Λαβρόφ: Απίθανο να υπάρξουν ιστορικές αποφάσεις, στην συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν – Πόλεμος στη Συρία: Σχεδόν 500.000 νεκροί σε μια δεκαετία ολέθρου

Λαβρόφ: Απίθανο να υπάρξουν ιστορικές αποφάσεις κατά την συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν

Μετά τις χθεσινές προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι πρόκειται να στείλει μια σειρά από «δυσάρεστα σήματα» προς την Ουάσινγκτον ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ,δήλωσε σήμερα πως είναι απίθανο να υπάρξουν ιστορικά σημαντικές αποφάσεις κατά τη συνάντηση Πούτιν- Μπάιντεν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στην Γενεύη.

«Δεν έχουμε αυταπάτες και δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση, ότι θα υπάρξουν κάποιες τομές, κάποιες ιστορικές και συνταρακτικές αποφάσεις. Όμως το ίδιο το γεγονός των συνομιλιών σε επίπεδο ηγετών των δύο κύριων πυρηνικών δυνάμεων είναι φυσικά σημαντικό, πρέπει με κάθε τρόπο να το υποστηρίξουμε» δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Πρέπει οι ίδιοι να ανταλλάξουν απόψεις για το ποιες απειλές βλέπει η κάθε χώρα στον περίγυρο της αλλά και γενικά σε παγκόσμιο επίπεδο» πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία την Δευτέρα είχε δηλώσει δια στόματος του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ ότι ενδέχεται να στείλει «δυσάρεστα» σήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει της συνάντησης κορυφής των δύο προέδρων, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα αυξήσει έως το τέλος του έτους την στρατιωτική της παρουσία στα δυτικά σύνορά της.

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να ξεκινούν από το ότι μια σειρά σημάτων που θα λάβουν από την Μόσχα, και μάλιστα τις επόμενες μέρες, θα είναι γι’ αυτούς δυσάρεστα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να απαντήσει στον Τζο Μπάιντεν ως προς το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα τόνισε πως η Μόσχα είναι πιο ευέλικτη συγκριτικά με την Ουάσινγκτον ως προς την ατζέντα της συνόδου.

«Οι ημερήσιες διατάξεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν συμπίπτουν, αλλά εμείς παραδοσιακά είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε ζητήματα τεθούν από αμερικανικής πλευράς» ανέφερε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Η ρωσική προειδοποίηση ήλθε την επομένη της δήλωσης Μπάιντεν ότι κατά τη συνάντηση της 16ης Ιουνίου θα πει στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στην Ρωσία να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Θα συναντήσω τον πρόεδρο Πούτιν σε δύο εβδομάδες στην Γενεύη και θα πω ξεκάθαρα ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όσο εκείνοι θα παραβιάζουν αυτά τα δικαιώματα», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν χθες, Κυριακή.

Στρατιωτική ενίσχυση στα δυτικά σύνορα

Η Ρωσία ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι θα αναπτύξει περίπου 20 νέους στρατιωτικούς σχηματισμούς και μονάδες κοντά στα δυτικά της σύνορα έως το τέλος του έτους ως απάντηση στις ενέργειες του ΝΑΤΟ , δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σαϊγκού.

«Οι ενέργειες των δυτικών εταίρων μας καταστρέφουν το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας και μας αναγκάζουν να λάβουμε ανάλογα αντίμετρα» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Περίπου 20 σχηματισμοί και μονάδες θα αναπτυχθούν στην Δυτική Στρατιωτική Διοίκηση έως το τέλος του έτους» ανήγγειλε ο ίδιος, βάσει των όσων μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

 

Πόλεμος στη Συρία: Σχεδόν 500.000 νεκροί σε μια δεκαετία ολέθρουΠόλεμος στη Συρία: Σχεδόν 500.000 νεκροί σε μια δεκαετία ολέθρου

Ο δεκαετής πόλεμος στη Συρία έχει σκορπίσει τον θάνατο σε σχεδόν 500.000 ανθρώπους, καθώς μία επικαιροποίηση των στοιχείων προσθέτει ακόμη 100.000 νεκρούς στην ήδη μακάβρια λίστα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας, το οποίο εδράζει στη Βρετανία, η εμφύλια διαμάχη έχει ήδη κοστίσει τη ζωή 494.438 ανθρώπων από το 2011 όταν ξεκίνησε η βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

Παλαιότερος απολογισμός, τον Μάρτιο, έκανε λόγο για περισσότερους από 388.000 θανάτους.

«Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θανάτων σημειώθηκε από τα τέλη του 2012 μέχρι τον Νοέμβριο του 2015», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν στο AFP, αναφερόμενος στις τελευταίες προσθήκες.

Από τους πρόσφατα επιβεβαιωμένους θανάτους, περισσότεροι από 42.000 είναι πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους σκοτώθηκαν αφού βασανίστηκαν στις φυλακές του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με το όργανο παρακολούθησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*