Λιβύη: Το κοινοβούλιο στο Τομπρούκ απορρίπτει τη συμφωνία ‘Αγκυρας, Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες — Εκλογικό θρίλερ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Ήττα εθνικιστών στη μουσουλμανική εθνική κοινότητα

Λιβύη: Διαδηλωτές εισέβαλαν χθες στο κοινοβούλιο στο Τομπρούκ - Πτήση &  Διάστημα

Το κοινοβούλιο της Λιβύης που εδρεύει στο Τομπρούκ και δεν αναγνωρίζει την νομιμότητα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) με έδρα την Τρίπολη, απέρριψε τη συμφωνία που υπέγραψαν την Δευτέρα η Τουρκία και η κυβέρνηση στην Τρίπολη για τους υδρογονάνθρακες.

Λιβύη: Το κοινοβούλιο στο Τομπρούκ απορρίπτει τη συμφωνία 'Αγκυρας - Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου Aguila Saleh, που θεωρείται σύμμαχος της Αιγύπτου, είπε ότι το μνημόνιο κατανόησης είναι παράνομο επειδή υπογράφηκε από μια κυβέρνηση που δεν είχε εντολή.

Το κοινοβούλιο της χώρας, που εδρεύει στο Τομπρούκ, εξέδωσε ανακοίνωση που αφορά τη συμφωνία την οποία υπέγραψαν την Δευτέρα η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς και ο Τούρκος ομόλογός της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον τομέα των υδρογονανθράκων, βασιζόμενοι στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο η Αθήνα χαρακτηρίζει παράνομο και το οποίο επίσης απέρριψε το κοινοβούλιο στο Τομπρούκ.

Κοινοποιώντας το σχετικό υπογραφέν έγγραφο το κοινοβούλιο της Λιβύης, μέσω ανάρτησης στο Twitter απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες τη συμφωνία.

Στην ανακοίνωσή του το κοινοβούλιο επισημαίνει, όπως είχε κάνει και με το  τουρκολιβυκό μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα, ότι η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες είναι παράνομη, καθώς η τωρινή κυβέρνηση που την υπέγραψε στερείται αξιοπιστίας, νομιμότητας και αποδοχής από τον λαό, καθώς δεν έχει διεξαχθεί εκλογική αναμέτρηση. Εκτός αυτού, το κοινοβούλιο επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή αποκηρύσσεται, καθώς στερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από τα «πετρελαϊκά δικαιώματά της».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, αποκαλεί τη συμφωνία «παράνομη» και λέει ότι η κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα, της οποίας η κυβερνητική θητεία έχει λήξει δεν έχει εξουσιοδότηση για να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες.

 

Εκλογικό θρίλερ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Ήττα εθνικιστών στη μουσουλμανική εθνική κοινότητα, επικράτησή τους στις σερβικές περιοχέςΕκλογικό θρίλερ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Ήττα εθνικιστών στη μουσουλμανική εθνική κοινότητα, επικράτησή τους στις σερβικές περιοχές [Βίντεο]

Σύγχυση επικρατεί στη διαδικασία των γενικών εκλογών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη της Κυριακής 2 Οκτωβρίου, ως προς το αποτέλεσμα και τους νικητές, καθώς όλοι οι υποψήφιοι από το πρωί της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου πανηγύριζαν τη νίκη τους. Ωστόσο, σταδιακά αρχίζουν να φαίνονται πιο καθαρά οι πραγματικές νικητές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βελιγράδι Νίκος Πέλπας, με βάση την ανακοίνωση της Κεντρικής εφορευτικής επιτροπής το βέβαιο είναι ότι για το τριμελές συλλογικό προεδρείο της χώρας τη βοσνιακή μουσουλανική εθνική κοινότητα θα εκπροσωπήσει ο σοσιαλδημοκράτης ιστορικός Ντένις Μπετσίροβιτς.

Ο Μπετίροβιτς υ ήταν υποψήφιος συνασπισμού 11 κομμάτων της αντιπολίτευσης και επικράτησε έναντι του εθνικιστή Μπάκιρ Ιζετμπέκοβιτς.

Όσον αφορά τους Σέρβους, θα εκπροσωπηθούν από τη Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς που είναι στενή σύμμαχος του εθνικιστή Μίλοραντ Ντόντικ.

Η εκλογή του εκπροσώπου των Κροατών είναι ακόμη ανοιχτή, τα μεσάνυχτα γιόρτασε την νίκη ο μέχρι σήμερα προεδρεύων Ζέλικο Κόμσιτς τα ξημερώματα ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν και φάνηκε να περνάει μπροστά η υποψήφια της συντηρητικής παράταξης HDZ Μπόγιανα Κρίστο. Πριν από λίγο εμφανίστηκε να έχει και πάλι προβάδισμα ο Κόμσιτς.

Στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία αυτής της διοικητικής οντότητας ανακήρυξαν τη νίκη τους. Πρώτη πανηγύρισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πανεπιστημιακός Γιέλενα Τρίβιτς του κόμματος Δημοκρατικής Προόδου ενώ λίγο αργότερα βγήκε ο εθνικιστής φιλορώσος πολιτικός Μίλοραντ Ντόντικ και ανακηρύχτηκε επίσης νικητής. Η Κεντρική εφορευτική επιτροπή πριν λίγη ώρα με καταμετρημένο το 82% των ψήφων ανακοίνωσε ότι ο Ντόντικ έχει προβάδισμα 30 χιλιάδων ψήφων.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Βοσνία έδειξαν ότι στην βοσνιακή μουσουλμανική εθνική κοινότητα έγινε η υπέρβαση και οι εθνικιστές μετά από 26 χρόνια στην εξουσία έχασαν τις εκλογές για την προεδρία. Αντίθετα στους Σέρβους οι εθνικιστές φαίνεται ότι έχουν ακόμη ερείσματα στον λαό και –αν και δύσκολα– επικράτησαν για ακόμη μία φορά στις εκλογές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*