Μάλτα: Εκατοντάδες μετανάστες διασώθηκαν, ενώ δεκάδες άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο Ocean Viking – Εκβιασμοί Ερντογάν με «όπλο» τους μετανάστες

Συνολικά 262 μετανάστες διασώθηκαν στα ανοικτά της Μάλτας νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, εν μέσω μαζικής εξόδου αιτούντων άσυλο από την Αφρική με προορισμό την Ευρώπη.

Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας διέσωσαν τέσσερις ομάδες μεταναστών τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Στο πρώτο πλοιάριο επέβαιναν 90 άνθρωποι, ενώ στο δεύτερο και το τρίτο 78 και 59 αντίστοιχα. Άλλοι 36 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού από το πλοίο Ocean Viking, που ανήκει σε ανθρωπιστική οργάνωση και το οποίο τους είχε περισυλλέξει χθες Παρασκευή.

Όλες οι γυναίκες και τα παιδιά που διασώθηκαν μεταφέρθηκαν στο γενικό νοσοκομείο της Μάλτας και η κατάστασή τους εκτιμάται ότι είναι σταθερή, ανακοίνωσε ο στρατός.

Συνολικά 459 μετανάστες έχουν φτάσει αυτή την εβδομάδα στη Μάλτα.

Εξάλλου άλλοι 182 μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο Ocean Viking των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF), με τη Μάλτα να αρνείται να τους δεχθεί καθώς δεν διασώθηκαν στα χωρικά της ύδατα.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η ΜΚΟ κατήγγειλε ότι η απόφαση να μείνουν δεκάδες μετανάστες εγκλωβισμένοι στη θάλασσα καταδεικνύει «την άνιση, αυθαίρετη και απάνθρωπη φύση ενός συστήματος το οποίο εξακολουθεί να θέτει προτεραιότητα στα πολιτικά παιχνίδια έναντι των ανθρώπινων ζωών και της αξιοπρέπειας».

 

Εκβιασμοί Ερντογάν με «όπλο» τους μετανάστες

Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί την Ευρώπη με προσφυγικό «τσουνάμι» για να αποσπάσει κονδύλια. Την ίδια χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως «ασύμμετρη απειλή» για να αποσταθεροποιήσει Ελλάδα και Κύπρο, ενώ παράλληλα πιέζει τις ΗΠΑ για να κερδίσει επιρροή στη Συρία

Στα άκρα τραβάει το σκοινί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με προσφυγικό «τσουνάμι», η δυναμικότητα του οποίου μπορεί να φτάσει τους 600.000 ανθρώπους. Κι αν τα λόγια του γίνουν πράξη, τότε πρώτα η Ελλάδα και σε δεύτερο βαθμό η Βουλγαρία και η Κύπρος κινδυνεύουν να βιώσουν μεγάλη μεταναστευτική κρίση.

Αυτή τη στιγμή σε καταυλισμούς αλλά και σε δασικές περιοχές της Σμύρνης βρίσκονται, όπως εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές, 1 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «πιόνια» του Τούρκου Προέδρου. Ο Ερντογάν, παίζοντας με τον πόνο και την ανέχειά τους, τους επιστρατεύει στη γεωπολιτική σκακιέρα που θέλει να δημιουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση – και όχι μόνο. Εκμεταλλεύεται αθώους ανθρώπους που έφυγαν από την πατρίδα τους προκειμένου να γλιτώσουν από τα διασταυρούμενα πυρά των εχθροπραξιών αλλά και για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους, με σκοπό να αποσπάσει χρήμα αλλά και ως «ασύμμετρη απειλή» σε περίπτωση που τα σχέδιά του δεν έχουν την έκβαση που επιθυμεί.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο «σουλτάνος» ενεργεί με όπλο τους μετανάστες για να κερδίσει, όπως ο ίδιος πιστεύει, στη διεθνή διπλωματία οφέλη για τη χώρα του. Στο μεταξύ, πλήρης καταγραφή των συγκεκριμένων ανθρώπων δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα να πλανάται ένα πέπλο μυστηρίου. Οι υπηρεσίες της γειτονικής χώρας, που καταγράφουν καθημερινά τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, άλλοτε τους παρουσιάζουν ως έναν τεράστιο όγκο ατόμων, που αν αφεθεί θα ξεχυθεί στο Αιγαίο Πέλαγος αλλά και στα βουλγαροτουρκικά σύνορα, και άλλοτε τους κρύβει, λέγοντας ότι δεν υφίσταται θέμα.
Με όλα τα παραπάνω να αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο διεθνής Τύπος μιλά πλέον ανοιχτά για εκβιασμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου αυτή να του δώσει χρήματα. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταστρατηγήσει συμφωνίες και να αφήσει από 100.000 έως 600.000 προσφυγές να περάσουν στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στις προαναφερθείσες χώρες αλλά και στα υπόλοιπα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς πολλοί θα ήταν αυτοί που θα κατευθύνονταν προς τα κεντρικά και τα βόρεια της Ευρώπης.

Ωστόσο, τα πλάνα του ισλαμιστή ηγέτη δεν εξαντλούνται στην «υφαρπαγή» δισεκατομμυρίων από τις Βρυξέλλες. Κι αυτό γιατί ταυτόχρονα προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις και προς τις ΗΠΑ, απειλώντας ότι με τις μεταναστευτικές ροές θα καταφέρει να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στη Νοτιοανατολική και την Ανατολική Μεσόγειο, με απώτερο σκοπό να κερδίσει μερίδιο από τα ενεργειακά κοιτάσματα και να του επιτρέψουν ταυτόχρονα να καταλάβει τη Βόρεια Συρία. Μάλιστα, ο Ερντογάν προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι σε περίπτωση που δεν του επιτρέψουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να καταλάβει τη Βόρεια Συρία (συριακό Κουρδιστάν), τότε θα το κάνει μόνος του.

Οι επιδιώξεις εν μέσω απειλών

Οι συνεχείς απειλές που εξαπολύει ο Τούρκος Πρόεδρος προσβλέπουν σε τρεις επιδιώξεις, με την πρώτη από αυτές να έχει να κάνει με την εξοικονόμηση νέων χρηματικών ποσών από την ΕΕ. Η δεύτερη στόχευση του Ερντογάν είναι να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως «ασύμμετρη απειλή» σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι τέτοιο για να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε Ελλάδα και Κύπρο. Φυσικά, η προηγούμενη περίπτωση θα συνοδευτεί και με ένα επεισόδιο στην ευρύτερη υποθαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Τέλος, θέλει να εξασφαλίσει και τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία και συγκεκριμένα στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Παρότι στις 7 Αυγούστου κατέληξε σε συμφωνία με τους Αμερικανούς που προβλέπει απομάκρυνση από τα σύνορα σε βάθος 5 χιλιομέτρων των κουρδικών όπλων και των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή κάποιων κοινών αμερικανοτουρκικών περιπολιών στην παραμεθόριο στο συριακό έδαφος, ο Τούρκος Πρόεδρος τελικά άλλαξε μονομερώς τα συμφωνηθέντα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αλλαγή πολιτικής τακτικής στο Προσφυγικό από πλευράς του. Χιλιάδες μετανάστες μεταφέρονται στα σύνορα με λεωφορεία της αστυνομίας προκειμένου να επανεγκατασταθούν εντός του συριακού εδάφους που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο αμερικανικών και κουρδικών δυνάμεων.

Το «θέλω» του Ερντογάν πλέον είναι ξεκάθαρο. Ζητά να του επιτραπεί να καταλάβει στρατιωτικά τη Βόρεια Σύρια σε βάθος μερικών δεκάδων χιλιομέτρων προκειμένου να εγκαταστήσει εκεί τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ανέφερε, θέλει νέες πόλεις στο συριακό Κουρδιστάν, πράγμα που δεν σημαίνει τίποτε άλλο από εποικισμό με στόχο να αλλοιώσει και εντέλει να αλλάξει τη δημογραφία της περιοχής.

Ήδη η γειτονική μας χώρα έχει προχωρήσει σε εποικισμό στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν, στη Βορειοδυτική Συρία, που κατέλαβε στις 24 Μαρτίου 2018, ύστερα από δύο μήνες μαχών με τους Κούρδους πολιτοφύλακες. Ο γηγενής κουρδικός πληθυσμός στο μεγαλύτερο μέρος του μετανάστευσε σε άλλες περιοχές της Συρίας και οι Τούρκοι δίνουν τα σπίτια τους σε οικογένειες Σύρων φιλότουρκων ισλαμιστών προσφύγων. Ο Ερντογάν, κατά τα λεγόμενά του, σκοπεύει να εγκαταστήσει 350.000 ανθρώπους στις περιοχές που κατέχει παράνομα ο τουρκικός στρατός. Πρόκειται για επανάληψη της επιχείρησης εποικισμού της κατεχόμενης Κύπρου.

Όσον αφορά τώρα στο ερώτημα γιατί οι Σύροι πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους, αφού το μεγαλύτερο μέρος της χώρας τους έχει απελευθερωθεί από τους τζιχαντιστές και ελέγχεται είτε από το καθεστώς της Δαμασκού είτε (ανατολικά του Ευφράτη) από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατική Επικράτεια της Βόρειας Συρίας, η απάντηση είναι ότι πρόκειται για φιλοϊσλαμιστές.

Θέλει μερίδιο και στη Μεσόγειο

Με τις κινήσεις του στο Προσφυγικό ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ προκειμένου να πάρει μερίδιο -το οποίο δεν δικαιούται- από τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου. Στόχος του είναι να κρατήσει με τις απειλές για νέα προσφυγική κρίση Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση σε καθεστώς ομηρίας προκειμένου να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από την ΕΕ. Παράλληλα, για να επιταχύνει τις διαδικασίες που ο ίδιος θέλει και να αποδείξει ότι δεν αστειεύεται, επιτρέπει καθημερινά σε λίγους μετανάστες σε σχέση με αυτούς που θα μπορούσε να αφήσει να περνούν στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να βρίσκεται πλέον σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Γερμανική πρωτοβουλία

Την ύστατη στιγμή, το Βερολίνο αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος νέας μεταναστευτικής κρίσης, επιδιώκοντας, μάλιστα, να μείνουν όλες οι πλευρές ικανοποιημένες. Μέρκελ και Ερντογάν συνομίλησαν τηλεφωνικά και αποφάσισαν να παραμείνουν αμφότεροι προσηλωμένοι στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις απαιτήσεις της χώρας του για αποστολή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και σε ευρύτερα θέματα ευρωτουρκικού ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωποςΣτέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως προς την κατεύθυνση της καλύτερης εφαρμογής των επιστροφών προς την Τουρκία, όπως προβλέπεται από την ευρωτουρκική συμφωνία. Ο κ. Ζάιμπερτ αναφέρθηκε ακόμη στη συνεισφορά της Τουρκίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι για τη φροντίδα των προσφύγων που φιλοξενεί στο έδαφός της λαμβάνει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε δύο δόσεις των 3 δισ. ευρώ.