Λίβανος: Χασάν Νασράλα. Πιο ισχυρή από ποτέ με 100.000 μαχητές η Χεζμπολάχ

Λίβανος - Χασάν Νασράλα: Πιο ισχυρή από ποτέ με 100.000 μαχητές η Χεζμπολάχ

Στη σκιά των σκηνών εμφυλίου που έζησε η Βηρυτός, ο αρχηγός της σιιτικής φιλο-ιρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχτου Λιβάνου,Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι το κίνημά του διαθέτει «100.000 ένοπλους και εκπαιδευμένους μαχητές» και ότι ποτέ δεν ήταν πιο ισχυρό.

Σε τηλεοπτική του ομιλία ανέφερε ότι αποκαλύπτει τον αριθμό αυτό για πρώτη φορά μετά τα αιματηρά επεισόδια περασμένης εβδομάδας στη Βηρυτό, τη χειρότερη ανάφλεξη βίας την τελευταία και πλέον δεκαετία.

Ο ίδιος κατηγόρησε το χριστιανικό κόμμα των Λιβανικών Δυνάμεων ότι άνοιξε πυρ την Πέμπτη εναντίον υποστηρικτών της Χεζμπολάχ του και του συμμάχου του, του σιιτικού κινήματος Αμάλ προκαλώντας τον θάνατο επτά ανθρώπων και τους προειδοποίησε να μην προσπαθήσουν να προκαλέσουν «εμφύλιο πόλεμο».

Σκηνές εμφυλίου στη Βηρυτό

Η διαδήλωση που οργανώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τα σιιτικά κινήματα Χεζμπολάχ και Αμάλ κατά του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ, επικεφαλής της έρευνας για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, εξελίχθηκε σε έκρηξη βίας μετατρέποντας σε εμπόλεμη ζώνη συνοικίες της λιβανικής πρωτεύουσας και επαναφέροντας τις εικόνες του λιβανικού εμφυλίου πολέμου.

Πυκνά πυρά αυτόματων όπλων και ήχος εκρήξεων ακούγονταν από την περιοχή Ταγιουνέχ κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο, μπροστά από το οποίο είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και της Αμάλ ντυμένοι στα μαύρα.

Ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι απάντησαν με πυρά από τυφέκια ΑΚ-47 και χειροβομβίδες, με την Χεζμπολάχ να αναφέρει πως τις επιθέσεις εξαπέλυσαν ένοπλοι των δεξιών Δυνάμεων του Λιβάνου, πρώην χριστιανική πολιτοφυλακή κατά τον εμφύλιο.

Ένας άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρα που δέχθηκε στο κεφάλι και ένα δεύτερος από σφαίρα στο στήθος, δήλωσε η γιατρός Μαριάμ Χασάν του νοσοκομείου Sahel. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και μία γυναίκα που χτυπήθηκε στο διαμέρισμά της από αδέσποτη σφαίρα.

Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι συνέλαβε εννέα άτομα, ανάμεσά τους έναν Σύρο, για τα αιματηρά επεισόδια, και παραμένει στην περιοχή για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση της βίας.

Στη γραμμή του μετώπου του εμφυλίου

Η περιοχή Ταγιουνέχ βρίσκεται στο σύνορο ανάμεσα στην χριστιανική και σιιτική γειτονιά της Βηρυτού και ήταν η γραμμή του μετώπου στον εμφύλιο του Λιβάνου (1975-1990). Βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί από τις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, προς το Δικαστικό Μέγαρο.

Ασθενοφόρα έσπευσαν στον τόπο της συγκέντρωσης για να μεταφέρουν τα θύματα, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής αναζήτησαν κάλυψη στους διαδρόμους των διαμερισμάτων τους για να αποφύγουν τυχόν αδέσποτες σφαίρες ξαναζώντας σκηνές που πίστευαν ότι έχουν αφήσει πίσω τους.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν σκηνές από σχολεία της περιοχής όπου οι μαθητές κρύφτηκαν κάτω από τα θρανία τους ή πήραν οδηγίες να ξαπλώσουν στο δάπεδο καλύπτοντας το κεφάλι τους.

Τεθωρακισμένα του στρατού αναπτύχθηκαν στην περιοχή, αποκλείοντας την πρόσβαση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*