Λιβύη: Δεκάδες μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική διασώθηκαν στην έρημο — Συρία-Ιράκ: Δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας συζήτησαν οι ηγέτες των δύο χωρών

Μετανάστες στη ΛιβύηΜετανάστες στη Λιβύη

Δεκάδες μετανάστες διασώθηκαν στην έρημο, στα σύνορα με την Τυνησία. Περιπλανιούνταν σε μια ακατοίκητη ζώνη χωρίς νερό, τρόφιμα ή κατάλυμα.

Λίβυοι συνοριοφύλακες διέσωσαν δεκάδες μετανάστες από την υπόσαχάρια Αφρική οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι τυνησιακές αρχές τους εγκατέλειψαν σε μια έρημο, στα σύνορα των δύο χωρών, αφήνοντάς τους χωρίς νερό, τρόφιμα ή κατάλυμα.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου φωτογράφισαν και βιντεοσκόπησαν πολλές ομάδες νεαρών ανδρών αλλά και λίγες γυναίκες και παιδιά, που ήταν εμφανώς διψασμένοι και εξαντλημένοι. Οι περισσότεροι κάθονταν ή ήταν ξαπλωμένοι στην άμμο, κάποιοι προσπαθούσαν να βρουν σκιά κάτω από απογυμνωμένους θάμνους, ενώ η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετανάστες περιπλανιούνταν σε μια ακατοίκητη ζώνη κοντά στο Αλ Ασάχ, που απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, σε βάθος 15 χιλιομέτρων εντός του λιβυκού εδάφους.

Οι συνοριοφύλακες τους έδωσαν νερό και μετέφεραν αρχικά τις γυναίκες και πολλά από τα παιδιά, μεταξύ αυτών και μωρά, σε ένα καταφύγιο. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του AFP, τουλάχιστον 80 διασώθηκαν.

«Τους βλέπετε; Είναι οικτρό! Τους απέλασαν από την Τυνησία προς τη Λιβύη», είπε ένας αξιωματικός σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook από μια λιβυκή ομάδα συνοριοφυλάκων η οποία περιπολεί στα σύνορα. «Εντοπίσαμε μια άλλη ομάδα, με γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε, δείχνοντας τα σύνορα της Τυνησίας, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων.

«Ζούσαμε στην Τύνιδα και μετα στο Ζαρζίς (κεντροανατολική Τυνησία). Η τυνησιακή αστυνομία μας έδιωξε προς τη Λιβύη», είπε στα αγγλικά ένας άνδρας που εντοπίστηκε το Σάββατο, σύμφωνα πάντα με τη λιβυκή συνοριοφυλακή. «Χωρίς εσάς θα πεθαίναμε στην έρημο», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να ξαναπάει στην Τυνησία όπου βρίσκονται η σύζυγός του και τα παιδιά τους.

Μετά τις ταραχές που στοίχισαν τη ζωή σε έναν Τυνήσιο, στις 3 Ιουλίου, εκατοντάδες Αφρικανοί μετανάστες εκδιώχθηκαν από το Σφαξ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και το βασικό σημείο αναχώρησής τους για την Ευρώπη. Μη κυβερνητικές οργάνωσεις υποστηρίζουν ότι η τυνησιακή αστυνομία τους εγκατέλειψε στην τύχη τους σε αφιλόξενες ζώνες κοντά στη Λιβύη και την Αλγερία. Τυνησιακές ΜΚΟ λένε ότι 100-150 άνθρωποι βρίσκονταν ακόμη την Παρασκευή στην έρημο μεταξύ Λιβύης και Τυνησίας και δεν τους είχε παρασχεθεί καμία βοήθεια.

Τις προηγούμενες ημέρες η Ερυθρά Ημισέληνος της Τυνησίας παρείχε καταφύγιο σε περισσότερους από 600 μετανάστες, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν μετά τις 3 Ιουλίου κοντά στο Ρας Τζεντίρ, περίπου 40 χιλιόμετρα βορείως του Αλ Ασάχ.

 

Συρία – Ιράκ: Δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας συζήτησαν οι ηγέτες των δύο χωρώνΟι ηγέτες Συρίας και Ιράκ

Οι ηγέτες Συρίας και Ιράκ 

Διάλογος μεταξύ Συρίας και Ιράκ σε ανώτατο επίπεδο για δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, και ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι συμφώνησαν σήμερα ότι είναι αναγκαίο να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις τους, κυρίως στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Υπάρχουν προκλήσεις με τις οποίες ήρθαμε ευθέως αντιμέτωποι, κατά κύριο λόγο αυτή της τρομοκρατίας», είπε ο Άσαντ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σουντάνι στη Δαμασκό, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Το Ιράκ και η Συρία έχουν κοινά σύνορα μήκους 600 χιλιομέτρων στην έρημο, γεγονός που διευκολύνει τις μετακινήσεις πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους αλλά και τη διακίνηση ναρκωτικών. Το 2014 το ΙΚ κατέλαβε μεγάλες εκτάσεις και στις δύο χώρες και επέβαλε ένα καθεστώς τρόμου μέχρι την ήττα του στο Ιράκ το 2017 και στη Συρία το 2019. Πυρήνες της οργάνωσης ωστόσο εξακολουθούν να εξαπολύουν σποραδικά επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο, οι κοινές προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε με τον Σουντάνι σήμερα.

Ο Άσαντ αναφέρθηκε επίσης στην «πρόκληση» που συνιστά η «κλοπή» των νερών του Ευφράτη, η οποία οδηγεί «στη δίψα και την πείνα» τους κατοίκους και των δύο χωρών. Το Ιράκ και η Συρία επιρρίπτουν ευθύνες στην Άγκυρα για τη μείωση των υδάτων του ποταμού ο οποίος πηγάζει από την Τουρκία και περνά και από τις τρεις χώρες.

Ο Σουντάνι, από την πλευρά του, είπε ότι είναι αναγκαίο να γίνει μια συζήτηση μεταξύ των χωρών από τις οποίες περνά ο ποταμός, «για να διασφαλιστεί η ίση κατανομή» των νερών του.

Οι δύο ηγέτες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν τη συνεργασία τους στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών και της βιομηχανίας.