Λαϊκές αγορές: Στα «κάγκελα» παραγωγοί και πωλητές. Ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργίας — Η Αθηνά Λινού «γκρεμίζει» το ανέμελο κυβερνητικό αφήγημα της χαλάρωσης!

Λαϊκές αγορές: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ξηλώνει» έναν θεσμό 93 χρόνων

Όπως τονίζει ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στ. Αραχωβίτης, ένας θεσμός με ιστορία 93 χρόνων, που φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τους λιγότερο προνομιούχους, τους καταναλωτές που βρίσκουν φθηνά, φρέσκα, ποιοτικά προϊόντα αδιαμεσολάβητα, «ξηλώνεται» με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές που οδεύει για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου και “μπαίνει” την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια. Ο Στ. Αραχωβίτης, Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου τόνισε ακόμη για τις λαϊκές αγορές:

Το νομοσχέδιο θίγει τους παραγωγούς οι οποίοι βρίσκουν διέξοδο στις λαϊκές, και ιδιαίτερα τους μικρούς παραγωγούς, τους οποίους η Κυβερνητική πλειοψηφία παραδέχεται ότι θέλει να τούς ωθήσει “να γίνουν επαγγελματίες”. Όπως επίσης παραδέχεται την αδυναμία της να εξηγήσει στον κόσμο γιατί καταργεί και στέκεται απέναντι σε ένα νόμο που η ίδια ψήφισε, με τη στήριξη της Αντιπολίτευσης, ο οποίος από το 2017 έχει βάλει μία τάξη στις λαϊκές αγορές (Ν.4497). Αντ’ αυτού, φέρνει ένα νόμο χωρίς αιτιολογική έκθεση, κάτι πρωτοφανές στην κοινοβουλευτική πρακτική, τοποθετώντας απέναντί της σύσσωμη την κοινωνία και τους φορείς.

Επιβάλλετε εξοντωτικά πρόστιμα και στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες. Ακόμα κι αυτοί που κράτησαν μια πιο θετική στάση στο νομοσχέδιο, μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι τους περιμένει. Για παράδειγμα, με έξι παραβάσεις στα δύο χρόνια, δηλαδή έξι φορές να ξεχάσει ένας παραγωγός να δηλώσει ένα από τα προϊόντα του, θα επιβαρυνθεί με 3.000 ευρώ πρόστιμο και δεν φτάνει μόνο αυτό. Του ανακαλείτε τη θέση και τη δραστηριοποίηση για 6 μήνες και μετά πρέπει να περιμένει οπότε βγει διαδικασία προκήρυξης για να ξαναμπεί. Επιπλέον για δύο παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων ανεξαρτήτως ποσού, ανακαλείται επίσης η άδειά του. Αδιανόητη αυτή η εμμονή με τις ανακλήσεις” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στ. Αραχωβίτης.

Και συμπλήρωσε: “Ισχύουν τα ίδια στο στεγασμένο εμπόριο, οι ίδιες κυρώσεις, οι ίδιες υποχρεώσεις, οι ίδιες ποινές; Γιατί εδώ τίθεται ένα θέμα ισονομίας, γι’ αυτό και ο νόμος θα καταπέσει. Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί όταν προσβληθεί για τις αρχές της ισονομίας και της ισοτιμίας. Δεν μπορεί να ισχύουν άλλα στο υπαίθριο εμπόριο και άλλα στο στεγασμένο”.

 

Η Αθηνά Λινού «γκρεμίζει» το ανέμελο κυβερνητικό αφήγημα της χαλάρωσης!Κορονοϊός: Η Αθηνά Λινού «γκρεμίζει» το ανέμελο κυβερνητικό αφήγημα της χαλάρωσης!

«2,5 φορές πιο μεταδοτικό το υποστέλεχος Δέλτα+» λέει η Αθηνά Λινού τονίζοντας πως οι παρελάσεις δεν μπορούν να γίνουν ελεύθερα.

«Σίγουρα πάμε για τέταρτο κύμα». Αυτό υπογράμμισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, ενώ σήμερα και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε για τέταρτο αλλά… και πέμπτο κύμα κορονοϊού!

Επιπλέον η Αθηνά Λινού προειδοποιεί ότι το νέο υποστέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα, το Δέλτα+, είναι κατά 20% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.

Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει… σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας, καταργώντας όλα τα μέτρα και αφήνοντας μόνο περιορισμούς στην εστίαση για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι εφαρμόζονται… τουλάχιστον με προβληματικό τρόπο.

Τα όσα λέει η Αθηνά Λινού, πάντως, είναι ενδεικτικά της κρισιμότητας της κατάστασης κι ας θέλει η κυβέρνηση να φέρει… με το ζόρι κανονικότητα διότι έτσι «θέλουν» οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως κάθε νέο μέτρο, κάθε περιορισμός, είναι καταστροφικός για την κυβέρνηση.

Ξεκάθαρη η Αθηνά Λινού

«Με 4 εκατ. τουλάχιστον ανεμβολίαστους και ένα στέλεχος το οποίο είναι περίπου 2,5 φορές πιο μεταδοτικό από το πρώτο με το οποίο ξεκινήσαμε, είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας από πλευράς κινδύνου» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η Αθηνά Λινού σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει χωριστεί σε δύο πληθυσμούς, τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. «Ευτυχώς οι ανεμβολίαστοι είναι κατά μέσο όρο νεότεροι αλλά έχουμε και κάποιους ηλικιωμένους» ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό δημιουργεί κρίση τόσο στο σύστημα υγείας, όσο και στην κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τις παρελάσεις, η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ ήταν ξεκάθαρη. «Ελεύθερα δεν μπορούν να γίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς όπως είπε το ζήτημα είναι με τον συνωστισμό που θα δημιουργηθεί από τους ανθρώπους που θα τις παρακολουθούν. Η ίδια παρατήρησε ότι μπορεί να υπάρχουν αποστάσεις σε όσους παρελαύνουν και να τους επιβληθεί να φορέσουν μάσκα, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη τέτοια οδηγία για όσους βλέπουν την παρέλαση που θα είναι σε εξωτερικό χώρο μεν αλλά για πολλές ώρες – συχνά – συνωστισμένοι.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση εμβολίου, η Αθηνά Λινού επισήμανε ότι θα συνεισφέρει οπωσδήποτε αλλά μόνο στους εμβολιασμένους.