Λιανεμπόριο: Εξετάζεται άνοιγμα στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο “click in shop” – Τι προβλέπεται με τις αναστολές επιταγών και τις πληρωμές για τα “κουρεμένα” ενοίκια * Πονοκέφαλος ο “έξτρα φόρος” λόγω τεκμηρίων. Σκέψεις αναθεώρησης 

Λιανεμπόριο: Εξετάζεται άνοιγμα στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο "click in shop"

Η τελική απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα ληφθεί, αφού συζητηθεί με την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων, δήλωσε ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Π. Σταμπουλίδης. Αντιδράσεις Γώγου – “Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop.”

Την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου έχει προταθεί να ανοίξει με τη μέθοδο του “click in shop” το λιανεμπόριο και συγκεκριμένα τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και χρυσοχοΐας, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Ο κ. Σταμπουλίδης σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης (12/1) στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι οι εισηγήσεις που έχουν λάβει για τις 18 Ιανουαρίου, αφορούν καταστήματα που παραδοσιακά κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους την περίοδο των εκπτώσεων, η οποία ξεκίνησε ήδη από χθες.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού προηγουμένως θα έχει συζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις αν δοθεί το «πράσινο φως» θα γίνουν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής (15/1).

Ο κ. Σταμπουλίδης συμπλήρωσε πως υπάρχει πρόταση από την πλευρά του υπουργείου για να λειτουργήσει όλη η αγορά με τους απαραίτητους κανόνες, καθώς κάποια στιγμή θα πρέπει να συμβαδίσει η λειτουργία της αγοράς με την πανδημία, αφού έχει αποδειχθεί πως όταν τα μέτρα τηρούνται δεν υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση.

Γώγος: Είναι πρόωρο να μιλάμε για “click in shop”

Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, προειδοποίησε εκ νέου την Τρίτη ότι δεν αποκλείεται η επιβολή ενός αυστηρότερου lockdown τον Μάρτιο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης ως προς την εξάπλωση του κορονοϊού.

«Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει ή έχουμε αύξηση κρουσμάτω της Covid-19, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του απαγορευτικού, του lockdown του Μαρτίου, το οποίο πρέπει να τηρηθεί. Το στοίχημα δεν είναι μόνο να υπάρχει το lockdown, αλλά και να εφαρμόζεται. Γιατί και τώρα είναι αυστηρό, αλλά δεν τηρείται. Στο πρώτο κύμα υπήρχε σοκ και δέος. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα» δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ο κ. Γώγος είπε ότι κάθε τομέας θα ανοίγει με απόσταση 1-2 εβδομάδων από τον προηγούμενο, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Για το λιανεμπόριο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει στην παρούσα φάση με τη μέθοδο click in shop, του ραντεβού δηλαδή για αγορές μέσα στο κατάστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα δε λειτουργεί ούτε το click away».

«Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει αυτό, όταν έρθει η ώρα του. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα» τόνισε.

Τι είναι το “click in shop”

Αν τελικώς ισχύσουν τα όσα προανήγγειλε ο κ. Σταμπουλίδης, τα εμπορικά καταστήματα των κλάδων ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click in shop, ενώ οι υπόλοιποι θα λειτουργήσουν όταν δοθεί το “πράσινο φως” με τη μέθοδο του click away. Και στις δύο περιπτώσεις θα απαιτείται το κλείσιμο ραντεβού, με το click in shop η πώληση να γίνεται εντός του καταστήματος και το click away η παράδοση να γίνεται εκτός, όπως ίσχυσε κατά την εορταστική περίοδο. Και στις δύο περιπτώσεις η μετακίνηση πρέπει να γίνεται με την αποστολή SMS 2 στο 13033.

Ειδικότερα, με το «click in shop» ο καταναλωτής θα κλείνει ραντεβού στο κατάστημα, όπου θα μπορεί να δοκιμάσει τα προϊόντα της επιλογής του, να επιλέξει νούμερο ή χρώμα, αλλά και να αλλάξει προϊόντα που έχει ήδη προμηθευτεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πελατών εντός του καταστήματος θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά μέτρα, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί έως τώρα εάν θα υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος και αν ναι, πόσος θα είναι αυτός, για την παραμονή των καταναλωτών στο κατάστημα. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και το ενδεχόμενο ο μέγιστος χρόνος παραμονής καθορίζεται από τον έμπορο.

Σχετικά με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά κατάστημα υπενθυμίζεται ότι:

  • Σε καταστήματα έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα συνολικά, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες.
  • Σε καταστήματα από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα.
  • Σε καταστήματα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων. Σημειώνεται ότι το μοντέλο click in shop εισάγει ευκολίες και σε σχέση με τη διαδικασία των συναλλαγών, αφού ο καταναλωτής εφόσον μπαίνει στο κατάστημα θα μπορεί να πληρώνει με την παραδοσιακή μέθοδο στο ταμείο, ενώ με το click away, εάν δεν έχει πληρώσει ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας e-shop της επιχείρησης, θα πρέπει να πληρώσει αποκλειστικά εκτός του καταστήματος μέσω ασύρματου POS.

 

Τι προβλέπεται με τις αναστολές επιταγών και τις πληρωμές για τα “κουρεμένα” ενοίκια

Κλειστά καταστήματα

Να αποτρέψει κανόνια στην αγορά αλλά και να καθησυχάσει τους ιδιοκτήτες που έχουν δει με το “κιάλι” τις αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια επιχειρεί το Υπ. Οικονομικών.

Όπως ανακοίνωσε το Υπ. Οικονομικών υπογράφηκε χτες η Υπουργική Απόφαση για την καταβολή από το Κράτος του 50% της απώλειας από τη μείωση του μισθώματος μηνός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Έτσι, η πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων για τον μήνα Νοέμβριο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί από την προσεχή Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021. Για τον μήνα Δεκέμβριο, η καταβολή αναμένεται να γίνει από τις 15 Φεβρουαρίου 2021.

Παράλληλα με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή καθορίζεται το πλαίσιο με την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή):

Πιο συγκεκριμένα:

  • Για όσα αξιόγραφα εμφανιστούν από τις 2-1-2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, θα προβλεφθεί ότι δεν καταχωρίζονται στον “Τειρεσία”, εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28-2-2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

Στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται:

(α) επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν,

(β) επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορονοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, καθώς και

(γ) νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

  • Για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, θα προβλεφθεί η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.
  • Για τους κομιστές των αξιογράφων:

(α) εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε θα δικαιούνται παράταση μέχρι 31-5-2021 της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ οι οποίες έληξαν ή λήγουν την περίοδο 1-1-2021 έως 31-1-2021, καθώς και παράταση της προθεσμίας καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκε ή θα βεβαιωθεί με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 31η-1-2021 και την 28η-2-2021,

(β) εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 50% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε, για τα αξιόγραφα που οι ίδιοι οφείλουν, λαμβάνουν το ευεργέτημα της μη καταχώρησης στον «Τειρεσία», εφόσον τα εξοφλήσουν εντός 75 ημερών.

 

Πονοκέφαλος ο “έξτρα φόρος” λόγω τεκμηρίων – Σκέψεις αναθεώρησης Πισίνα σε ταράτσα πολυκατοικίαςΠισίνα σε ταράτσα πολυκατοικίας 

H κυβέρνηση εξετάζει να θέσει αίτημα “παγώματος” ή μερικής αναθεώρησης του συστήματος τεκμηρίων. Αντιδρούν οι Θεσμοί, που τα θεωρούν αποτελεσματικά.

Το αναχρονιστικό για πολλούς σύστημα προσδιορισμού φόρου με βάση τεκμήρια διαβίωσης έχει μπει εδώ και δυο χρόνια στην ατζέντα της κυβέρνησης που αρχικά από το 2019 εξέταζε την αναθεώρησή του. Βέβαια συνάντησε εξ αρχής την αντίδραση των θεσμών που θεωρούν ότι ακόμη τα τεκμήρια λειτουργούν αποτελεσματικά στην προσπάθεια εντοπισμού της φοροδιαφυγής.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις δηλώσεις του 2020 (εισοδήματα το 2019) φόροι 6,5 δισεκ. καταλογίστηκαν σε 1,9 εκατ. φορολογούμενοι στη βάση τεκμηρίων. Από τους υπόχρεους αυτούς  οι 690.653 ήταν μισθωτοί και 204.300 οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Έτσι πλήρωσαν έξτρα φόρο περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς υπάρχει καθίζηση εισοδημάτων ειδικά σε ελεύθερους επαγγελματίες, που θα δυσκολευτούν να καλύψουν μόνο από τις ροές εισοδήματος τον φόρο κι έτσι ίσως να πέσουν στο «δόκανο» των τεκμηρίων. Άλλωστε ακόμη και η ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου, δηλαδή τα 3.000 ευρώ για τον άγαμο και τα  5.000 ευρώ για τους συζύγους με κοινή δήλωση ίσως να μην μπορεί να καλυφθεί κι έτσι να «αξιοποιηθούν» τα τεκμήρια.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει να θέσει στους θεσμούς αίτημα «παγώματος» ή μερικής αναθεώρησης του συστήματος τεκμηρίων. Το βασικό επιχείρημα έναντι των παραδοσιακά αντίθετων στο αίτημα αυτό θεσμικών εταίρων της χώρας είναι ότι αφενός πλέον υπάρχουν νέες πιο εξελιγμένες τεχνικές εντοπισμού της φοροδιαφυγής κι αφετέρου μπορεί να μπουν κριτήρια απαλλαγής από τα τεκμήρια. Π.χ. η ένταξη μισθωτών σε καθεστώς αναστολών για πολλούς μήνες, η μείωση τζίρου κτλ.

Να σημειωθεί ότι πριν την πανδημία η κυβέρνηση εξέταζε μείωση των τεκμηρίων για το 2020 έως 50% και πλήρη κατάργηση τους από το 2021.

Πάντως μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι προς ώρας δεν υπάρχουν σκέψεις για προσωρινή κατάργηση των τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2020 και για όσους πλήττονται από την πανδημία.

Παράλληλα ο υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 750 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στον υγειονομικό τομέα τον επόμενο Μάρτιο. Σε σχέση με τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως έχουν υποβληθεί 218.445 αιτήσεις (υπολογίζονται σε 400.000 οι δυνητικοί δικαιούχοι) και η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι την τυπική λήξη της προθεσμίας στις 15 Ιανουαρίου.