Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκοσε συνέντευξή του που έδωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, παραδέχθηκε ότι μπορεί να έμεινε λίγο παραπάνω στην εξουσία, και πολλοί να τον βαρέθηκαν, αλλά εκτίμησε ότι και στην Ρωσία μπορεί να οξυνθεί η πολιτική κατάσταση όπως γίνεται τώρα στην Λευκορωσία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν τώρα καταρρεύσει η Λευκορωσία η επόμενη θα είναι η Ρωσία».
«Μην χαλαρώνετε. Και στην χώρα σας σύντομα (μπορούν να συμβούν) ορισμένες πολιτικές εξελίξεις που να είναι πανομοιότυπες. Ξέρετε που καταλήξαμε μαζί με το ρωσικό κατεστημένο και την ρωσική ηγεσία; Εάν σήμερα η Λευκορωσία καταρρεύσει, η επόμενη θα είναι η Ρωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες μέσω των Ρώσων δημοσιογράφων.
Ο Λευκορώσος ηγέτης δήλωσε ακόμα ότι δεν θα παραιτηθεί, παρά το κύμα διαμαρτυριών εναντίον της παραμονής του στην εξουσία, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων προεδρικών εκλογών.
Σύμφωνα με το RIA, σημείωσε ότι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν έπειτα από μια αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο Λουκασένκο δήλωσε εξάλλου ότι, αν εγκαταλείψει την εξουσία, θα δεχθούν επίθεση οι υποστηρικτές του, πρόσθεσε ο Ρομάν Μπαμπαγιάν, ο οποίος ήταν ένας από τους δημοσιογράφους που πήραν νωρίτερα σήμερα συνέντευξη από τον Λευκορώσο ηγέτη.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας σημείωσε επίσης ότι μπορεί να παρέμεινε στην εξουσία για λίγο παραπάνω, αλλά είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να προστατεύσει τη χώρα προς το παρόν, μετέδωσαν παράλληλα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
“Ναι, μπορεί να έμεινα λίγο παραπάνω”, δήλωσε, σύμφωνα με το TASS.
Ο Λουκασένκο ηγείται της Λευκορωσίας από το 1994. Η αμφισβητούμενη επανεκλογή του με συντριπτική πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 9 Αυγούστου στη χώρα, προκάλεσε ένα κύμα μαζικών διαμαρτυριών στη χώρα, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν προϊόν εκτεταμένης νοθείας.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας επέρριψε στις ΗΠΑ τις ευθύνες για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Λευκορωσία και προσέθεσε ότι οι ταραχές που γίνονται στην Αμερική είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης των τεχνολογιών, τις οποίες η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση σε άλλες χώρες.
Βίαιες συλλήψεις διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Μινσκ
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στηΛευκορωσία, κατά του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, οι οποίες αντιμετωπίζονται με βίαιη καταστολή από τις Αρχές. Την ίδια ώρα, ο Λουκασένκο δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων προεδρικών εκλογών.
Οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν με βίαιο τρόπο να πραγματοποιούν συλλήψεις διαδηλωτών στο κέντρο της πρωτεύουσας Μινσκ, μεταδίδoυν τα πρακτορεία TASS και Reuters.
Οι διαδηλωτές πραγματοποιούσαν πορεία με κατεύθυνση την πλατεία Ανεξαρτησίας, όταν οι δυνάμεις της αστυνομίας, παρενέβησαν και άρχισαν να χωρίζουν σε ομάδες τους διαδηλωτές προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπαθούσαν να τους αποσπάσουν από τα χέρια των αστυνομικών.
Στις συλλήψεις εκτός από τους αστυνομικούς συμμετέχουν άνδρες με στολές παραλλαγής που φορούν μάσκες και δεν φέρουν καθόλου διακριτικά. Οι αστυνομικοί δεν επιτρέπουν στους δημοσιογράφους να πλησιάσουν στα σημεία που γίνονται οι συλλήψεις, ενώ ορισμένοι δημοσιογράφοι απωθήθηκαν με βίαιο τρόπο από τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους τραβούσαν από τα χέρια και τα μαλλιά.
Συνελήφθησαν δεκάδες άνδρες και γυναίκες, μεταδίδει το TASS από την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.
ΕΕ: Πάνω από ένας θάνατος στους οκτώ συνδέεται με τη ρύπανση
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 13% των θανάτων συνδέονται με τη ρύπανση, αναφέρει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (AEE), σύμφωνα με την οποία η τρέχουσα υγειονομική κρίση είναι ένα σινιάλο που πρέπει να επιταχύνει τη συνειδητοποίηση της σχέσης ανάμεσα στο περιβάλλον και την υγεία.
«Η εμφάνιση αυτών των ζωονοσογόνων παραγόντων (όπως στην περίπτωση της Covid-19) συνδέεται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και με τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα στο διατροφικό σύστημα», υποστηρίζεται στη μελέτη, στην οποία υπογραμμίζεται πως οι Ευρωπαίοι είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε περιβαλλοντικούς κινδύνους: ατμοσφαιρική ρύπανση -η οποία παρόλο που έχει σαφώς μειωθεί, παραμένει ο πρώτος παράγοντας θνησιμότητας-, ηχητική ρύπανση και ρύπανση από χημικά προϊόντα.
Στις 27 χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 630.000 θάνατοι μπορούσαν να αποδοθούν άμεσα ή έμμεσα το 2012 στη ρύπανση του περιβάλλοντος, αναφέρεται στην έκθεση, η οποία αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη δυτική και την ανατολική Ευρώπη και ανάλογα με το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.
Έτσι πρώτη έρχεται η Ρουμανία, στην οποία σχεδόν ένας θάνατος στους πέντε συνδέεται με τη ρύπανση, ενώ οι καλύτεοροι μαθητές, η Σουηδία και η Δανία, καταγράφουν από την ίδια αιτία έναν θάνατο στους δέκα.
Οι θάνατοι αυτοί συνδέονται κυρίως με καρκίνους, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασθένειες και «οι νεκροί αυτοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν εξαλείφαμε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που είναι κακοί για την υγεία», υπογραμμίζει η AEE.
«Οι πιο φτωχοί είναι δυσανάλογα εκτεθειμένοι στη ρύπανση και στις ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, περιλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα και ακραίου ψύχους. Αυτό συνδέεται με τα μέρη στα οποία ζουν, εργάζονται και πηγαίνουν σχολείο, συχνά σε κοινωνικά υποβαθμισμένες ζώνες και σε συνοικίες στην περιφέρεια μεγάλων κυκλοφοριακών αξόνων», επισημαίνεται στην έκθεση.
Ένα θετικό σημείο για το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι η ποιότητα του νερού, «εξαιρετική» σε πάνω από το 85% των περιπτώσεων για το κολύμπι. Όσον αφορά το πόσιμο νερό, 74% των ζωνών υπογείων υδάτων βρίσκονται σε «καλή χημική κατάστση».
Σύμφωνα με την υπηρεσία, για τη βελτίωση της υγείας και του περιβάλλοντος στην Ευρώπη πρέπει να αναπτυχθούν οι χώροι πρασίνου, οι οποίοι αποτελούν χώρους σωματικής δραστηριότητας, ξεκούρασης, αλλά και κοινωνικής ολοκλήρωσης και «δροσίζουν τις πόλεις στη διάρκεια των καυσώνων, μετριάζουν τις πλημμύρες, μειώνουν την ηχητική ρύπανση και στηρίζουν την αστική βιοποικιλότητα».
Εξάλλου πάρκα και κήποι αποδείχθηκαν πολύτιμοι για την ψυχική υγεία και την ευεξία στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία.
Η μείωση της οδικής κυκλοφορίας, η πτώση στην κατανάλωση κρέατος και η απόσυρση επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων λύσεων τις οποίες προτείνει.
Μαρόκο: Σε καλό στάδιο οι συνομιλίες για τη Λιβύη
Οι συνομιλίες που διεξάγονται στο Μαρόκομεταξύ βουλευτών των αντιπάλων παρατάξεων της Λιβύης–της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης και του κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ– οδήγησαν σε «σημαντικούς συμβιβασμούς», όπως χαρακτηριστικά μετέδωσε το μαροκινό ειδησεογραφικό πρακτορείο MAP.
Με πρωτοβουλία του Μαρόκου, στον «Λιβυκό Διάλογο» μετέχουν δύο αντιπροσωπείες, με πέντε βουλευτές η καθεμιά, από το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους (δυτική Λιβύη) και το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ (ανατολική Λιβύη), παρουσία του υπουργού Εξωτερικών του Μαρόκου Νάσερ Μπουρίτα.
«Οι δύο πλευρές ελπίζουν να πετύχουν θετικά και απτά αποτελέσματα, ικανά να ανοίξουν τον δρόμο (…) για μια συνολική πολιτική διευθέτηση», ανέφερε το πρακτορείο, μέσω του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα μια δήλωση, εξ ονόματος και των δύο αντιπροσωπειών, του Μοχάμεντ Χαλίφα Ναΐμ, εκπροσώπου του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους.
Στις συνομιλίες που έγιναν στο Μαρόκο επιτεύχθηκαν «σημαντικοί συμβιβασμοί», όπως ο καθορισμός ξεκάθαρων κανόνων για «την εξάλειψη της διαφθοράς και της διασπάθισης δημόσιων πόρων» αλλά και «ο τερματισμός της κατάστασης κατάτμησης των θεσμών».
Ο Αμπντεσαλάμ Αλ Σαφράουι, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ανωτάτου Συμβουλίου, είπε την Δευτέρα ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πρόσωπα που θα αναλάβουν επικεφαλής σημαντικών θεσμών στη χώρα. Σύμφωνα με λιβυκά μέσα ενημέρωσης, οι δύο πλευρές διαφωνούν κυρίως για το ποιοι θα αναλάβουν διευθυντές της Κεντρικής Τράπεζας, της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC) και για τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού.
Η συνάντηση αυτή έγινε κεκλεισμένων των θυρών σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Μπουζνίκα, στα νότια του Ραμπάτ, πολύ κοντά στο Σκιράτ, το προάστιο από το οποίο πήρε το όνομά της η πολιτική συμφωνία που υπογράφθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με βάση την οποία συγκροτήθηκε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).
Στο Σολτ Λέικ Σίτι ένα αυτιστικό παιδί τραυματίστηκε σοβαρά όταν ένας αστυνομικός το πυροβόλησε, αφού προηγουμένως η μητέρα του είχε ζητήσει βοήθεια για να το μεταφέρει στο νοσοκομείο επειδή είχε υποστεί κρίση
Ο Λίντεν Κάμερον, 13 ετών, που πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ, υπέστη σοβαρή κρίση άγχους επειδή η μητέρα του επρόκειτο να επιστρέψει για πρώτη φορά στη δουλειά της μετά από έναν χρόνο. Η γυναίκα, η Γκόλντα Μπάρτον, κάλεσε το 911, τον αριθμό των επειγόντων περιστατικών, για να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο.
«Τους είπα, δεν είναι οπλισμένος, απλώς τρελαίνεται και αρχίζει να φωνάζει, είναι παιδί, χρειάζεται προσοχή», αφηγήθηκε η μητέρα στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι KUTV.
Όταν οι αστυνομικοί αυτής της πόλης της Γιούτα έφτασαν στο σπίτι, ο έφηβος έφυγε τρέχοντας. Ένας αστυνομικός τότε τον πυροβόλησε κατ’ επανάληψη.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης καταδίωξης με τα πόδια, ένας αστυνομικός άνοιξε πυρ με το υπηρεσιακό του όπλο και πέτυχε αυτό το πρόσωπο», είπε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Κιθ Χόροκς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο 13χρονος φέρει τραύματα στον ώμο, τους αστραγάλους, τα έντερα και την ουροδόχο κύστη.
«Είναι ένα μικρό παιδί, γιατί δεν τον ρίξατε απλώς στο έδαφος;» διερωτήθηκε, κλαίγοντας, η μητέρα.
Η αρχική εκδοχή των αστυνομικών ήταν ότι θεωρούσαν πως ο Λίντεν Κάμερον είχε «απειλήσει ανθρώπους με ένα όπλο». Όμως, σύμφωνα με τον Χόροκς, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ούτε ίχνος όπλου στο σημείο του συμβάντος.
Σε μια χώρα που συγκλονίζεται τους τελευταίους μήνες από το ιστορικό κίνημα κατά της αστυνομικής βίας, η υπόθεση του Λίντεν Κάμερον προκάλεσε τον αποτροπιασμό των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία. «Η αστυνομία κλήθηκε να βοηθήσει αλλά αντί για αυτό έκανε περισσότερο κακό», σημείωσε η οργάνωση Neurodiverse Utah.
Η περίπτωση του 13χρονου θυμίζει εκείνη του Ντάνιελ Προυντ, ενός Αφροαμερικανού 41 ετών που έπασχε από ψυχικό νόσημα και πέθανε από ασφυξία μετά τη σύλληψή του, στις 23 Μαρτίου στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Οι αστυνομικοί επενέβησαν αφού ο αδελφός του Προυντ ζήτησε βοήθεια επειδή ο 41χρονος είχε υποστεί κρίση λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε.