Λύση για ενοίκια, δάνεια και ΕΣΠΑ ζητούν οι έμποροι από την κυβέρνηση – Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική γενναιοδωρία απέναντι σε Fraport και Aegean

Λύση για ενοίκια, δάνεια και ΕΣΠΑ ζητούν οι έμποροι από την κυβέρνηση
Την παρέμβαση της κυβέρνησης σε κομβικά ζητήματα που απασχολούν το εμπορικό κόσμο ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του Υπουργού Ανάπτυξης & Εμπορίου κύριου Άδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του Ε.Σ.Α Σταύρου Καφούνη, για την άμεση αντιμετώπιση μεταξύ άλλων, τριών βασικών θεμάτων που απασχολούν  το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας και αποτελούν κομβικό σημείο για την επιβίωση τους.

Ο Σταύρος Καφούνης, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την εξαιρετική συνεργασία που είχαν οι δύο πλευρές, επιλύοντας πολλά θέματα κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές, έθεσε τα τεχνικά και γραφειοκρατικά  θέματα και καθυστερούν την καταβολή τόσο του επιδόματος των 800€ σε πολλούς επαγγελματίες που το έχουν ανάγκη, όσο και της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Τέλος, αφού έθεσε τεχνικά θέματα που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς, ζήτησε συγκεκριμένα από τον υπουργό:

  • Την επέκταση της θεσμοθετημένης μείωσης των ενοικίων κατά 40%  για τις εμπορικές επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020, επιδιώκοντας δίκαιη κατανομή του κόστους, μεταξύ ενοικιαστών, ιδιοκτητών και κράτους, τεκμηριώνοντας το με παρόμοιες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Την άμεση επέμβαση του, με θεσμοθέτηση κανόνων, που δεν θα επιτρέπουν στις τράπεζες να δημιουργούν προσκόμματα στην διαχείριση του νέου δανείου covid 19, το οποίο χωρίς να δημιουργεί νέες “κόκκινες” τρύπες, πρέπει να φτάσει σε όλους τους νοικοκύρηδες που στάθηκαν όρθιοι στην δεκαετή κρίση και σήμερα απειλούνται από την υγειονομική.
  • Την απλοποίηση εκταμίευσης ΕΣΠΑ  με μόνη την δέσμευση του επιχειρηματία για την υλοποίηση της επένδυσης και τη δημιουργία νέων ειδικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τις εμπορικές επιχειρήσεις, με στόχο την ψηφιακή αναβάθμιση τους και τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων.
esa.jpg
Ο υπουργός ανάπτυξης συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΕΣΑ

Ο πρόεδρος κατέθεσε συγκεκριμένες τεκμηριωμένες προτάσεις και δήλωσε ότι το θέμα της ρύθμισης των ενοικίων και της χρηματοδότησης, θα το διεκδικήσει με κάθε τρόπο, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση μέχρι την ικανοποίηση του. Τα δύο μέρη συμφώνησαν να κρατήσουν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, ώστε με τις άμεσες παρεμβάσεις τους, να επιλύσουν τα κρίσιμα αυτά θέματα που αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την επιβίωση των επιχειρήσεων και την διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ο υπουργός δήλωσε ότι βούληση του είναι να σταθεί στο πλευρό του Ε.Σ.Α και των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όπως έμπρακτα έχει αποδείξει μέχρι σήμερα, θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει δραστικά εξασφαλίζοντας το απαραίτητο οξυγόνο για την επιβίωση αυτών που πάντα αποτελούσαν την παραγωγική δύναμη της ελληνικής οικονομίας.

 

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική γενναιοδωρία απέναντι σε Fraport και Aegean

Για «γενναιοδωρία της Κυβέρνησης στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα» κάνει λόγο σε δήλωσή (12/5/20) της η βουλεύτρια Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχη Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη στις ενισχύσεις σε Fraport και Aegean την περίοδο της πανδημίας:

«Δεν έχει τέλος η γενναιοδωρία της Κυβέρνησης όταν έχει να κάνει με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενες δηλώσεις και σε σχετικές ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς, στις οποίες δεν έχουμε λάβει ποτέ απάντηση, η ΝΔ σπεύδει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ιδιωτικών εταιριών που διαχειρίζονται τα πιο επικερδή αεροδρόμια της χώρας, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Κι ενώ πριν λίγες μέρες «δώρισε» στη Fraport ένα εξάμηνο για την καταβολή των οφειλομένων στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς να ληφθεί καν υπόψη η Σύμβαση Παραχώρησης, πληροφορούμαστε από τον Τύπο ότι την ίδια ώρα δόθηκαν bonus στα υψηλά στελέχη της εταιρίας (σ.σ.: διαβάστε αναλυτικά), λόγω των υπερκερδών για το έτος 2019. Τη στιγμή δηλαδή που δήλωναν αδυναμία καταβολής των οφειλομένων στο ελληνικό κράτος και επικαλούνταν «Δυσμενές Συμβάν», ενώ ταυτόχρονα τα εργασιακά δικαιώματα των υπόλοιπων εργαζομένων της εταιρίας και οι αμοιβές τους πλήττονται διαρκώς.

Οφείλει λοιπόν η Fraport που από τη μία δηλώνει αδυναμία να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της στο δημόσιο κι όμως από την άλλη μοιράζει bonus, να εξηγήσει την αντιφατική στάση της, τόσο στον ελληνικό λαό, όσο βέβαια και στους εργαζομένους της που άλλοι πλήττονται και άλλοι αποκομίζουν κέρδος!

Σειρά τώρα έχει και η Aegean! Σύμφωνα με τα διαρρέοντα δημοσιεύματα στον Τύπο, η αεροπορική εταιρία θα λάβει ισχυρή κρατική βοήθεια (μετά βέβαια και την ΠΝΠ για μη επιστροφή χρημάτων των εισιτηρίων στους δικαιούχους, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών), με αντάλλαγμα μετοχές της εταιρίας, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου στο Διοικητικό Συμβούλιο. Δηλαδή, το ελληνικό δημόσιο θα επωμιστεί το χρέος της αεροπορικής εταιρίας, δίχως όμως να μπορεί το ίδιο να βάζει όρια σε τυχόν bonus σε στελέχη, να ελέγχει εσωτερικά και να έχει λόγο στις αποφάσεις της.

Είναι να απορεί κανείς πώς είναι δυνατόν αυτός που ζητά την κρατική βοήθεια να βάζει και όρους στη διαχείριση των εκατομμυρίων που θα δοθούν. Γιατί άραγε η Κυβέρνηση της ΝΔ το δέχεται ακρίτως, χωρίς ανταλλάγματα και εγγυήσεις, ενώ την ίδια ώρα έχουμε τα παραδείγματα μεγάλων αεροπορικών εταιριών, όπως η Lufthansa, η Air France/KLM και η Alitalia, όπου θεωρείται αναγκαία η συμμετοχή του κρατικού παράγοντα στο Διοικητικό Συμβούλιο;

Σιγή ιχθύος τηρεί βέβαια η Κυβέρνηση για τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, παραβλέποντας ότι έχουν πληγεί ομοίως από τον πανδημία. Αυτό που παρατηρείται έως τώρα είναι οι ad hoc ρυθμίσεις για ιδιωτικές επιχειρήσεις, δίχως να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των αερολιμένων (δημοσίων και ιδιωτικών) και των αεροπορικών εταιριών και άρα η απουσία συγκεκριμένου πλαισίου για την αντιμετώπιση του ζητήματος εν γένει. Οι αποσπασματικές αυτές ρυθμίσεις οδηγούν σίγουρα σε αθέμιτο ανταγωνισμό, κατά παράβαση του ενωσιακού και εθνικού δικαίου».

Ανάλογο είναι και το σχόλιο του τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά (13/5/20):

Νίκος Παππάς@nikospappas16
Για τους πολλούς έχει καπιταλισμό. Για την Aegean και τη Fraport σοσιαλισμό. Για τους παραχωρησιούχους εγγυημένο εισόδημα.