Είκοσι πέντε σοροί άγνωστης ταυτότητας ανακαλύφθηκαν στην Ταρχούνα, μια πόλη στη δυτική Λιβύη, όπου έχουν ανακαλυφθεί δεκάδες μαζικοί τάφοι από το καλοκαίρι του 2020, ανακοίνωσε σήμερα η λιβυκή αρχή που είναι αρμόδια για τους αγνοούμενους.
«Ανακαλύφθηκαν πέντε ομαδικοί τάφοι» από τους οποίους ανασύρθηκαν 25 σοροί, ανέφερε η αρχή αυτή σε ανακοίνωσή της.
Αυτή η ανακοίνωση έρχεται μια εβδομάδα μετά την ανακάλυψη δέκα σορών στην ίδια μικρή αγροτική πόλη, όπου τα λείψανα περίπου 200 ανθρώπων έχουν βρεθεί σε ομαδικούς τάφους από πέρυσι.
Μια αποστολή διερεύνησης εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στις 4 Οκτωβρίου διαπίστωσε «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που διαπράχθηκαν από το 2016 στη χώρα.
Η ύπαρξη μαζικών τάφων αναφέρθηκε για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση από την πόλη τον Ιούνιο του 2020 των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης. Αυτές οι δυνάμεις προσπαθούσαν από τον Απρίλιο του 2019 να κατακτήσουν, ανεπιτυχώς, την πρωτεύουσα Τρίπολη, 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά όπου είχε έδρα η τότε διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
Στην Ταρχούνα, οι κακοποιήσεις ξεκίνησαν το 2015, όταν η τοπική πολιτοφυλακή αλ Κάνι, γνωστή ως Κανιγιάτ, πήρε τον έλεγχο. Με επικεφαλής έξι αδέλφια, ορκίστηκε πίστη στον στρατάρχη Χάφταρ και σκόρπισε τον τρόμο μεταξύ των κατοίκων της πόλης, εξοντώνοντας μεθοδικά τους αντιπάλους της.
Επί χρόνια, «απήγαγε, φυλάκιζε, βασάνιζε, σκότωνε και συχνά εξαφάνιζε ανθρώπους», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Η πολιτοφυλακή Κανιγιάτ είχε κάνει την Ταρχούνα βάση της στην προσπάθειά της να καταλάβει την πρωτεύουσα. Ο ηγέτης της, Μοχάμεντ αλ-Κάνι, σκοτώθηκε στα τέλη Ιουλίου στη Βεγγάζη (ανατολικά).
Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, με αντίπαλες δυνάμεις που είχαν την έδρα τους η μια στο ανατολικό και η άλλη στο δυτικό τμήμα της χώρας, μια μυριάδα ένοπλων πολιτοφυλακών και ξένων μισθοφόρων διάσπαρτων σε όλη τη χώρα, με φόντο ξένες επεμβάσεις.
Πέρσι τον Νοέμβριο υπεγράφη κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και μια νέα κυβέρνηση που ανέλαβε την ενοποίηση των θεσμών διορίστηκε τον Μάρτιο, αυξάνοντας τις ελπίδες για ειρήνευση μετά από μια δεκαετία βίας. Ρόλος της είναι να ηγηθεί της μετάβασης προς τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος Δεκεμβρίου και το τέλος Ιανουαρίου αντίστοιχα.
Εκατοντάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω του ηφαιστείου Λα Πάλμα
Πάνω από 700 κάτοικοι του νησιού Λα Πάλμα έλαβαν εντολή σήμερα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς η λάβα από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα απειλεί τα σπίτια τους.
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας του αρχιπελάγους των Καναρίων ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι εξέδωσε «εντολή εκκένωσης» για διάφορες περιοχές της κοινότητας Λος Λιάνος δε Αριδάνε, στη δυτική πλευρά του νησιού. Προβλέπεται ότι προς τα εκεί θα κινηθεί το ποτάμι της λάβας τις επόμενες ώρες.
Η εκκένωση αυτή αφορά «περίπου 700-800 άτομα», διευκρίνισε η υπηρεσία.
Οι αρχές έδωσαν περιθώριο στους ιδιοκτήτες σπιτιών μέχρι τις 6 το απόγευμα να μαζέψουν τα πράγματά τους.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να εκκενώσουμε μια νέα περιοχή. Η λάβα προχωρά αργά. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν χρόνο να πάρουν τα έγγραφά τους, τα προσωπικά τους αντικείμενα και οτιδήποτε αξίας», δήλωσε ο Miguel Angel Morcuende, τεχνικός διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του αρχιπελάγους των Καναρίων.
Την Τρίτη καταγράφηκαν 64 σεισμικές δραστηριότητες, η ισχυρότερη μεγέθους 4,1 Ρίχτερ, ανακοίνωσε το Ισπανικό Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.
Τη Δευτέρα, περίπου 3.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να κλειστούν ερμητικά μέσα στα σπίτια τους αφού η λάβα «κατάπιε» ένα εργοστάσιο τσιμέντου, με αποτέλεσμα να εκλυθούν δυνητικά τοξικά νέφη στην ατμόσφαιρα. Σήμερα όμως οι αρχές ήραν αυτό το λοκντάουν.
Περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί μέχρι σήμερα, λιγότερο από έναν μήνα αφότου εξερράγη το ηφαίστειο αυτό.