Λέσβος: Σε εκκλησίες και νεκροταφεία μένουν οι περιπλανώμενοι μετανάστες – Ομολογία Μηταράκη: Χάσαμε τους πρόσφυγες με τον κοροναϊό!

Μέσα στην απελπισία τους, άστεγοι πρόσφυγες και μετανάστες, στη Λέσβο, κατέφυγαν σε νεκροταφεία και εκκλησίες προκειμένου να βρουν καταφύγιο

Διάσπαρτοι στους δρόμους της Λέσβου διανυκτέρευσαν οι πρόσφυγες της Μόριας, οι οποίοι βρέθηκαν αβοήθητοι μετά της ξέσπασμα της μεγάλης φωτιάς η οποία διέλυσε ολοσχερώς το ΚΥΤ.

Οι σκηνές δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί και το μοναδικό πλοίο που έκανε την εμφάνισή του ήταν το Blue Star. Δεν έχουν καταφθάσει, ακόμη, τα δύο αρματαγωγά που αναμένεται να φιλοξενήσουν τις ευαίσθητες ομάδες.

metanstes2

Οι περιπλανώμενοι πρόσφυγες και μετανάστες μπαίνουν τόσο σε χωράφια όσο και σε νεκροταφεία. Ξαπλώνουν πάνω στα μνήματα αλλά και μέσα στις εκκλησίες, στις οποίες εισέρχονται για να φάνε και να ξεκουραστούν. Οι αστυνομικές Αρχές δεν τους ελέγχουν, ούτε επιχειρούν να τους απομακρύνουν πάρα τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να εμποδίσουν τους μετανάστες να φτάσουν κυρίως μέσα στην πόλη.

 

Ομολογία Μηταράκη: Χάσαμε τους πρόσφυγες με τον κοροναϊό!

 Ομολογία Μηταράκη: Χάσαμε τους πρόσφυγες με τον κοροναϊό!

Έχει χάσει την μπάλα η κυβέρνηση στην Μόρια καθώς -όπως ομολογείται- αγνοούνται οι 35 πρόσφυγες που είχαν διαγνωσθεί με κοροναϊό καθώς εξαφανίστηκαν και οι 8 που είχαν εντοπιστεί….

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε ότι οι οκτώ πρόσφυγες με κοροναϊό, που είχαν εντοπιστεί, χάθηκαν και αυτοί, όπως και όλοι οι υπόλοιποι…

«Έγινε εκκένωση της Μόριας για να μην καούν και χάθηκαν και αυτοί οι οχτώ. Άνοιξαν την δομή καραντίνας, το πρόβλημα της δημόσιας υγείας είναι πολύ σημαντικό γι αυτό απαιτείται να μπούμε γρήγορα σε νέα δομή προσωρινής φιλοξενίας», ανέφερε.

Ο κ. Μηταράκης μίλησε για μια δύσκολη κατάσταση, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η ασφάλεια. «Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Είχαμε τις δεύτερες φωτιές για τις οποίες ο κ. Χρυσοχοϊδης και η Ελληνική Αστυνομία ψάχνουν τα αίτια», είπε και πρόσθεσε: «Το πρώτο μας μέλημα ήταν η ασφάλεια, εκκενώθηκε δύο φορές η δομή χωρίς να υπάρχει θύμα. Σήμερα λειτούργησε κανονικά η σύττιση, όπως και χθες. Προσπαθούμε με τον κ. Θεοδωρικάκο να βρούμε λύση».

«Φέτος από τη Μόρια έχουν φύγει 14.000 άτομα και οι ροές είναι 4.000 σε σχέση με τις 27.000 το 2019. Το μεταναστευτικό είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά και η αποσυμφόρηση και οι ροές έχουν ελεγχθεί», είπε σε άλλο σημείο ο Νότης Μηταράκης.

Μηταράκης: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση

«Είμαστε έτοιμοι με σκηνές, είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών και των ευπαθών ομάδων, υπάρχει ένα πρόβλημα σοβαρό συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία χθες απέρριψε κάθε εναλλακτική πρόταση που κάναμε για κοιμηθούν με ασφάλεια αυτοί οι άνθρωποι. Έχουμε συγκεκριμένα σημεία για να ξεκινήσουμε να στήσουμε τις σκηνές. Είναι σημαντικό να υπάρχει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση για να μην έχουμε επεισόδια που θα επηρεάσουν την ασφάλεια είτε των κατοίκων, είτε των αιτούντων άσυλο», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης.