Λεφτά για F-35 υπάρχουν; – Έχει πλάκα η κατάργηση του οκταώρου, κύριε Χατζηδάκη; – Ομολογία Νικολάου που καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα περί εκβιασμού και μη προσφυγής στη Δικαιοσύνη

Νέες μπίζνες στα εξοπλιστικά – Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ μίλησε για το ενδεχόμενο απόκτησης αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα. ΟΙ ΗΠΑ, πάντως, είναι έτοιμες, υποστήριξε

Το ζήτημα των εξοπλιστικών τέθηκε, μεταξύ άλλων, από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συζήτηση με δημοσιογράφους το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των φρεγατών, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι επιθυμία των ΗΠΑ είναι όσο το δυνατόν πιο ικανό ελληνικό Ναυτικό, σημειώνοντας ότι η Αμερική «δεν πουλά απλά μέταλλο», αλλά αποσκοπεί στην ενίσχυση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημείωσε επίσης ότι η αμερικανική πλευρά εξετάζει εντατικά το πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που θα προτείνει η Ουάσιγκτον, σχετικά με την περίπτωση απόκτησης πολεμικού πλοίου από την Αθήνα μέχρι να υλοποιηθεί η ναυπήγηση νέων φρεγατών, εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ αναμένουν τη σχετική μη δεσμευτική επιστολή (Letter of Request) από την ελληνική κυβέρνηση για τις φρεγάτες, σημειώνοντας, πάντως, ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση της Αθήνας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η αμερικανική πρόταση «θα είναι ασυναγώνιστη».

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε, επιπλέον, και στο ενδεχόμενο απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την ελληνική πολεμική αεροπορία, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, όποτε είναι και η Ελλάδα. Διευκρίνισε, πάντως, ότι πρόκειται για πολυετή διαδικασία, καθώς, όπως σημειώθηκε, η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin τοποθετεί χρονικά περίπου στα πέντε χρόνια το απαιτούμενο διάστημα ανάπτυξης των υποδομών για τη «στέγαση» των F-35 στη χώρα μας. Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε Viper, στο πλαίσιο της οποίας ήδη το πρώτο ελληνικό αεροσκάφος έχει φτάσει στο Τέξας.

Το σχόλιο του «Ημεροδρόμου»: Όταν ο κύριος πρέσβης, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανοίγει θέμα νέο θέμα για εξοπλιστικά, κάτι παραπάνω ξέρει. Επιπλέον, όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, η «προσφορά» των ΗΠΑ μπορεί εύκολα να καταλήξει στο … «λεφτά για F-35 υπάρχουν». Η κυβέρνηση, άλλωστε, είναι πάντα πρόθυμη να ενισχυθεί στρατιωτικά, όχι για την άμυνα της χώρας αλλά για να «βοηθήσει» στα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή.

 

Έχει πλάκα η κατάργηση του οκταώρου, κύριε Χατζηδάκη;

Ο υπουργός Εργασίας απαντά στον Κωστή Χατζηδάκη (τον υπουργό Εργασίας) ο οποίος «ακούει γελώντας» εκείνους που λένε «ότι θα καταργηθεί το οκτάωρο» από την κυβέρνηση (βίντεο)

Ο κύριος Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Εργασίας.

Ο κύριος Κωστής Χατζηδάκης «ακούει γελώντας» εκείνους που λένε «ότι θα καταργηθεί το οκτάωρο».

Ας δούμε, λοιπόν, πόσο «πλάκα» έχει η όλη υπόθεση κι ας εξετάσουμε εάν η κυβέρνηση καταργεί το οκτάωρο. Ας το κάνουμε με τα ίδια τα λόγια του υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Ακούω γελώντας…»

Σε συνέντευξη του στο Mega είπε για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά:

«Η κατεύθυνση που έχω δώσει στους συνεργάτες μου είναι να πάμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακούω γελώντας αυτά τα οποία λένε ότι θα καταργηθεί το οκτάωρο. Δεν αμφιβάλω ότι κι όταν και όταν παρουσιαστεί το νομοσχέδιο θα υπάρχουν μερικοί κολλημένοι που θα λένε “το καταργείτε” κτλ, γιατί έχουν βγάλει το αποτέλεσμα εκ των προτέρων».  

Γιατί το λένε αυτό (οι «κολλημένοι», να προσθέσουμε εμείς) ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο Ανθή Βούλγαρη. Και απάντησε:

«Θα φέρουμε κάποιες διατάξεις που θα αφορούν την λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει (…) από το 2005 ή 2006. Υπάρχουν σχετικές ρυθμίσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει και στην Ελλάδα σχετική ρύθμιση με τα όποια κενά και τις όποιες ανάγκες προσαρμογές».

Το συμπέρασμα από τα λεγόμενα του κυρίου Χατζηδάκη είναι πως οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση (και… δεν καταργούν το οκτάωρο) είναι θεσμοθετημένες ήδη από την «αγία» Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι γνωστό ότι στέλνει ντιρεκτίβες υπέρ των εργαζομένων και κατά των αφεντικών…

«Μετά από συμφωνία με τον εργοδότη…»

Πάμε παρακάτω. Η δημοσιογράφος τον ρώτησε: Αν δουλέψω 10 ώρες θα πάρω το δίωρο το επιπλέον;

Προσέξτε τώρα τι είπε ο υπουργός Εργασίας:

«Θα πάρετε, μετά από συμφωνία με τον εργοδότη (εάν δουλέψετε 10 ώρες) μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα δουλέψετε 6 ώρες. Ο συνολικός χρόνος εργασίας δεν πρόκειται να αυξηθεί»!

Τι έγινε; Ξαφνικά καταργήθηκε το οκτάωρο; Συνεχίζει να γελάει ο κύριος Χατζηδάκης;

Μήπως δεν καταλαβαίνει ότι το 10ωρο εργασίας, όποτε θέλει ο εργοδότης, παραβιάζει το κεκτημένα δικαιώματα που χρόνια τώρα προσπαθούν να εξαφανίσουν;

Δεν αντιλαμβάνεται ο «φιλεργατικός» υπουργός ότι ακόμα και αυτές οι 6 ώρες, «μετά από ένα χρονικό διάστημα» και «μετά από συμφωνία με τον εργοδότη», διαμορφώνουν συνθήκες εκβιασμού για τον εργαζόμενο;

Ή μήπως δεν γνωρίζει ότι ο εργοδότης έχει το πάνω χέρι στους χώρους δουλειάς αφού η επιβίωση του εργαζομένου εξαρτάται από τον μισθό του;

Κι έχει και συνέχεια: Άρα δεν θα υπάρχουν πληρωμένες υπερωρίες, είπε η δημοσιογράφος με τον κύριο Χατζηδάκη να …εξηγεί:

«Άλλο είναι οι υπερωρίες, άλλο είναι η διευθέτηση χρόνου εργασίας. Οι υπερωρίες πληρώνονται εξτρά. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι σε κάποιες εποχικές δουλειές, σε κάποιες δουλειές που υπάρχει ανάγκη, δουλεύω λίγο περισσότερο τώρα και κάθομαι κάποιες άλλες μέρες και δεν δουλεύω».

Εδώ γελάμε εμείς!

Εδώ γελάμε εμείς!  Ποιος θα αποφασίζει «άριστε», κύριε υπουργέ, ποιες επιπλέον ώρες εργασίας του οκταώρου (το οποίο …δεν καταργείται) θα υπολογίζονται ως υπερωρίες ή θα υπάγονται στη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας»;

Θα σας το πούμε το «μυστικό» και ελπίζουμε να μην πάθετε σοκ: Ο εργοδότης θα επιλέγει, αναλόγως με το τι τον βολεύει κάθε φορά.

Κι ένα ακόμα «μυστικό», κύριε υπουργέ:

Υπάρχει και η περίπτωση οι επιπλέον ώρες εργασίας του οκτάωρου (το οποίο… δεν καταργείται) να μαζεύονται και ο εργαζόμενος να δουλεύει αρκετά 10ωρα μέχρι να συμφωνήσει ο εργοδότης να του δώσει «πίσω» τις ώρες πίσω.

Δείτε τις δηλώσεις Χατζηδάκη μετά το 17′.15” στο βίντεο:

Τελικά, τι λέτε τώρα κύριε Χατζηδάκη;

Έχει πλάκα η κατάργηση του οκταώρου;

Έχει πλάκα η εκμετάλλευση του εργαζομένου με 10ωρα εργασίας όποτε θέλει ο εργοδότης;

Έχουν πλάκα οι ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν υπολογίζουν ως άνθρωπο τον εργαζόμενο αλλά ως εργαλείο για τα κέρδη του εργοδότη;

«Γελάτε» ακόμα με τους «κολλημένους»;

 

Ομολογία Νικολάου που καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα περί εκβιασμού και μη προσφυγής στη Δικαιοσύνη

Με έγγραφο που απέστειλε χθες (σσ: 3/3/2021) η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, στη συνήγορο του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, παραδέχεται ουσιαστικά ότι το ζήτημα της μεταγωγής είναι αρμοδιότητα της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών και δεν είναι στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων. Στο έγγραφο της η Νικολάου καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα περί εκβιασμού και μη προσφυγής στη Δικαιοσύνη από τον Κουφοντίνα, καθώς αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η απάντηση στο αίτημα του κρατούμενου εκκρεμεί από την «αρμόδια» Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και έτσι το πιο πιθανό σενάριο είναι η δικαιοσύνη να δηλώσει αναρμόδια.

Μέσα από τα ίδια της τα λεγόμενα η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, καταρρίπτει το δικό της αφήγημα περί εκβιασμού και μη προσφυγής στη Δικαιοσύνη από τον Δημήτρη Κουφοντίνα σχετικά με το αίτημα για μεταγωγή.

Σε χθεσινή γραπτή απάντηση που απέστειλε η κ. Νικολάου στη συνήγορο του απεργού πείνας Ι. Κούρτοβικ και έρχεται σήμερα στη δημοσιότητα επιβεβαιώνεται η νομική θέση της τελευταίας ότι ότι δεν υφίσταται κανένα πλαίσιο προσφυγής στη δικαιοσύνη, καθώς η πρώτη μέσω της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών δεν έχει απαντήσει ακόμα στο αίτημα του.

Συγκεκριμένα, ένα από τα βασικά επιχειρήματα που έχει χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση στη διαχείριση της υπόθεσης της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι ότι θα μπορούσε να έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να δικαιωθεί το αίτημα του. Παρόλα αυτά, στην απάντηση της η Νικολάου παραδέχεται αυτό που έχει επαναλάβει αρκετές φορές η υπεράσπιση του κρατούμενου, ότι το ζήτημα της μεταγωγής είναι αρμοδιότητα της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, της οποίας προΐσταται η ίδια.

Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο η κ. Νικολάου ενημερώνει τον απεργό πείνας ότι το αίτημά του που είχε υποβληθεί από τις 28/12/2020 (πριν την έναρξη της απεργίας πείνας) και επανυποβλήθηκε στις 28/02/2021, «εκκρεμεί». Eνώ όπως παραδέχεται στην απάντησή της, έκανε έναν ολόκληρο μήνα να στείλει μη επικυρωμένα μάλιστα αντίγραφα στον κρατούμενο

Σημειώνεται ότι μετά από 56 ημέρες απεργίας πείνας και 10 ημέρες δίψας είναι θέμα ημερών, μπορεί και ωρών η κατάσταση της ζωής του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Υπενθυμίζεται ότι ομόφωνα απορρίφθηκε από το δικαστήριο το αίτημα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα για αναβολή εκτέλεσης της ποινής του. Την απόρριψη του αιτήματος του είχε εισηγηθεί νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υγεία του, συνίσταται σε δική του επιλογή. «Η πολιτεία δεν πρέπει να εκδικηθεί. Είναι θέμα ημερών, μπορεί και ωρών. Αν πεθάνει, θα γράφει η ιατροδικαστική “ανακοπή καρδιάς” και θα έχετε και μια συγκεκριμένη ασθένεια» σημείωσε ο συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Θεμης Σοφος.

Πηγη:  thepressproject