Λινού για την “αθηναϊκή” μετάλλαξη: “Δεν ξέρουμε αν καλύπτεται από τα εμβόλια” – Παγώνη: “Ρίσκο το ένα self test αντί για δύο στα σχολεία”

Αθ. Λινού: Ξεπέρασε το 4% ο δείκτης μεταδοτικότητας- Διπλή μάσκα για μεγαλύτερη προστασία

Για την “αθηναϊκή” μετάλλαξη του κορονοϊού μίλησε στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Όπως είπε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ξέρουμε πολύ λίγα για αυτή τη μετάλλαξη, καθώς δεν δίνουμε στοιχεία σε παγκόσμια πλατφόρμα που τις μελετά.

“Υπάρχει αυτή η “αθηναϊκή” μετάλλαξη σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε. Αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι καλύπτεται από τα εμβόλια. Από ότι φαίνεται όμως, τα κομμάτια της μετάλλαξης, που συνιστούν αυτό το στέλεχος, αντιμετωπίζονται” είπε χαρακτηριστικά η κ. Λινού.

Σχετικά με τα αντισώματα και τα τεστ που ορισμένοι εκ των εμβολιασμένων επιλέγουν να κάνουν, απάντησε ότι υπάρχει δυσκολία στην αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων και επίσης η ανοσία δεν εξαρτάται μόνο από τα αντισώματα, αλλά και από τα λεμφοκύτταρα. Άρα δεν ανησυχούμε.

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν νοσήσει λίγο μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού, σημείωσε ότι είναι σύνηθες κάτι τέτοιο, καθώς ούτε η πρώτη δόση μας καλύπτει πλήρως, ούτε και η δεύτερη για τις πρώτες δέκα μέρες.

Τέλος, για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στη χώρα μας, εκτίμησε ότι προσθέτει κάποιον κίνδυνο αλλά με εμβολιασμούς και τήρηση αποστάσεων και μέτρων, θα πάνε όλα καλά.

Ζήτησε δε να ξεκινήσει νέα εκστρατεία για τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων. “Πρέπει να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα των εμβολιασμών” κατέληξε.

 

Παγώνη: “Ρίσκο το ένα self test αντί για δύο στα σχολεία”

Ματίνα Παγώνη : Απαντά σε όσους σχολιάζουν το βάψιμο και το ντύσιμό της | in.gr

Την  ανησυχία της για το κόψιμο του ενός από τα δύο self test στα οποία υποβάλλονταν εβδομαδιαίως οι μαθητές των σχολείων, εξέφρασε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Open TV  τονίζοντας παράλληλα ότι αποτελεί ρίσκο η συγκεκριμένη κίνηση.

«Συνεχίζω να λέω ότι τα τεστ πρέπει να είναι δύο. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να απαντήσω γιατί μειώθηκε ο αριθμός. Τα δύο τεστ δίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν είπαμε ότι 100% είναι ασφαλές, αλλά το θετικό μας δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσουμε άμεσα την ιχνηλάτηση για να περιορίσουμε τον ιό και τις μεταλλάξεις. Για μένα είναι ρίσκο από τη στιγμή που είχε αποφασιστεί να είναι δύο. Εμείς είχαμε ζητήσει πολύ νωρίτερα να γίνονται τα τεστ στα σχολεία» είπε η κυρία Παγώνη.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος διδασκαλικής ομοσπονδίας, Γ. Τρούλης, είπε: «Ενώ έχουμε ουσιαστικά το τρίτο άνοιγμα των σχολικών μονάδων για φέτος, με το πιο παρατεταμένο lockdown στην Ευρώπη, αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι φωνάζουμε από την αρχή για διασφάλιση υγειονομικών όρων και δεν τους έχουμε. Βλέπουμε τάξεις με 25 παιδιά, δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα self test είναι επικουρικό μέτρο κι αν δεν γίνει σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που έχουμε ζητήσει επανειλημμένα δεν αποδίδει.