Λιγότεροι φοιτητές, περισσότεροι αστυνομικοί – Απολογισμός για τις γιορτές: Συγκρατημένη αισιοδοξία, προσοχή για σχολεία, αγορά – Την Παρασκευή «κληρώνει» για click away και click in shop

Η νίκη κεραμέως

 Θύελλα αντιδράσεων για το σχέδιο του νέου ελληνικού Πανεπιστημίου

Το σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τα ελληνικά πανεπιστήμια παρουσίασαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη. Βασικά χαρακτηριστικά: ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και επιτήρησης μέσα-έξω, ελεγχόμενη είσοδος, αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές και διαγραφή «αιωνίων».

Αστυνομία παντού λοιπόν, ηλεκτρονικά συστήματα συνεχούς παρακολούθησης και επιτήρησης μέσα – έξω – πέριξ και αυστηρές πειθαρχικές ποινές για τους φοιτητές –έως τη διαγραφή τους– αν επιχειρήσουν οποιαδήποτε μορφή δράσης ή διαμαρτυρίας, από απλή ηχορύπανση έως κατάληψη, καθώς πρόκειται για τιμωρητέα «εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος». Η μαύρη τρύπα για πλήθος ιδιώνυμων αδικημάτων μόλις άνοιξε. Στην ίδια επιχείρηση εκκαθάρισης πετάγονται έξω και οι «αιώνιοι».

Θα μπορούσε και μόνος του ο κ. Χρυσοχοΐδης να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου για την «Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας και την Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος». Είχε, όμως, να παρουσιάσει η υπουργός Παιδείας και το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ.

Η επιχείρηση «προστασίας» των ελληνικών ΑΕΙ βασίζεται στο εξής τρίπτυχο: ελεγχόμενη είσοδος, παρουσία αστυνομικών σωμάτων επί 24ώρου (5 βάρδιες), συνεχής ηλεκτρονική παρακολούθηση μέσω της δημιουργίας «Κέντρου Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων» εντός των Πανεπιστημίων, που θα είναι συνδεδεμένο με όλα τα συστήματα ασφάλειας και επικοινωνίας του κάθε Ιδρύματος. Τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από την «περίσταση».

Εξίσου βασική παράμετρος, η υποχρέωση των ΑΕΙ εντός των προσεχών μηνών να ασκήσουν τον καθοριστικό ρόλο που τους ανατίθεται (με αποφάσεις συγκλήτων, ευθύνες διοίκησης και δημιουργία ειδικών μονάδων)· διαφορετικά, θα αξιολογηθούν αρνητικά στην τακτική χρηματοδότησή τους!

Αμέσως θα προσληφθούν 1.000 αστυνομικοί που θα προωθηθούν στα πέντε Ιδρύματα τα οποία έχουν πάρει προτεραιότητα, ήτοι ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ, Πατρών. Κάθε μία από τις πέντε βάρδιες θα περιλαμβάνει 200 άτομα. Πόσοι θα είναι κάθε φορά και σε ποιο ίδρυμα, δεν διευκρινίζεται. Ούτε το μίνιμουμ της περιπολίας.

“Τα Πανεπιστήμια είναι κρίσιμοι δημόσιοι χώροι που δέχονται απειλές ασφάλειας και προστασίας διεθνώς», είπε ο υπουργός ΠροΠο για να επισημάνει ότι «στην Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον απειλές, πέραν των φυσικών καταστροφών, κυβερνοεπιθέσεων κ.ά.”.

Πρόκειται, όπως είπε, για «λίγες ομάδες που καταστρέφουν τα πανεπιστήμια και επιτίθενται σε ανθρώπους εντός αυτών». Αξιοποιώντας, δε, την παρουσία του νέου υφυπουργού, τόνισε πως από τον Φεβρουάριο του 2017, οπότε και έγινε η επίθεση στον κ. Συρίγο, έως τον Οκτώβριο του 2020, οπότε και συνέβη το ακραίο περιστατικό εις βάρος του πρύτανη του ΟΠΑ, «έχουν σημειωθεί πάνω από 20 περιστατικά βίας». Αμέσως μετά, όμως, ξεκίνησε το μπέρδεμα.

Και οι δύο υπουργοί άρχισαν να γυρίζουν τον γνωστό αποπροσανατολιστικό μύλο της προπαγάνδας και να αλέθουν όλα μαζί τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων για να βγάλουν το χαρμάνι της αστυνομοκρατίας. Ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε: «Τα Πανεπιστήμια έχουν σημαντικά προβλήματα. Εστίες εκτεθειμένες, κλειδωμένους χώρους, ελλιπή φωτισμό, ανεξέλεγκτη είσοδο, απουσία σχεδίων εκκένωσης, έλλειψη πυροπροστασίας».

Κανένα απ’ όλα όσα είπε ο υπουργός, βέβαια, δεν απαιτεί αστυνομική λύση. Οργάνωση ναι, φύλαξη ναι, χρήματα περισσότερα, οπωσδήποτε. Ομως το «σωτήριο» κυβερνητικό σχέδιο ξεκινά από την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Κι αν αμφιβάλλει κανείς, ο υπουργός διαβεβαιώνει: «Οταν εμπεδωθεί αυτός ο θεσμός, θα λυθούν πολλά προβλήματα. Κάθε θεσμός σε μια Δημοκρατία εμπεδώνεται στην πράξη». Σε αυτό έχει δίκιο. Αναμένεται η απόλυτη εμπέδωση στην πράξη. Προσοχή όμως! «Δεν επιθυμούμε αστυνομοκρατούμενα Πανεπιστήμια», ξεκαθάρισε η κ. Κεραμέως. «Τα σώματα θα επεμβαίνουν ανάλογα με τις ανάγκες, τις περιστάσεις, τις περιόδους». Ετσι είπε.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

● Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση.

● Αστυνομικά καθήκοντα: α) αποτροπή τέλεσης αδικημάτων εντός των χώρων των ΑΕΙ, β) στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Λήψης Σημάτων μαζί με το προσωπικό των ΑΕΙ, γ) περιπολίες, δ) αντιμετώπιση παραβατικότητας. Και: «Φύλαξη, προανάκριση, αυτεπάγγελτη επέμβαση. Εντός και πέριξ», όπως συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Θα κάνουν ήπια αστυνομική αστυνόμευση», διευκρίνισε. Οδηγός, κυρίως το αμερικανικό μοντέλο. Δεν θα έχουν πυροβόλα όπλα. Θα έχουν κλομπ, σπρέι και ό,τι άλλο χωράει στην… ήπια.

● Θα προσληφθούν αμέσως 1.000 αστυνομικοί, με πέντε βάρδιες των 200 ατόμων η κάθε μία. Μισθοδοσία: από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στολές: πράσινο-γκρι, όπως διαφήμισε χθες η «Καθημερινή».

● Εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης, Σε εισόδους «ή λοιπούς εξωτερικούς χώρους». Δημιουργούνται ζώνες ελεγχόμενης πρόσβασης. Αν δεν είναι εφικτή εξωτερικά, θα πρέπει να αιτιολογείται και να είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους. Προβλέπεται κανονισμός ελεγχόμενης πρόσβασης, τον οποίο εισηγείται η «Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας» του Ιδρύματος. Αποφασίζει ο πρύτανης.

● Ιδρύεται Κέντρο Λήψης Σημάτων και Εικόνων. Δηλαδή, ένα σούπερ σύγχρονο σύστημα επιτήρησης. «Δεν θα καταγράφουν τις πανεπιστημιακές παραδόσεις ή τους χώρους εργασίας των μελών ΔΕΠ», διευκρινίζεται. Με απόφαση Συγκλήτου καταρτίζεται το μυστικό σχέδιο ασφάλειας.

● Θεσπίζεται αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο. Πειθαρχικά παραπτώματα συνιστούν οι: παραβίαση αδιάβλητου, λογοκλοπή, «εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος», χρήση χώρων χωρίς άδεια, ρύπανση, ηχορύπανση(!), με λίγα λόγια οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας, καθώς και χρήση απαγορευμένων ουσιών, τέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος. Ποινές; Εγγραφη επίπληξη, απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις, χρήσης εξοπλισμού, αναστολή φοιτητικής ιδιότητας, οριστική διαγραφή.

● Διαγράφονται οι αιώνιοι. Ν+2 το όριο για 4ετείς σπουδές, ν+3 για 5ετείς. Μεταβατικές διατάξεις για ήδη φοιτώντες. Το 30% των φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ, λένε. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 24%. Και επιτέλους «πρέπει να έχουμε ένα δομημένο πλαίσιο σπουδών, όπως στα σχολεία», είπε η υπουργός. Και νόμος και τάξη. Ολα κομπλέ τώρα.

■ Γιατί αγνόησαν κοινότητα και διοικήσεις; «Δεν τους αγνοήσαμε. Ενα πρόβλημα υπήρχε. Πού θα υπάγεται το Σώμα. Πρέπει να υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ., αλλιώς είναι αντισυνταγματικό», είπαν σχεδόν με μια φωνή. Δεν αναγνωρίζουν ότι κανείς δεν έχει ζητήσει ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ σώμα μέσα στα Ιδρύματα.

Αντιδράσεις των προοδευτικών δυνάμεων, μέχρι και των απόστρατων αστυνομικών

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η παρουσίαση του σχεδίου νόμου που προβλέπει ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και σκληρές πειθαρχικές ποινές για φοιτητές που θα τολμήσουν να κάνουν από απλό θόρυβο έως κατάληψη. Για αυταρχισμό, καταστολή και οπισθοδρόμηση κάνουν λόγο όλα τα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού τόξου, ενώ στα κυβερνητικά σχέδια αντιδρούν ακόμη και απόστρατοι αστυνομικοί.

«Τα Πανεπιστήμια είναι φάροι δημοκρατικής διδασκαλίας και έρευνας. Η αναγκαία φύλαξή τους πρέπει να γίνεται από υπηρεσίες που λογοδοτούν στις πανεπιστημιακές Αρχές. Η κυβέρνηση επιλέγει μια αυταρχική ρύθμιση εις βάρος των δημόσιων Πανεπιστημίων και ανοίγει τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή εις βάρος των νέων» δήλωσε ο Νίκος Φίλης, προειδοποιώντας: «Αυτές οι ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν εντάσεις στα Πανεπιστήμια. Δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη. Θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστούν στην πράξη και τελικώς θα καταργηθούν όταν φύγει η Δεξιά».

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει επικίνδυνους και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς σε νόμους» ανακοίνωσε το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «επιδιώκει να επιβάλει σιγήν ιχθύος στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων των πανεπιστημιακών» και ότι «ποινικοποιεί ακόμα και συλλογικά αποφασισμένες μορφές πάλης». Η Χαρά Κεφαλίδου, υπεύθυνη τομέα Παιδείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., δήλωσε: «Η υιοθέτηση αναχρονιστικών μέτρων καταστολής ως απάντηση στην κατά καιρούς έξαρση βίας και ανομίας που επικρατούν στους χώρους των ΑΕΙ αποτελεί οπισθοδρόμηση που παραπέμπει σε μνήμες σκοτεινών εποχών».

«Η απόφαση της κυβέρνησης δεν στοχεύει στην αντιμετώπιση παθογενειών στον χώρο των Πανεπιστημίων, όπως ισχυρίζονται οι συναρμόδιοι υπουργοί, αλλά στο χτύπημα των φοιτητικών αγώνων και στον απόλυτο έλεγχο της συνολικής λειτουργίας της πανεπιστημιακής κοινότητας» ανακοίνωσε η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών (ΚΑΠΑ).

Όπως επισημαίνουν:

«Η ίδρυση της ΟΠΠΙ βάζει τους αστυνομικούς απέναντι στους φοιτητές, στα δικά τους παιδιά, και σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, αφού σε όλους είναι γνωστό ότι η απόφαση αυτή συνδέεται με την ένταση του αστυνομικού αυταρχισμού και της καταστολής».

Οι αλλαγές στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια

Τα τμήματα θα έχουν πλέον λόγο στον ορισμό των βάσεων, οι οποίες θα προκύπτουν από ένα ποσοστό επί του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου, γεγονός που θα εκτοξεύσει τις βάσεις.

«Το νομοσχέδιο αυτό ενσαρκώνει τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας» είπε η υπουργός Παιδείας κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου που περιορίζει την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, καθιερώνοντας νέο σύστημα βάσεων εισαγωγής, με περιορισμό επιλογών στα μηχανογραφικά δελτία αλλά και θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Αναφορικά με την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια, δύο είναι οι βασικές αλλαγές. Η πρώτη έχει να κάνει με την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ). Αποφασίστηκε, λοιπόν, η μη υιοθέτηση μιας «οριζόντιας» βάσης για όλα τα ΑΕΙ, αλλά ο προσδιορισμός διαφορετικών βάσεων ανά σχολή και τμήμα. Στο όνομα της αυτονομίας, τα τμήματα θα έχουν πλέον λόγο στον ορισμό των βάσεων, οι οποίες θα προκύπτουν από ένα ποσοστό -με εύρος 80%-120% είπε η υπουργός- επί του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου.

Για να γίνει πιο κατανοητό, αν ο μέσος όρος των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου είναι π.χ. το 12 και ένα πανεπιστημιακό τμήμα ορίσει το ποσοστό στο 80%, τότε η βάση διαμορφώνεται στο 9,6. Αν όμως το αντίστοιχο ποσοστό είναι το 120%, τότε η βάση εκτινάσσεται στο 14,4!

Στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που κάποιο ίδρυμα δεν καθορίσει συντελεστή, το υπουργείο αναλαμβάνει τα ηνία, ενώ διευκρινίζεται ότι αν κάποια τμήματα εντάσσονται σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία, τότε θα λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος μεταξύ των πεδίων.

Η νέα ΕΒΕ θα ισχύσει από φέτος, σε συνδυασμό και με τους ήδη καθορισμένους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα που έχει ορίσει το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, είναι η τελευταία χρονιά που εφαρμόζονται αυτοί οι συντελεστές αφού εφεξής τα Πανεπιστημιακά Τμήματα θα ορίζουν τους συντελεστές βαρύτητας σε όποια και όσα εξεταζόμενα μαθήματα αποφασίζουν. Η ανακοίνωση των συντελεστών από τα πανεπιστημιακά τμήματα αναμένεται να γίνει μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, ενώ θα ισχύσουν για πρώτη φορά στις Πανελλαδικές του 2022.

Θυμίζουμε ότι όταν εφαρμόστηκε, επί Γιαννάκου, η «βάση του 10» έμειναν κενές 50.000 θέσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ… Αν σκεφτούμε επιπλέον ότι, όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί η υπουργός, στο μηχανογραφικό του 2021 θα περιλαμβάνονται λιγότερα τμήματα, τότε γίνεται ακόμη πιο σαφές ότι πρόκειται για μια επιχείρηση «στενέματος» της διόδου στα Πανεπιστήμια με παράλληλο «κλείσιμο του ματιού» στα εκατοντάδες Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και Κολέγια που αποκτούν εν μιά νυκτί έτοιμη πελατεία.

Διπλά ή και… τριπλά μηχανογραφικά

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την κατάθεση διπλών μηχανογραφικών, με την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου να μεταφέρεται για το 2022. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως ξεκίνησε την εισήγησή της λέγοντας ότι «μόλις το 43,2% των σπουδαστών φοιτούν σε τμήματα των τριών πρώτων επιλογών τους» και «μόλις το 57,6% φοιτά σε τμήματα μεταξύ των πρώτων πέντε επιλογών». «Μόλις» λοιπόν οι μισοί υποψήφιοι επιτυγχάνουν τον στόχο τους. Αφήστε δε που οι τρεις ή και οι πέντε πρώτες επιλογές ενός υποψηφίου μπορεί να αφορούν ομοειδή τμήματα, επομένως πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη τους επιλογή.

Βασισμένη στην παραπάνω δημιουργική στατιστική, η υπουργός εισάγει το σύστημα της συμπλήρωσης μηχανογραφικού σε δύο φάσεις. Στην Α’ φάση, οι υποψήφιοι θα δηλώνουν περιορισμένο αριθμό τμημάτων, ο οποίος θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα Γενικά Λύκεια και το 20% για τα Επαγγελματικά Λύκεια, με τον τελικό αριθμό των επιλογών να κυμαίνεται γύρω στις 15-18. Στη Β’ φάση θα συμμετέχουν μόνο όσοι δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε ένα από τα δηλωθέντα τμήματα, χωρίς περιορισμό επιλογών αυτή τη φορά, αλλά πρακτικά μόνο για όσες θέσεις έχουν περισσέψει.

Το νομοσχέδιο εισάγει ακόμη μία… καινοτομία. Για πρώτη φορά, φέτος, οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν ένα παράλληλο, προαιρετικό μηχανογραφικό, βάσει του βαθμού απολυτηρίου τους, για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Μέχρι τώρα, οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονταν στα ΔΙΕΚ χωρίς κάποιον περιορισμό, πέραν των διαθέσιμων θέσεων. Σε ερώτηση σχετικά με το τι εξυπηρετεί αυτό το παράλληλο σύστημα εισαγωγής εφόσον εξακολουθεί να μην επηρεάζεται ο τρόπος εγγραφής στα ΔΙΕΚ, η υπουργός το μόνο που βρήκε να απαντήσει ήταν ότι με αυτόν τον τρόπο «υπογραμμίζεται η ύπαρξη επιλογών για τους νέους»!

Ας μας επιτραπεί η επιφυλακτικότητα, αλλά αυτό το «παράλληλο σύστημα» που «δεν επηρεάζει» το υπάρχον σύστημα, αλλά που κατά τ’ άλλα βασίζεται στις βαθμολογικές επιδόσεις των εν δυνάμει σπουδαστών των ΔΙΕΚ, λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένα μέσο «διαλογής». Και όσοι «κοπούν» λόγω βαθμολογίας πού θα πάνε; Μα πού αλλού παρά στα ιδιωτικά ΙΕΚ…

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του νομοσχεδίου με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», το οποίο θα παραμείνει στη δημόσια διαβούλευση ώς τις 20 Ιανουαρίου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας σχετικά με το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας, ενώ για τα δωρεάν τεστ που γίνονται στους εκπαιδευτικούς είπε ότι μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κρούσμα».

 

Πρώτος απολογισμός για τις γιορτές: Συγκρατημένη αισιοδοξία, προσοχή για σχολεία, αγορά – Η μετάλλαξη του ιού “χτυπά” περισσότερο τις γυναίκες;

Φωτο: Eurokinissi

Η ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού λόγω της κινητικότητας των πολιτών τις ημέρες των Χριστουγέννων αρχίζει δειλά να υποχωρεί και σε αυτό συμβάλλουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας και τον έλεγχο στην κοινότητα. Το γεγονός ότι διατηρείται η ήπια αποκλιμάκωση της κάλυψης κλινών ΜΕΘ, είναι ένα θετικό στοιχείο, με την πληρότητα του συνόλου Μονάδων Εντατικής Θεραπείας βρίσκεται ακόμη στο 60%, όπως ενημέρωσε χτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με τους εντατικολόγους να επισημαίνουν πως η πληρότητα θα πρέπει να είναι κάτω από 50% για κάθε νοσοκομείο.

Ο δείκτης θετικότητας είναι αρκετά χαμηλός μεσοσταθμικά και βρίσκεται μεταξύ 2% και 2,4%, ενώ ο δείκτης μετάδοσης είναι μεν 0,77, αλλά παραμένει κάτω από τη μονάδα (μία αύξηση πάνω από τη μονάδα θα σήμαινε αναζωπύρωση της πανδημίας).

Στον ευρωπαϊκό χάρτη, η κατάταξη της χώρας αναφορικά με τον ημερήσιο αριθμό τεστ κοροναϊού είναι καλή, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά, ωστόσο, τα πολλαπλάσια rapid tests (23.116) έναντι μοριακών ελέγχων (11.864) δεν παρουσιάζουν το πραγματικό μέγεθος της διασποράς του ιού.

Οι «σκληροί» δείκτες διασωληνωμένων και νεκρών (340 και 25 αντίστοιχα σήμερα), παρουσιάζουν επίσης μία αργή βελτίωση, όπως επισημάνθηκε στην ενημέρωση.

Από σήμερα, Πέμπτη, τα ξημερώματα και έως τις 18 Ιανουαρίου, ισχύει αυστηρό lockdown στην Αργολίδα και τη Σπάρτη μετά την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων. Η αύξηση της διασποράς στην Πελοπόννησο παρατηρήθηκε πρώτη φορά πριν μία εβδομάδα.

Σχολιάζοντας ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στην κάμερα της ΕΡΤ1, την ευαίσθητη αυτή ισορροπία και την κατάσταση αρκετών περιοχών της χώρας μας, όπου δεν υπήρχαν ιδιαίτερα πολλά κρούσματα, αλλά σε μία νύχτα να ανατράπηκε η κατάσταση και οδηγήθηκαν σε καθολικό lockdown, όπως και της Ιρλανδίας, που ενώ διατηρούσε πολύ χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων, σε μικρό χρονικό διάστημα, έχουν δεκαπλασιαστεί, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι:

  • «Έχει συμβεί πολλές φορές σε περιοχές που για αρκετό καιρό δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα. Ανθρώπινο είναι οι κάτοικοι να χαλαρώνουν και να μην είναι τόσο προσεκτικοί όσο πριν. Αυτή η συμπεριφορά, με μαθηματική  βεβαιότητα οδηγεί σε αύξηση κρουσμάτων και είναι πολύ πιθανό, λόγω της μεταδοτικότητας του ιού, η κατάσταση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να ξεφύγει. Μέχρι, λοιπόν, το εμβόλιο να λύσει το πρόβλημα, θα πρέπει όλοι να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί!».

Να σημειωθεί ότι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται ήδη Λέσβος, Βοιωτία, Κάλυμνος, καθώς και τοπικές περιοχές των ενοτήτων Δυτικής Αττικής, Κοζάνης και Ροδόπης και Λασιθίου, με την προσοχή των ειδικών να είναι στραμμένη στην Αττική, λόγω του μεγάλου πληθυσμού.

Υποχωρεί η ανησυχία για την κινητικότητα των Χριστουγέννων;

Χτες, ανακοινώθηκαν 671 νέα κρούσματα επί 36.000 ελέγχων, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.  Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Επιτροπή και τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο μέσος όρος ΜΟ των τελευταίων 7 ημερών είναι 657 κρούσματα την ημέρα.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιος αριθμός κρουσμάτων είναι καθησυχαστικός, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι:

  • «Σημαντικότερος από τον αριθμό των κρουσμάτων είναι ο δείκτης θετικότητας, επειδή τα κρούσματα κάποιες φορές είναι ανάλογα και με τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται. Χτες έγιναν 35.000 τεστ και, με το δεδομένο των 671 νέων κρουσμάτων, σημαίνει ότι είχαμε περίπου 2% θετικά κρούσματα και τα ίδια επίπεδα μας έδωσαν και τα στοιχεία της προηγούμενης ημέρας. Είμαστε αρκετά κάτω από το 4%, που, σύμφωνα με το ECDC, μία περιοχή χαρακτηρίζεται πράσινη. Στην Ευρώπη, πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Φινλανδία.

Το ότι βρισκόμαστε στο μισό του 4% είναι πολύ θετικό. Το ποσοστό αυτό εκφράζει μεσοσταθμικά όλη την επικράτεια, ενώ σε κάποιες περιοχές το ποσοστό είναι μεγαλύτερο. Το θετικό αυτό δεδομένο, ίσως, μπορεί να μας επιτρέψει να ανοίξουμε σταδιακά κάποιες δραστηριότητες αλλά με τρομερά μεγάλη προσοχή, επειδή το θετικό δεδομένο μπορεί πολύ εύκολα να εκτροχιαστεί, διότι έρχεται ο χειμώνας και το ότι ζούμε σε εσωτερικούς χώρους λόγω του κρύου, ο συγχρωτισμός και τα σταγονίδια μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της μεταδοτικότητας του κορονοϊού.  Η προσοχή μας πρέπει να ιδιαίτερα μεγάλη και όλοι να πάρουμε ένα μάθημα από το πάθημα του φθινοπώρου, όπου χαλαρώσαμε υπερβολικά, πολλοί δεν πίστευαν ότι υπάρχει πρόβλημα και έτσι φτάσαμε στο γενικευμένο lockdown».

 Δεν υπάρχει ασφαλές άνοιγμα των δραστηριοτήτων

Αυτή την εβδομάδα, άνοιξαν κάποιες βαθμίδες της εκπαίδευσης και αναμένεται να δούμε ποια μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, για το άνοιγμα της αγοράς, για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Απαντώντας σχετικά με το αν υπάρχει ασφαλές άνοιγμα, ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν κατηγορηματικός: 

  • «Όχι δεν υπάρχει ασφαλές άνοιγμα! Η έννοια του ασφαλούς ανοίγματος είναι μία ανύπαρκτη έννοια! Το άνοιγμα πάντα θα φέρνει αύξηση των κρουσμάτων. Το ζητούμενο είναι να τα αυξήσει λίγο, σε τέτοιο ποσοστό που να είναι πλήρως διαχειρίσιμα. Πολιτεία και πολίτες πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το επιτύχουμε αυτό.  Η μεν πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει κριτήρια του πώς θα λειτουργήσει το click in shop (αραιά ραντεβού, όχι συνωστισμός, σοβαρή επιτήρηση και αυστηρότητα σε όποιους δεν τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα)  Και οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Να φορούν τη μάσκα για προστασία όχι μόνο για να μην τους επιβληθεί το πρόστιμο».

Έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα, επιτυχούς εφαρμογής ανοίγματος δραστηριοτήτων στο χώρο των ιδιωτών γιατρών. Όπως εξήγησε, στο πρώτο lockdown τα ιατρεία άδεια ήταν άδεια καθώς οι πολίτες απέφευγαν να πάνε στο γιατρό. Στο δεύτερο lockdown, υπάρχει σχετική προσέλευση, με αραιά ραντεβού, χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και με τον τρόπο αυτό δεν έχει διαπιστωθεί αύξηση κρουσμάτων.

Πιο επικίνδυνος ο μεταλλαγμένος ιός; Χτυπά περισσότερο τις γυναίκες;

Σχολιάζοντας υποθέσεις Βρετανών ειδικών που μιλούν για το μεταλλαγμένο κοροναϊό που εκτός από πιο μεταδοτικός, χτυπά περισσότερο τις γυναίκες, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι:

  • «όλα αυτά είναι επιδημιολογικά συμπεράσματα που μέχρι αν αποδειχτούν πειραματικά και να βρεθεί η εξήγησή τους θα περάσει ένα διάστημα. Ο ιός όσο μεταδίδεται φυσικό είναι να αλλάζει. Έχουν γίνει πολλές μεταλλάξεις έως τώρα. Για τη μετάλλαξη που έχει διαπιστωθεί στη Βρετανία, τη Βόρεια Αφρική και τη Νιγηρία έχει εκφραστεί ο φόβος της μεγαλύτερης μετάδοσης καθώς και του να καταστούν τα εμβόλια μη αποτελεσματικά. Προδημοσίευση για πειράματα που έκανε η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χιούστον, στα οποία διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο της εταιρείας είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη. Περιμένουμε τα συμπεράσματα από αντίστοιχα πειράματα της ModernaΤο εμβόλιο δεν παράγει μόνο ένα είδος αντισωμάτων και για αυτό παραμένει αποτελεσματικό. Παράγει μεγάλο αριθμό αντισωμάτων για πολλές περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας και έτσι, παρά τις μεταλλάξεις, παραμένει αποτελεσματικό.

Η παραβίαση των δόσεων των εμβολίων

Για τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των δόσεων που συστήνει κάθε φαρμακευτική εταιρεία για το εμβόλιό της και το ενδεχόμενο να υπάρχει καθυστέρηση μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ διευκρίνισε τα εξής:

  • «Για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, οι δοκιμές αποτελεσματικότητας αφορούν επανάληψη δόσης σε 3 εβδομάδες και 4 αντίστοιχα. Ηεμπειρία από προηγούμενα εμβόλια δείχνει ότι μία μικρή καθυστέρηση στη δεύτερη δόση δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα. Στα εμβόλια όμως για τον κοροναϊό αυτό δεν έχει δοκιμαστεί.

ΗAstraZeneca στις κλινικές δοκιμές στις διάφορες χώρες χρησιμοποίησε διαφορετικά πρωτόκολλα (με καθυστέρηση της 2ης δόσης έως και 3 μήνες). Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικό δεν επηρεάστηκε από την καθυστέρηση. Για αυτό, οι Βρετανοί σκέφτηκαν να καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση (έως 3 μήνες) για να προλάβουν να εμβολιάσουν περισσότερους με μία έστω δόση».

 

Την Παρασκευή «κληρώνει» για click away και click in shop

Θα συνυπολογιστεί μέχρι και το ύψος των καταθέσεων των πολιτών στις τράπεζες στον καιρό της πανδημίας

Μεθαύριο, εκτός απροόπτου, αποφασίζεται η διατήρηση ή η μερική άρση του lockdown στο λιανεμπόριο, με τις μεγάλες αλυσίδες που μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες e-shop όχι μόνον να επωφελούνται της ζήτησης εν μέσω εκπτώσεων αλλά και να αδυνατούν να την καλύψουν, αφού τον κύριο κορμό της αγοράς αποτελούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με «κατεβασμένα ρολά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι μεθαύριο θα τεθεί υπόψιν της επιστημονικής επιτροπής από την κυβέρνηση το ζήτημα του ανοίγματος του λιανεμπορίου και θα τεθούν επί τάπητος:

* Ο βαθμός των υγειονομικών επιπτώσεων από την κίνηση της Πρωτοχρονιάς.

* Η ένταση και η διάρκεια της προβλεπόμενης επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, που εκτιμάται ότι θα έχει επιβαρυντικό ρόλο.

* Ένας πρώτος απολογισμός του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων και μέχρι ποίου σημείου ο συνδυασμός με ανοιχτά καταστήματα θα απειλήσει το σύστημα Υγείας.

* Το πρόβλημα της παρατεταμένης καραντίνας στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων καθώς και οι κίνδυνοι δεκάδων χιλιάδων «λουκέτων» και απώλειες έως και 180.000 θέσεων εργασίας.

* Η διαπίστωση για αυξημένα υπόλοιπα καταθέσεων πολιτών στις τράπεζες, που μπορούν να αναχαιτίσουν, έστω μερικώς, τους ταχείς ρυθμούς εξάπλωσης της ύφεσης. Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (προειδοποιώντας πως η επόμενη φάση των μέτρων θα είναι ακόμα πιο εξατομικευμένη λόγω μη απεριόριστων πόρων), την περίοδο της πανδημίας ιδιώτες και επιχειρήσεις κατέθεσαν 15 επιπλέον δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει προτεραιοποίηση στις κατηγορίες που θα ανοίξουν, καθώς αν μείνουν αδιάθετα προϊόντα με εποχικότητα, θα χάσουν την αξία τους. Σημειώνεται ότι ο Ιανουάριος μαζί με τον Ιούλιο είναι οι πιο αποδοτικοί μήνες από πλευράς τζίρου για ένδυση / υπόδηση, οπότε αν χαθεί ο Ιανουάριος, το στοκ στις εταιρείες θα είναι τεράστιο βάρος

Το πιο «πρωθημένο» ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι άνοιγμα καταστημάτων τη Δευτέρα με click in shop σε κλάδους όπου εκτιμάται ότι θα είναι υγειονομικά ασφαλέστερο και δεν είναι εύχρηστο το click away (παράδοση εντός καταστήματος), όπως ένδυση και υπόδηση, που προϋποθέτουν δυνατότητες επιλογών και δοκιμών, και με click away (παράδοση εκτός) για τους υπόλοιπους κλάδους.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε συναντώντας τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργο Καρανίκα πως «ιδιαίτερη μέριμνα» αποτελούν «επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης, που συνδέουν ιδιαίτερα τη λειτουργία τους με την περίοδο των εκπτώσεων».

Σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου επισημαίνεται ότι «η έναρξη των εμβολιασμών και οι συνωστισμοί των εορτών που μένουν πίσω μας αφήνουν σημαντικό περιθώριο ασφαλείας για την επανέναρξη του εμπορίου, με όλα βεβαίως τα μέτρα που εξασφαλίζουν την τήρηση των υγειονομικών κανόνων».