Λαβρόφ: “Υπάρχει ελπίδα συμβιβασμού με την Ουκρανία” — Ουκρανία: Ξανά σε ρόλο διαμεσολαβητή η Τουρκία

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε πως “υπάρχει ελπίδα συμβιβασμού” αν και οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία “δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους”.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται “σοβαρά”.

Ωστόσο, ο ίδιος είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της ελευθερίας του λόγου.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, σημείωσε ο Λαβρόφ, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό.

“Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού”, κατέληξε ο Λαβρόφ.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξανά σε ρόλο διαμεσολαβητή η Τουρκία – Στη Μόσχα σήμερα ο ΤσαβούσογλουΣυνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια

Συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια

Επαφή με Κρεμλίνο και Κίεβο θα έχει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών μετά από εντολή Ερντογάν που επιχειρεί να βρει διπλωματική λύση.

Την “μπαγκέτα” του διαμεσολαβητή παίρνει και πάλι η Τουρκία, η οποία δεν φαίνεται να πτοήθηκε από το “ναυάγιο” της προηγούμενης εβδομάδας στην πρώτη απόπειρα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης, καθώς δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα στη συνάντηση Κουλέμπα-Λαβρόφ παρουσία Τσαβούσογλου.

Αυτήν τη φορά, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, μετά από εντολή Ερντογάν θα επιχειρήσει να συνομιλήσει ξεχωριστά με τις δύο πλευρές και μάλιστα, όχι στην Αττάλεια, αλλά στις πρωτεύουσες των δύο χωρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος γνωστοποίησε χθες ότι έστειλε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Ρωσία, όπου και ήδη βρίσικεται, έχοντας συνάντηση σήμερα, Τετάρτη με εκπροσώπους του Κρεμλίνου.

Μία μέρα μετά, Πέμπτη, νέος προορισμός του θα είναι η εμπόλεμη Ουκρανία, για συναντήσεις με την πλευρά του Κιέβου.

Αγωνία για το διπλωματικό “θρίλερ”

Την ώρα βέβαια που ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται να συνομιλήσει με τη Μόσχα, το διπλωματικό “θρίλερ” συνεχίζεται, έστω και μέσω βίντεο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας συνεχίζονται σήμερα, σε συνέχεια της χθεσινής επανέναρξης.

Όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες, αναζητώντας μία διπλωματική λύση.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος πάντως χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση δύσκολη και ρευστή, βλέποντας όμως περιθώρια συμβιβασμού.

“Θα συνεχίσουμε αύριο. Μια πολύ δύσκολη και ρευστή διαδικασία διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν θεμελιώδεις αντιφάσεις. Αλλά σίγουρα υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Στο διάλειμμα θα συνεχιστεί η εργασία σε υποομάδες”, έγραψε στο Twitter ο Ποντολιάκ.