Λούβρο: Ολόκληρη η συλλογή του διαθέσιμη στο διαδίκτυο

Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι Εκδοτική Εικόνες - εικόνα από louvre,  arroyos: 28093931

Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι ανακοίνωσε ότι έχει βάλει σχεδόν μισό εκατομμύριο αντικείμενα από τη συλλογή του στο Διαδίκτυο για να τα επισκεφτεί το κοινό δωρεάν

Στο πλαίσιο της ανανέωσης της διαδικτυακής του παρουσίας, το μουσείο με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο δημιούργησε μια νέα βάση δεδομένων 482.000 αντικειμένων με περισσότερα από τα τρία τέταρτα εξ αυτών να έχουν ήδη τεκμηριωθεί με πληροφορίες και εικόνες.

Η προσπάθεια αυτή δημοσιοποιείται μετά από ένα χρόνο αναστολής λειτουργίας για την πανδημία και έχει σημειώσει έκρηξη στις επισκέψεις στον κύριο ιστότοπό του μουσείου, ο οποίος είναι και αυτός πλήρως ανανεωμένος.

“Είναι ένα βήμα που προετοιμάζεται εδώ και αρκετά χρόνια με στόχο την εξυπηρέτηση του κοινού και των ερευνητών. Η προσβασιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής μας”, δήλωσε ο πρόεδρος-διευθυντής Jean-Luc Martinez.

Η νέα βάση δεδομένων περιλαμβάνει όχι μόνο αντικείμενα που εκτίθενται δημόσια στο μουσείο, αλλά και αντικείμενα που βρίσκονται στις αποθήκες του, συμπεριλαμβανομένης της νέας υπερσύγχρονης εγκατάστασής του στο Lievin της βόρειας Γαλλίας.

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης εκθέματα από το μουσείο Delacroix, το οποίο διευθύνεται από το Λούβρο, καθώς και γλυπτά από τους κήπους Tuileries και έργα που ανακτήθηκαν από τη Γερμανία μετά το τέλος του πολέμου το 1945 και αναμένεται η επαναπόδοση τους στις οικογένειες από τις οποίες εκλάπησαν.

Το μουσείο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του για την επανάκτηση αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από εβραϊκές οικογένειες της Γαλλίας από το ναζιστικό καθεστώς.

Συγκεκριμένα εργάζεται εντατικά για να ολοκληρώσει την ταυτοποίηση και των 13.943 στοιχείων που αποκτήθηκαν μεταξύ του 1933 και του 1945, μια διαδικασία που ελπίζει να ολοκληρωθεί στην επόμενη πενταετία, και θα ακολουθήσουν έρευνες για έργα που αποκτήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Martinez υπολογίζει ότι περίπου το ένα τοις εκατό των πορτρέτων από τις συλλογές προέρχεται από τέτοια αντικείμενα.

“Το Λούβρο δεν έχει τίποτα να κρύψει, αντίθετα ο κίνδυνος για τη φήμη του είναι τεράστιος”, είπε. “Όταν οι επόμενες γενιές θελήσουν να μάθουν από πού προέρχονται αυτές οι συλλογές, πώς θα αντιδράσουμε; Σαφώς κάνοντας την ιστορική τεκμηρίωση και δημοσιοποιώντας τα δεδομένα”.