Δικαστήριο στη Λιβύη έκρινε άκυρα τα διατάγματα της κυβέρνησης Σάρατζ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και για τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία.
Σύμφωνα με το alarabiya.net, την είδηση αποκάλυψε η Βουλή των Αντιπροσώπων, λέγοντας ότι ότι το Εφετείο της Al-Bayda εξέδωσε απόφαση υπέρ της, μετά την αγωγή που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Σώματος προκειμένου να κηρυχθεί άκυρο το τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
Την απόφαση δημοσιεύει και το λιβυκό κοινοβούλιο που εδρεύει στην Ανατολική Λιβύη.
Οι δύο συμφωνίες που υπογράφηκαν τον Νοέμβριο του 2019, πυροδότησαν μεγάλη αντιπαράθεση στη χώρα για περισσότερα από δύο χρόνια, ιδιαίτερα αφότου το λιβυκό κοινοβούλιο, αλλά και ο λιβυκός στρατός εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτό.
Η στρατιωτική συμφωνία μεταξύ άλλων προέβλεπε την εγκαθίδρυση στρατιωτικής δύναμης και τουρκικής βάσης στη Λιβύη. Η συμφωνία αυτή παρείχε επίσης ασυλία στις τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη από κάθε δίωξη.
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο απορρίφθηκε από αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και χαρακτηρίστηκε ως μια «παράνομη» πράξη που παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων μεσογειακών χωρών.
ΕΕ – ΑstraZeneca: Προσπάθειες εξεύρεσης της χρυσής τομής μετά τις «εποικοδομητικές συνομιλίες»
Να συνεργαστούν για την εξομάλυνση των μεταξύ τους διαφορών που προέκυψαν από τις καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων της βρετανικής εταιρείας προς τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν Κομισιόν και AstraZeneca, κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη.
Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως «εποικοδομητική».
Μετά τη νεότερη συνάντηση με τους αξιωματούχους της Κομισιόν ώστε να συζητηθεί το θέμα που έχει ανακύψει με την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού στα κράτη μέλη, η AstraZeneca εξέδωσε γραπτή δήλωση.
Σημειώνεται αρχικά η ευχαρίστηση του διευθύνοντος συμβούλου της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας Πασκάλ Σοριό για τη συμμετοχή του στη συνάντηση με το καθοδηγητικό συμβούλιο της ΕΕ για τα εμβόλια.
Στη συνέχεια αναφέρεται:
«Είχαμε μια εποικοδομητική και ανοιχτή συζήτηση για τις περιπλοκές της αύξησης της κλίμακας παραγωγής του εμβολίου μας και τις προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Δεσμευτήκαμε σε ακόμα πιο στενό συντονισμό για να χαράξουμε από κοινού ένα μονοπάτι για την παράδοση του εμβολίου μας τους προσεχείς μήνες, καθώς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να φέρουμε αυτό το εμβόλιο σε εκατομμύρια Ευρωπαίους χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Από τη πλευρά της ΕΕ πάντως, δεν επετεύχθη μεγάλη πρόοδος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca απέτυχαν να σημειώσουν πρόοδο την Τετάρτη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται αναφορικά με τις παραδόσεις των εμβολίων έναντι του κορωνοϊού, δήλωσε μετά τη συνάντηση η αρμόδια Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.
Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΕ ασκεί πιέσεις προς την εταιρεία, ώστε να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από τις μονάδες παραγωγής που έχουν έδρα στην Ευρώπη και την Βρετανία.
«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη διαφάνειας που παρατηρείται ως προς το πρόγραμμα των παραδόσεων του εμβολίου», δήλωσε η κυρία Κυριακίδου, με νεότερη ανάρτησή της στο twitter, αξιώνοντας ένα ξεκάθαρο σχέδιο από πλευράς AstraZeneca για την ταχεία παράδοση των δόσεων του εμβολίου, που είχε εξασφαλίσει η ΕΕ για το πρώτο τετράμηνο του 2021.
Η αντιπαράθεση εξελίσσεται πλέον σε ένα ιδιότυπο «θρίλερ» καθώς ήδη η κυρία Κυριακίδου είχε απαντήσει στον διευθύνοντα σύμβουλο της βρετανοσουηδικής εταιρίας χαρακτηρίζοντας λανθασμένο τον ισχυρισμό ότι η φαρμακευτική εταιρεία δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να παραδίδει εμβόλια.
Ειδικότερα, η κυρία Κυριακίδου σημείωσε ότι υπάρχουν δύο εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα να προμηθεύεται το εμβόλιο της AstraZeneca.
Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ίδια, έκανε λόγο για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη – μέλη».
«Τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας», υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».
Επισήμανε ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία “βέλτιστης προσπάθειας” δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».
«Φεύγει» η Frontex από την Ουγγαρία – O Ορμπάν παραβιάζει τους νόμους περί μεταναστών
Ανεστάλησαν χθες Τετάρτη οι επιχειρήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) στην Ουγγαρία, μετά την ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) κατά την οποία η Βουδαπέστη παραβίασε τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των ευάλωτων μεταναστών και των προσφύγων.
Τον Δεκέμβριο, το ΔΕΕ έκρινε ότι η Ουγγαρία παραβαίνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μεταχείριση των μεταναστών και των προσφύγων περιορίζοντας την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου σε δύο κέντρα προσωρινής διανομής και ταυτόχρονα περιορίζοντας τον αριθμό των αιτούντων που επιτρέπει να εισέρχονται σε αυτά.
Εκπρόσωπος του FRONTEX επιβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις ανεστάλησαν.
«Μετά την απόφαση του ΔΕΕ και αφού έγιναν εκτίμηση των νομικών συνεπειών της και άλλες διαβουλεύσεις, ο FRONTEX αποφάσισε να αναστείλει όλες τις επιχειρησιακές δραστηριότητές του επί του πεδίου στην Ουγγαρία», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι θα ξαναρχίσει να επιχειρεί στη χώρα αφού η απόφαση του ΔΕΕ «ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία» και εφαρμοστεί.
Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του FRONTEX.
Θυμίζοντας ότι στην απόφασή του το ΔΕΕ απαίτησε επίσης η Βουδαπέστη να «σταματήσει τις επαναπροωθήσεις στη Σερβία», η επίτροπος χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την κίνηση.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε επισημάνει πως οι μετανάστες που θέλουν να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου είναι πρακτικά «αδύνατον» να το καταφέρουν, κάτι που παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η FRONTEX, η οποία εδρεύει στη Βαρσοβία, ανακοίνωσε εξάλλου ότι σήμερα, για πρώτη φορά, θα αναπτύξει 20 συνοριοφύλακες στα σύνορα Ρουμανίας-Σερβίας.
Η αναστολή αναμένεται να διαρκέσει έως ότου η Ουγγαρία διαπιστωθεί ότι επανήλθε πλήρως στην τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων. Η Βουδαπέστη εξάλλου είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πρόστιμα και άλλες κυρώσεις για την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς η σύγκρουση των Βρυξελλών με τον εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Oρμπάν εξαιτίας των αντιμεταναστευτικών μέτρων που επέβαλε από το 2015 και μετά εν ονόματι της εθνικής ασφάλειας δεν μοιάζει να τερματίζεται.
Η Ουγγρική Επιτροπή Ελσίνκι, μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί το ζήτημα, επισήμανε προχθές Τρίτη ότι οι ουγγρικές αρχές έχουν απελάσει πάνω από 4.400 μετανάστες μετά την απόφαση του ΔΕΕ.