“Λίγο μαύρο στο χώμα” στις Μυκήνες, φέρνει πολύ “μαύρο” στην ενημέρωση – ΣΥΡΙΖΑ: Απύθμενο θράσος, η Μενδώνη βλέπει μόνο λίγο μαύρο στο χώμα

Ξερά χόρτα και έλλειψη πυρασφάλειας στις Μυκήνες- Τι λένε οι πυροσβέστες-Εκθετη η Μενδώνη

Ξερά χόρτα, έλλειψη συστήματος πυρόσβεσης και καμία πρόβλεψή πυρασφάλειας στο πίσω ανατολικό μέρος του αρχαιολογικού χώρου, ήταν τα δεδομένα που αντιμετώπισαν οι άνδρες της Πυροσβεστικής που χθες το μεσημέρι κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν το μέτωπο της φωτιάς που εισέβαλε στις αρχαίες Μυκήνες.

Η πυρκαγιά φαίνεται ότι αντιμετωπίστηκε πριν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές, στους πάνω από 3.500 ετών Ελληνικούς θησαυρούς, όμως οι μαρτυρίες στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος στο astinomiko.gr, αποκαλύπτουν ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί μια τέτοια, και ακόμη χειρότερη καταστροφή!

Σύμφωνα με αυτές τις μαρτυρίες, στο πίσω μέρος του αρχαιολογικού χώρου, ανατολικά, όπου καταλήγει η χαράδρα του Χάβου, υπήρχαν ξερά χόρτα τα οποία επέτρεψαν την είσοδο του πύρινου μετώπου μέσα στον περιφραγμένο χώρο. Σε όλο αυτό το τόξο, η πρόσβαση των οχημάτων και των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής ήταν αδύνατη, αφού δεν υπήρξε ποτέ πρόβλεψη για την δημιουργία  αντιπυρικής ζώνης, την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες για να δημιουργήσουν «προγεφύρωμα» απέναντι σε μία πιθανή πυρκαγιά που θα «κατέβαινε» από τον Προφήτη Ηλία, όπως όλα δείχνουν ότι συνέβη χθες.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αποκαλύπτουν ότι δεν υπάρχει ούτε σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης στο συγκεκριμένο «τυφλό τόξο», που ξεκινά από το Ανάκτορο των Μυκηνών και καταλήγει στον Θολωτό Τάφο του Ατρέως.

Όλες αυτές οι πληροφορίες σαφώς έρχονται σε αντίθεση με την παράγραφο της ανακοίνωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, που αναφέρει ότι: «Χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου».

Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης τόνισαν μιλώντας στο astinomiko.gr πως ενώ η Δυτική πλευρά του Αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται η είσοδος και το Μουσείο ήταν αποψιλωμένες, η πίσω Ανατολική πλευρά είχε ξερά χόρτα και κανέναν σχεδιασμό πυρασφάλειας. Κάτι που φαίνεται και από τα σχετικά φωτορεπορτάζ.

Τελικά το μέτωπο που εισήλθε στον Αρχαιολογικό χώρο αντιμετωπίστηκε από τα οχήματα της Πυροσβεστικής που εισήλθαν από την κεντρική είσοδο, ενώ για την κατάσβεση στην πίσω Ανατολική πλευρά χρειάστηκε να σταλούν, ευτυχώς έγκαιρα, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Απύθμενο θράσος, η Μενδώνη βλέπει μόνο λίγο μαύρο στο χώμα

Σε απάντηση σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις της υπουργού η οποία επιχείρησε να υποβαθμίσει τη ζημιά, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Η υπουργός Πολιτισμού του «επιτελικού» κράτους του κ. Μητσοτακη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη «τη μικρότερη δυνατή φθορά» και πως «το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα».

Η εικόνα όμως μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία  υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό».

Στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενη από το Βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα, και τους τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού Γιάννη Ραγκούση και Πάνο Σκουρολιάκο επισκέφθηκαν τη Δευτέρα 31/8 τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και διαπίστωσαν την καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στα μνημεία του.

Ο Τομεάρχης Πολιτισμού, Πάνος Σκουρολιάκος, κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, δήλωσε:

«Δεν είναι συνηθισμένο να καίγονται στην πατρίδα μας σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι. Αυτή είναι η δεύτερη φορά. Η πρώτη φορά ήταν το 2007 όταν κάηκε η Ολυμπία, στη μεγάλη φωτιά της  Πελοποννήσου τότε. Και ξανά σε έναν τέτοιο σημαντικό, εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο εδώ στις Μυκήνες έχουμε φωτιά. Και οι δύο φορές ήταν με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πιθανόν τυχαία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*