Λιβύη: Ανοίγουν ομαδικούς τάφους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες — Λιβύη: Γαλλία και ΗΠΑ στέλνουν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς

Λιβύη: Ανοίγουν ομαδικούς τάφους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Η Λιβύη βρίσκεται στο έλεος των πλημμυρών χωρίς να λειτουργούν στοιχειωδώς οι υποδομές της. Ανοίγονται ομαδικοί τάφοι.

H κατάσταση στην πόλη της Ντέρνα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη είναι κάτι περισσότερο από απελπιστική.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το 20% της πόλης έχει καταστραφεί απολύτως ενώ εθελοντές και δημοτικοί υπάλληλοι ανακαλύπτουν πτώματα παντού ακόμα και 36 ώρες μετά τις φοβερές καταιγίδες.

Εκφράζονται, δε, φόβοι, ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 10.000 αφού οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε μερικές χιλιάδες.

Πτώματα θάβουν όπως-όπως σε ομαδικούς τάφους έτσι ώστε τουλάχιστον να αποφευχθούν οι επιδημίες. Ακόμα και αυτό όμως δεν είναι εύκολο.;Eχουν ήδη ταφεί, με κάθε δυνατό τρόπο, 1500 πτώματα και οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Η Λιβύη, που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία 10 χρόνια, είδε τις υποδομές της να καταρέεουν σταδιακά. Η κακοκαιρία, σφοδρή όπως είχε προαναγγελθεί, την βρήκε εντελώς απροετοίμαστη με συνέπεια να σπάσουν φράγματα και να προξενηθεί η μεγάλη καταστροφή με την εκατόμβη νεκρών.

 

Λιβύη: Γαλλία και ΗΠΑ στέλνουν βοήθεια στους πλημμυροπαθείςΠλημμύρες στην ΛιβύηΠλημμύρες στην Λιβύη  

Μετά τις δραματικές πλημμύρες στη Λιβύη, η Γαλλία και οι ΗΠΑ στέλνουν άμεση βοήθεια για να στηρίξουν τους πλημμυροπαθείς.

Η Γαλλία θα στείλει στη Λιβύη ένα νοσοκομείο εκστρατείας, προκειμένου να βοηθήσει τους πλημμυροπαθείς, μετά το πέρασμα της καταιγίδας Ντάνιελ από τη χώρα αυτή, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

«Μετά τις δραματικές πλημμύρες στη Λιβύη στέλνουμε, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, το νοσοκομείο εκστρατείας της Πολιτικής Προστασίας» ανέφερε ο Νταρμανέν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Το προσωπικό θα αρχίσει να αναχωρεί από απόψε, ούτως ώστε το νοσοκομείο να τεθεί σε λειτουργία μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να στείλει βοήθεια και «να ανταποκριθεί στα αιτήματα» των λιβυκών αρχών, σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν επίσης πόρους σε οργανώσεις αρωγής και θα συντονίσουν τις ενέργειές τους με τις λιβυκές αρχές και τον ΟΗΕ ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στους πληγέντες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.