Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας στη Λιβύη το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) επεσήμανε χθες, Κυριακή, ότι ανησυχεί για την κατάσταση σε δύο ακόμη φράγματα τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχονται μεγάλη πίεση από τον όγκο του νερού.
Τα φράγματα αυτά είναι το Τζάζα, το οποίο βρίσκεται μεταξύ της Ντέρνα και της Βεγγάζης, και το Κατάρα, κοντά στη Βεγγάζη, εξήγησε το OCHA.
Οι πληροφορίες για τη σταθερότητα αυτών των φραγμάτων είναι «αντικρουόμενες», πρόσθεσε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Και τα δύο βρίσκονται σε καλή κατάσταση και λειτουργούν, τονίζουν από την πλευρά τους οι αρχές της Λιβύης, με τις τοπικές αρχές να αναφέρουν ότι έχουν τοποθετηθεί αντλίες στο φράγμα Τζάζα προκειμένου να μειώσουν την πίεση που υφίσταται.
Πολλές συνοικίες στην πόλη Ντέρνα παρασύρθηκαν από τα νερά αφού τη νύχτα της προηγούμενης Κυριακής έσπασαν τα δύο φράγματα του ποταμού που διασχίζει την πόλη λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel.
Ο ακριβής απολογισμός των νεκρών από τις πλημμύρες δεν είναι γνωστός και εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων. Χθες, Κυριακή, το OCHA έκανε λόγο για 11.300 νεκρούς και άλλους 10.100 αγνοούμενους.
Επιπλέον εκτιμάται ότι άλλοι 170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αλλού στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.
Το OCHA επικαλέστηκε τα στοιχεία της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, όμως εκπρόσωπος της οργάνωσης αρωγής εξέφρασε την έκπληξή του για τους αριθμούς αυτούς και τους διέψευσε.
«Ποιες είναι οι πηγές για αυτούς τους αριθμούς;», διερωτήθηκε ο Ταουφίκ αλ Σούκρι μιλώντας στο dpa. «Οι επίσημοι αριθμοί ανακοινώνονται από την υπηρεσία που έχει την άδεια των λιβυκών Αρχών», πρόσθεσε.
Σε επόμενη έκθεσή του για την κατάσταση στη Λιβύη το OCHA άλλαξε τα στοιχεία και έκανε λόγο για 3.958 νεκρούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και για περισσότερους από 9.000 αγνοούμενους.
Αργά χθες, Κυριακή, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, ο Οτμάν Αμπντελτζαλίλ, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι μέχρι στιγμής έχουν ταφεί 3.283 άνθρωποι.
Ο Αμπντελτζαλίλ επανέλαβε την έκκλησή του προς τα μέσα ενημέρωσης να ακολουθούν τους επίσημους αριθμούς των θυμάτων που ανακοινώνει καθημερινά το υπουργείο του.
«Λυπούμαστε που είδαμε διάφορες ανακοινώσεις από τοπικούς αξιωματούχους, και κάποιες από τη διεθνή πλευρά, οι οποίες κάνουν λόγο για αριθμούς που μπορεί να προκαλέσουν πανικό στους πολίτες», κατήγγειλε ο ίδιος.
Στο μεταξύ ο αλ Σούκρι της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Ντέρνα συμμετέχουν πλέον αρκετές ομάδες από τη Λιβύη και το εξωτερικό. Αν και επεσήμανε ότι επιζώντες εντοπίζονταν στα συντρίμμια ως και το Σάββατο, αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς.
Παράλληλα αυξάνεται η ανησυχία για την ασφάλεια του νερού στη Ντέρνα. Στην πόλη καταγράφηκαν το Σάββατο 150 περιστατικά διάρροιας λόγω της κατανάλωσης μολυσμένου νερού.
Ωστόσο ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για τον Έλεγχο Ασθενειών της Λιβύης, Χάιντερ αλ Σάγεχ, δήλωσε χθες ότι ομάδες της υπηρεσίας κατάφεραν να περιορίσουν τα περιστατικά και συμβουλεύουν τους κατοίκους της κατεστραμμένης πόλης να μην πίνουν νερό από πηγές και να προτιμούν το εμφιαλωμένο.
Ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά ζήτησε να παραδοθεί πόσιμο νερό στις πληγείσες περιοχές, όμως η κυβέρνησή του δεν ελέγχει το ανατολικό τμήμα της Λιβύης.
Ο υπουργός Υγείας της ανατολικής κυβέρνησης επεσήμανε χθες ότι έχει ξεκινήσει εκστρατεία εμβολιασμού με στόχο να προστατευθούν όλοι οι κάτοικοι της Ντέρνα, αλλά και όσοι εργάζονται εκεί, περιλαμβανομένου του στρατού, του υγειονομικού προσωπικού και των δημοσιογράφων.
Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 στη Λιβύη υπάρχουν δυο αντίπαλες κυβερνήσεις: μία στην Τρίπολη (δυτικά), που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπειμπά, και μία άλλη στα ανατολικά που συνδέεται με τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Σφοδρές μάχες στο Σουδάν: Στις φλόγες ο εμβληματικός πύργος – ορόσημο του Χαρτούμ
Στις φλόγες τυλίχτηκε ο εμβληματικός Πύργος της Εταιρείας Πετρελαίου Greater Nile Petroleum στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, την Κυριακή 17/09 μετά από σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και των αντίπαλων δυνάμεων.
Ο ουρανοξύστης της εταιρείας πετρελαίου 18 ορόφων βρίσκεται κοντά στον ποταμό Νείλο, και είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα στο Χαρτούμ. Σε ανάρτησή του στο X (πρώην twitter), ο αρχιτέκτονας του κτηρίου Ταγκρίντ Αμπντίν έγραψε, «Αυτό είναι πραγματικά οδυνηρό».
Ο Αμπντίν είπε ότι καθόριζε τον ορίζοντα της πόλης και δήλωσε ότι θρηνεί για αυτή την «παράλογη καταστροφή». Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε τη φωτιά στο κτήριο με τη γυάλινη πρόσοψη, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή θάνατοι.
Η βία στο Σουδάν ξεκίνησε στις 15 Απριλίου, που πυροδοτήθηκε από έναν αγώνα εξουσίας μεταξύ των ηγετών του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).
Ακολούθησαν μέρες έντασης, καθώς μέλη των RSF αναδιατάχθηκαν σε όλη τη χώρα σε μια κίνηση που ο στρατός θεώρησε ως απειλή.
Οι αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες μάχες συνεχίζονται στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, δήλωσε ο ΟΗΕ.
Το Παρατηρητήριο Πολέμου του Σουδάν, το οποίο παρέχει ανάλυση της σύγκρουσης, ανέφερε ότι οι RSF επιτέθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από τον στρατό το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένου ενός οικοπέδου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αρκετά κυβερνητικά κτήρια φέρονται να έχουν πιάσει φωτιά ως αποτέλεσμα της επίθεσης.
Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του στρατού συνεχίστηκαν μέχρι την Κυριακή, ανέφεραν αυτόπτες στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.
Κάτοικοι σε μια νότια συνοικία της πόλης – όπου ο στρατός στόχευε βάσεις των RSF – είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ξύπνησαν από «τεράστιους κρότους».
Οι υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι όλα τα κύρια νοσοκομεία στο Χαρτούμ, καθώς και στην περιοχή του Νταρφούρ, ήταν εκτός λειτουργίας.
Μάχες σημειώθηκαν επίσης στην πόλη El-Obeid, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της πόλης.
Ο Ερντογάν προτρέπει τον Μασκ να κατασκευάσει εργοστάσιο Tesla στην Τουρκία
Συνάντηση με τον επιχειρηματία Ίλον Μασκ είχε χθες Κυριακή 17/09 στη Νέα Υόρκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla να κατασκευάσει το έβδομο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας του στην Τουρκία.
Κατά τη συνάντηση που είχαν στον αποκαλούμενο «Τουρκικό Οίκο» (Turkish House), όπου στεγάζεται η μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ και το τουρκικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν ενημέρωσε τον ιδρυτή των Tesla και SpaceX σχετικά με τα τεχνολογικά επιτεύγματα της χώρας του, το όραμά του για την ψηφιοποίηση του τουρκικού δημοσίου και την εθνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης πως μπορεί να προκύψουν ευκαιρίες συνεργασίας με την SpaceX στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος της Τουρκίας και προσκάλεσε τον Ίλον Μασκ στο φεστιβάλ αεροδιαστημικής και τεχνολογίας Teknofest που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Σμύρνη.