Κ. Παπανάτσιου: Η ΝΔ θέλει να ευνοήσει τον επενδυτή στο Ελληνικό, όχι… – Δ. Βίτσας: Απέτυχε το κυβερνητικό μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας

Σε τροπολογίες της κυβέρνησης που στόχο είχαν να ευνοήσουν τον επενδυτή, αλλά όχι την επένδυση αναφέρθηκε η Κ. Παπανάτσιου, αναπληρώτρια τομεάρχης Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Η τοποθέτηση της Κ. Παπανάτσιου, αναπληρώτριας τομεάρχη Δημοσιονομικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού:

Η κ.Παπανάτσιου ξεκίνησε την τοποθέτησή της με μία αναδρομή στο έργο του Ελληνικού. Η Βουλευτής τόνισε ότι δεν υπήρξε, από το 2001 κι έπειτα, κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάδειξη και εκμετάλλευση του χώρου. Έτσι, φτάσαμε στο 2015 όπου η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μία πρόχειρη σύμβαση με λάθος τοπογραφικό! Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως με την τροποποίηση της σύμβασης το 2016 αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς διάφορα εμπόδια παρελθόντων ετών και ολοκλήρωσε όλες τις αναβλητικές αιρέσεις. Οι τροποποιήσεις που αφορούσαν το χρόνο καταβολής του τιμήματος και τα έργα υποδομών, είχαν στόχο η επένδυση να προχωρήσει με προστασία για το δημόσιο συμφέρον και με τα οφέλη να επιστρέφονται στην κοινωνία.

Στη συνέχεια η Βουλευτής αναφέρθηκε στον τρόπο υπολογισμού του 30% της κυριότητας, επί του συνόλου του ακινήτου. Με τη μη αφαίρεση σημείων που δεν μπορούν να μεταβιβαστούν, επειδή δεν ανήκουν στα ιδιωτικής φύσεως ιδιοκτησιακά δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου, οδηγεί σε παραπάνω έκταση κυριότητας. Στη συνέχεια η κ.Παπανάτσιου ζήτησε εκ νέου ενημέρωση για τον παλαιό αιγιαλό. Τέλος, η Βουλευτής αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε εκπρόθεσμα, το Υπουργείο Οικονομικών, την οποία χαρακτηρίζει και πάλι η λογική «βλέποντας και κάνοντας». Η κ.Παπανάτσιου σημείωσε ότι με τις μειώσεις ΦΠΑ οι επιχειρήσεις δεν σώζονται, ειδικότερα όταν μιλάμε για επιχειρήσεις κινηματογραφικών προβολών, όπου είναι αστείο να μειώνεις το ΦΠΑ σε κάτι που είναι κλειστό. Παράλληλα, η Βουλευτής υπογράμμισε πως η κάλυψη της αγοράς ασθενοφόρων μέσω του λογαριασμού δωρεών, δείχνει την ελλειμματική, επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η οποία αποτυπώθηκε και στον Προϋπολογισμό για την Υγεία.

Αντίστοιχα, η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως η έλλειψη συνεκτικού σχεδίου δράσης από την πλευρά της Κυβέρνησης για την «βαριά» βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, οδηγεί σε εκπτώσεις που επηρεάζουν την κοινοχρησία του αιγιαλού και την πρόσβαση των πολιτών σε αυτόν. Παράλληλα χάνονται και έσοδα για το Δημόσιο. Η κ.Παπανάτσιου ζήτησε να τροποποιηθεί το άρθρο που διαγράφει το είδος του δρόμου που διατηρεί την ομορότητα με τον αιγιαλό, ώστε να επιτρέπεται η παραχώρηση. Η Βουλευτής τόνισε πως ο λόγος που είχε γίνει ο διαχωρισμός από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε να κάνει με την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών.

Κλείνοντας, η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως λίγα θέματα έπρεπε να ολοκληρώσει η Νέα Δημοκρατία για να ξεκινήσει η επένδυση, αλλά αρκέστηκε ταν τελευταίο χρόνο, στην κατάθεση τροπολογιών που στόχο είχαν να ευνοήσουν τον επενδυτή, αλλά όχι την επένδυση.

 

Δ. Βίτσας: Απέτυχε το κυβερνητικό μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας

«Όταν η ΝΔ εξέθετε το πρόγραμμά της, δεν υπήρχε η πανδημία. Απλά χρησιμοποιούν την πανδημία για να περάσουν το πρόγραμμά τους», σημείωσε ο Δ. Βίτσας σε τηλεοπτική συνέντευξή του

Η συνέντευξη του Δ. Βίτσα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στον τηλεοπιτκό σταθμό ACTION24:

«..Το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε ενάντια στην πανδημία είναι φανερό ότι απέτυχε.

Δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει άνθρωπος που είναι ευτυχισμένος από τα αποτελέσματά του.

Είναι φανερό ότι μαζί του απέτυχαν και οι κυβερνητικές και διοικητικές αποφάσεις.

Αυτό το μοντέλο λοιπόν πρέπει να το αλλάξουμε πιο ολοκληρωμένα, αρκετά συναινετικά, δίνοντας βάρος στα test, στους εμβολιασμούς, στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων, στη δημιουργία νέων ΜΕΘ, σε θεραπευτικές αγωγές κ.ο.κ.

Επειδή μπορεί κάθε λέξη που έχει ειπωθεί μπορεί να είναι και το αντίθετό της, δεν ζητάμε κανενός είδους μορατόριουμ.

Θέλω να επισημάνω ότι όταν η ΝΔ εξέθετε το πρόγραμμά της, δεν υπήρχε η πανδημία.

Απλά χρησιμοποιούν την πανδημία για να περάσουν το πρόγραμμά τους.

Ο κος Χατζηδάκης φέρνει νόμο που αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και την κοινωνική ασφάλιση.

Όταν η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται με διαστρεβλώσεις, με αλαλαγμούς και κοκορομαχίες από εμάς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δεκτή.

Αλλά δεν μπορεί να είναι δεκτό ότι η κα Κεραμέως μας έκρυβε τη συμφωνία με τη Cisco, όπου 1,5 εκ ip  και προσωπικά δεδομένα πολιτών δόθηκαν σε μια εταιρία και μάλιστα με τη διαδικασία της  απευθείας ανάθεσης.

Γεγονός που μπορεί η εταιρία να τα εκμεταλλευτεί για διαφημιστικούς αλλά  και άλλους λόγους και να παράξει κέρδος δεκάδων εκατομμυρίων για τον εαυτό της.

Εκτός από τις πολιτικές ευθύνες μπαίνει και ζήτημα ποινικών ευθυνών.

Επιπλέον, χιλιάδες μικρομέτοχοι της τράπεζας Πειραιώς θα χάσουν τα χρήματά τους, δια νόμου και με μεθόδους και τακτικές που το Ελληνικό δημόσιο χάνει τα πάντα σε σχέση με τα δις που έχει επενδύσει σε αυτήν.

Κανένα λοιπόν μορατόριουμ αυτού του είδους δεν προτείνουμε , απλά πολιτική συνεννόηση και όχι θέσπιση νόμων από την κυβέρνηση που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και την κοινωνία.

Προκύπτει το ερώτημα:

Πως είναι δυνατό να είναι κάποιος ευχαριστημένος με 3,5 χιλ κρούσματα, με χιλιάδες νεκρούς, με ανεπάρκεια τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ και την κα Φον Ντε Λάινερ και του κου Μαργαρίτη , όσο αφορά τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα των εμβολιασμών;;

Μόλις προχθές, σε άρθρο των New York Times εξηγούσαν πως οι ΗΠΑ προχώρησαν γρήγορα το ζήτημα των εμβολιασμών ενώ στην Ευρώπη έχουμε μείνει τόσο πολύ πίσω.

Η νεοφιλελεύθερη άποψη ότι όλα έχουν να κάνουν με το χρήμα , μας έχει καταστρέψει.

Δεν χρειάζεται η κυβέρνηση , για να υπερασπιστεί την πολιτική της στο θέμα της πανδημίας να καταφεύγει σε ψέματα.

Είναι άλλο πράγμα η επίταξη υγειονομικών μονάδων και άλλο πράγμα η ενοικίαση ΜΕΘ ή οι συμφωνίες σαν αυτές που έγιναν το περασμένο διάστημα με μονάδες της Θεσσαλονίκης και οι οποίες ουδέποτε λειτούργησαν.

Οι ΜΕΘ που νοικιάστηκαν σε ιδιωτικές κλινικές δεν αφορούν τον covid-19 αλλά άλλες παθήσεις.

Πάνω σε αυτά θα έπρεπε να υπάρξει μια πολιτική συνεννόηση ώστε από κοινού να παλέψουμε πάνω σε ότι προτείνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας…»