Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τρόπο που τους μεταχειρίζονται τα ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στην συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Νίκο Παππά για την οικονομία δεν την έδειξε κανένα τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ εκτός από το Mega κανένα άλλο κανάλι δεν έπαιξε ούτε ένα πλάνο.
Πολύ αργά για δάκρυα λένε κάποιοι, καθώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν υπουργοί έκαναν ότι μπορούσαν για να διαρρήξουν τις σχέσεις τους τόσο με τα φιλικά τους ΜΜΕ, όσο και με τα μεγάλα κανάλια.
Στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πάντως το θέμα συζητήθηκε επί μακρών και ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι υπάρχει πλέον θέμα δημοκρατίας στην χώρα, καθώς η πλειοψηφία των ΜΜΕ δεν αναφέρουν ούτε το όνομα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η πολυφωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι ζήτημα δημοκρατίας είπε στην συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα.
Στην συνεδρίαση σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν δυο απόψεις. Η μία να προσφύγουν στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο- θα έκανε τα πράγματα χειρότερα- και η δεύτερη , η πιο ρεαλιστική ανέφερε ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν και να δουλέψουν μέσα από το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
41 τουρίστες σε «καραντίνα» στο Δρέπανο Θεσπρωτίας – Τι λένε για την καθημερινότητα τους
«Η ζωή εδώ αν και σε καραντίνα είναι όμορφη, όπως και η χώρα σας. Έκανε καλή δουλεία η κυβέρνηση»
Νιώθουν «εγκλωβισμένοι αλλά ασφαλείς». Βρίσκονται μακριά από τις πατρίδες τους, στο κάμπινγκ του Δρεπάνου στην Θεσπρωτία. Πρόκειται, για 41 τουρίστες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι από τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησαν τον γύρο της Ελλάδας με τροχόσπιτα και η πανδημία του κοροναϊού τους βρήκε στις ακτές της Ηπείρου.
Με την μέριμνα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου και στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης, οδηγήθηκαν στο Δρέπανο, σε ένα παραλιακό χώρο που όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απολαμβάνουν την κάθε μέρα με αίσθημα ασφάλειας.
Κάποιοι θα ήθελαν να επιστρέψουν. Όμως η ιταλικές αρχές δεν τους δέχονται. Κάποιοι άλλοι, ανυπομονούν να τελειώσουν τα μέτρα πρόληψης, για να συνεχίσουν το πολύμηνο ταξίδι τους και να γνωρίσουν κάθε γωνία της Ελλάδας.
Η Κάρολ και ο Φιλ είναι από την Μεγάλη Βρετανία. Τους συναντήσαμε στο Δρέπανο, έξω από το τροχόσπιτο να χαίρονται την ηλιόλουστη μέρα. Μας μίλησαν με ένα πλατύ χαμόγελο. Η συνομιλία έγινε από απόσταση, καθώς μας χώριζε ο φράχτης του κάμπινγκ.
«Είμαστε από το Γιορκσάιρ. Φτάσαμε στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη τηον περασμένο Νοέμβριο, από όπου ξεκίνησε το μεγάλο μας ταξίδι στη χώρα σας.
Σήμερα, νιώθουμε ασφαλείς. Μπορεί ο κοροναϊός να μας εγκλωβίζει εδώ στο κάμπινγκ, όμως η Ελλάδα βλέπουμε ότι είναι μια ασφαλής χώρα. Ο πρωθυπουργός σας έκανε γρήγορα τις κινήσεις που έπρεπε. Οι Έλληνες αντέδρασαν με υπευθυνότητα. Έμειναν μέσα στο σπίτι. Πίσω στην πατρίδα μας η κατάσταση δεν είναι καλή. Ευτυχώς οι δικοί μας άνθρωποι δεν έχουν προβλήματα».
Το ζευγάρι των Βρετανών αντιμετωπίζει την κατάσταση ως μια περιπέτεια του ταξιδιού στην Ελλάδα και εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι το τέλος της καραντίνας για να συνεχίσουν σε κάθε γωνία του τόπου μας.
Στο διπλανό τροχόσπιτο ένα νέο ζευγάρι από την Τσεχία, ο Λέος και η Γιάννα. Ήρθαν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, και όπως λέει η Γιάννα δουλεύουν on line, ώστε να συνδυάσουν διακοπές και εργασία. Έφτασαν στο κάμπινγκ την Παρασκευή, καθώς μέχρι τότε βρίσκονταν σε μια ακτή κοντά στην Πάργα, όμως τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν τα μέτρα της καραντίνας.
Ο Λέος θέλει να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα, όμως δεν υπάρχουν αεροπορικές πτήσεις. Ωστόσο επισημαίνει: «Η ζωή εδώ αν και σε καραντίνα είναι όμορφη, όπως και η χώρα σας. Έκανε καλή δουλεία η κυβέρνηση. Αισθανόμαστε ασφαλείς όλο αυτόν τον μήνα της κρίσης».
Για την παρέα του Κονράντ Λελιμπρέ, από την Γκρενόμπλ της Γαλλίας, το Δρέπανο, όπως λέει, «δεν ήταν επιλογή αλλά κάτι που αναγκάστηκαν να κάνουν, ο ίδιος και οι 6 φίλοι του, όταν προχθές το πρωί η Αστυνομία τους ενημέρωσε, πως πρέπει από παράλια της Πάργας όπου βρίσκονταν, να πάνε στο Δρέπανο». Θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αν και εδώ «δεν είμαστε εκτεθειμένοι στον κοροναϊό». Επικοινώνησαν με την πρεσβεία τους. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί, ως Ευρωπαίοι πολίτες, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας» είναι το ερώτημα που θέτει πιεστικά.
Την φιλοξενία των 41 τουριστών, στο χώρο του κάμπινγκ έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία καθημερινά βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους, προκειμένου να ενημερώνεται και για την υγεία τους
Στην επιστρεπτέα προκαταβολή και οι επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους
Μέχρι 21 Απριλίου η υποβολή των αιτήσεων
Περισσότερες επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Ετσι εκτός από τις επιχειρήσεις που απασχολούν 1 έως 500 εργαζόμενους στους δικαιούχους εντάσσονται και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), ανεξαρτήτως κλάδου, που δεν απασχολούν εργαζομένους.
Ηδη έχει δρομολογηθεί η τροποποίηση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έχει παραταθεί έως τις 21 Απριλίου. Μέχρι στιγμής περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η «επιστρεπτέα προκαταβολή» να επαναληφθεί.
Σημειώνεται ότι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» (www.aade.gr/mybusinesssupport). Το νέο σχήμα:
- Απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το Κράτος, στο πλαίσιο του συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS).
- Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί, είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς (συναρτάται με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης), θα επιστραφεί στο Κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
- Η συνολική διάρκεια του σχήματος είναι πενταετής. Το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος, χωρίς υποχρέωση καταβολής δόσεων. Η αποπληρωμή πραγματοποιείται τα επόμενα τέσσερα έτη, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
- Η επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασής τους σε σύγκριση με την προγενέστερη. Η αποτύπωση θα προκύπτει μέσω ενός – τυποποιημένου – μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης του Υπουργείου Οικονομικών (ΓΛΚ και ΑΑΔΕ), με βάση φορολογικά δεδομένα και λοιπούς σχετικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς δείκτες.
- Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται – τυποποιημένα – από τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και λοιπά χαρακτηριστικά της.
- Η ενίσχυση μέσω του σχήματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν θα μπορεί, ως ανώτατο όριο, να ξεπεράσει το ποσό των 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση και θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
- Οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν το σχήμα, δεσμεύονται από τη ρήτρα μη απολύσεων, η οποία, όπως είχαμε ανακοινώσει, ισχύει από την 30ή Μαρτίου 2020.