Λιβύη: Drone «κυνήγησε» χωρίς εντολή ανθρώπινο στόχο – Γαλλία: «Πολύ σοβαρή», αν αποδειχθεί, η κατασκοπεία Ευρωπαίων από ΗΠΑ με βοήθεια της Δανίας

Λιβύη: Drone «κυνήγησε» χωρίς εντολή ανθρώπινο στόχο

Αίσθηση και πολλά ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των μη επανδρωμένων αεριωθούμενων οχημάτων (drones) σε στρατιωτικές επιχειρήσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι ένα πλήρως οπλισμένο drone «κυνήγησε» ανθρώπινο στόχο στη Λιβύηχωρίς να έχει πάρει καν τέτοια εντολή!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε άρθρο του το New Scientist, επικαλούμενο σχετική αναφορά των Ηνωμένων Εθνών, την οποία διάβασε ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με το άρθρο, το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2020 κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης στη Λιβύηόταν ένα KARGU-2 drone επιτέθηκε από μόνο του σε έναν στρατιώτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ όταν ο στρατιώτης προσπαθούσε να οπισθοχωρήσει.

Το τουρκικής κατασκευής KARGU-2 είναι ένα drone σχεδιασμένο για χρήση σε ασύμμετρο πόλεμο και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Το συγκεκριμένο drone, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να ανατιναχτεί όταν συγκρουστεί, λειτουργούσε σε «αυτόνομη» κατάσταση χωρίς δηλαδή να υπάρχει άνθρωπος που να το ελέγχει, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα.

«Τα φονικά αυτόνομα οπλικά συστήματα ήταν προγραμματισμένα να επιτίθενται σε στόχους χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει σύνδεση με τον χειριστή τους ή τα πυρομαχικά τους. Πρακτικά, έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν, να πυροβολήσουν και να ξεχάσουν» σημειώνεται στην αναφορά για τη Λιβύη που συντάχθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων για λογαριασμό του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για την πρώτη φορά που υπάρχει αναφορά για επίθεση από drones σε ανθρώπους χωρίς να υπάρχει η σχετική οδηγία.

Γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες, ενώ γενικότερα οργανισμοί όπως το Human Rights Watch έχουν ζητήσει την απαγόρευση τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων – ρομπότ.

Δημήτρης Μαλλάς Δημήτρης Μαλλάς

 

Γαλλία: «Πολύ σοβαρή», αν αποδειχθεί, η κατασκοπεία Ευρωπαίων από τις ΗΠΑ με τη βοήθεια της ΔανίαςΓαλλία: «Πολύ σοβαρή», αν αποδειχθεί, η κατασκοπεία Ευρωπαίων από τις ΗΠΑ με τη βοήθεια της Δανίας

Η κατασκοπεία Ευρωπαίων αξιωματούχων από τις αμερικανικές υπηρεσίες με τη βοήθεια της Δανίας θα είναι «εξαιρετικά σοβαρή», αν αποδειχθεί, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, την επομένη αποκαλύψεων από ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

«Είναι εξαιρετικά σοβαρό, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί αν οι εταίροι μας στην ΕΕ, οι Δανοί, διέπραξαν λάθη ή υπερβάσεις στη συνεργασία τους με τις αμερικανικές υπηρεσίες (…) Και στη συνέχεια να δούμε αν πραγματικά υπήρξαν από την αμερικανική πλευρά (…) οι υποκλοπές, η κατασκοπία πολιτικών αξιωματούχων», δήλωσε ο Μπον στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο France Info, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να «υπάρξουν συνέπειες σε όρους συνεργασίας» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο, άρα αυτού του είδους η συμπεριφορά δυστυχώς μπορεί να συμβεί, θα το επιβεβαιώσουμε», είπε.

«Μεταξύ συμμάχων πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, μια ελάχιστη συνεργασία, άρα αυτά τα πιθανά γεγονότα είναι σοβαρά, πρέπει να τα επιβεβαιώσουμε και στη συνέχεια να υπάρξουν οι συνέπειες σε όρους συνεργασίας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν πολιτικούς αξιωματούχους στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, από το 2012 έως το 2014 με τη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών της Δανίας, αποκάλυψαν χθες, Κυριακή, ΜΜΕ στη χώρα αυτή και στην Ευρώπη.

Το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, το DR (Danmarks Radio), μετέδωσε πως η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) αξιοποιούσε τις δανικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές για να παρακολουθεί αξιωματούχους πρώτης γραμμής και υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Γαλλία.

Για να το κάνει η NSA επωφελήθηκε από τη συνεργασία της με τη δανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών FE. Ο Κλεμάν Μπον είπε ότι δεν γνωρίζει ποιοι Γάλλοι μπορεί να παρακολουθούνταν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*