώριζα κι αν είναι αληθές ό,τι διάβασα στην Καθημερινή είναι ψευδέστατο όσον με αφορά- :
Για τους ανθρώπους της Αριστεράς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη και η απόδοσή της συνιστούν ύψιστη αξία και διαρκές ζητούμενο. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι αυτό που συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία και τις λειτουργίες της.
Ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι.
Ας ψάξουν αλλού και άλλους τρόπους να αποπροσανατολίσουν από τα τεράστια προβλήματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε και φέρνει με γοργά βήματα στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, στο παρόν και το μέλλον της χωρας μας.

Η απάντηση Γεροβασίλη στο δημοσίευμα της “Καθημερινής”: Ψευδείς οι ισχυρισμοί

Ν. Παπ.